De genadeklap ??

Het is niet te hopen maar het zou maar zo kunnen dat de fipronilaffaire pluimveehouders te kop gaat kosten, zegt Harry Ketels.

Didam, woensdag 2 augustus 2017
aangepast: maandag 7 augustus 2017

Het is niet te hopen maar het zou maar zo kunnen dat de fipronilaffaire pluimveehouders de kop gaat kosten.

Als ik dit schrijf zitten er bijna 200 pluimveebedrijven op slot en wachten de meeste getroffen pluimveehouders op uitslagen. Van enkele pluimveehouders waarvan de uitslag bekend is, is deze dramatisch. 

Ook komt net het bericht binnen dat nu ook in Duitsland Nederlandse eieren uit de schappen zijn gehaald. Koren op de molen voor de hypocriete Duitser als het om ‘eier aus Deutschland’ gaat. Maar waar gaat dan heen en wat zullen de gevolgen zijn voor de export en de consumptie in ons eigen land? 

Olifant in porseleinkast

Het ei staat/stond weer helemaal in een positief daglicht. Het ei wordt zelfs weer extra aangeraden in diëten en als eiwitbron speciaal voor ouderen. De consumptie zat weer in de lift en nu dit weer! Als een olifant in de porseleinkast wordt alles weer vernield wat de laatste jaren opgebouwd is. 

Heel duidelijk wordt maar weer eens hoe hoog de nood is en we verlegen zitten om adequate erkende middelen tegen bloedluis. Er waren al langer vraagtekens. Het was eigenlijk te mooi om waar te zijn en het was niet allemaal duidelijk, echter het werkte wel. Maar daar schieten we nu niets mee op, de eieren staan in een boel gevallen tot onder de zolder en men weet nog niet wat de toekomst brengen zal. 

Wie betaalt de schade

Wie betaalt de schade, onze vrienden uit Barneveld of kan het toeleveringsbedrijf in België aansprakelijk gesteld worden, want daar lijkt ChickFriend zich achter verstoppen. Dat laatste lijkt mij voor de pluimveehouder een brug te ver en de directe verantwoordelijke is ChickFriend of ChickClean, de ene BV of de andere. Natuurlijk moeten ze verantwoordelijk gesteld worden maar plukken van een kale kip is mij nog nooit gelukt. 

Als je met bloedluizen zit dan ga je makkelijker mensen geloven, ook in middelen op hoop van zegen. De ene keer pakt het goed uit, de andere keer is het wel ergens goed voor geweest maar zit de bloedluis er nog. In de loop van de tijd weten veel bedrijven door ervaringen en uitproberen met het probleem om te gaan. 

Bloedluizen

Ook ik heb na een behoorlijke uitbraak het laatste koppel helemaal vrij kunnen houden. Maar wel door weldegelijk te luisteren naar een bedrijf met ervaring in wijze van behandelen en daarnaast nog een middel te gebruiken in het drinkwater. Van dat laatste ben ik nog steeds niet overtuigd maar of het komt door de combinatie. Ik weet het niet maar ik was er wel vanaf en dat allemaal legaal. 

Het blijkt maar weer, we zitten nog steeds verlegen om een middel dat in alle systemen toepasbaar is, toelaatbaar is, betaalbaar is en dat nog helpt ook nog om er vanaf te komen. Is het niet te gek voor woorden dat nu een stel pluimveehouders het zwaard van Damocles boven het hoofd hangt omdat we niet in staat zijn linksom of rechtsom dit probleem op een legale manier te tackelen. Moet er meer onderzoek komen? Moet er mee geld komen, zeg het maar. Daar schieten we nu geen donder mee op. Laten we eerst maar eens zien hier uit te komen. 

Harry Ketels

Portrait foto Harry Ketels

Harry Ketels is pluimvee- en varkenshouder in Didam met een varkenstak  tijdelijk in rust vanwege het Besluit Huisvesting Ammoniak. De pluimveetak is geactualiseerd en ingericht specifiek voor moederdieren van traag groeiende  vleeskuikens. Hij was jarenlang als bestuurder actief in de branches mest, veevoeder en belangenbehartiging. Voor Pluimveeweb.nl bekijkt hij met een kritische bril de ontwikkelingen rond actuele onderwerpen.

Beeld: Ellen Meinen


Deel deze pagina

Reacties

 • Wim

  Wim, 02-08-'17 10:05

  Niet de fipronil heeft de genadeklap maar de NVWA!
  Ze maken het probleem bewust groter dan dat het is in plaats van de sector te helpen brengen ze willens en wetens extra schade toe.
  Op foodlog staat een artikel hoe schadelijk fipronil daadwerkelijk is, 7 mensen die met dit middel zelfmoord wilden plegen hadden een dosering binnen gekregen die gelijk was aan 10 miljoen van de'giftigste' eieren en gingen na vier dagen weer kerngezond naar huis.

 • Piet

  Piet, 02-08-'17 10:23

  Kan deze man ook gewoon zich met zijn eigen zaken bemoeien. Onder normale omstandigheden weet deze man geen normaal woord te schrijven. Tot dat ..... en moet er een vreselijk onprofessionele colum worden geschreven. Pluimveeweb let ook even wat en wanneer er dingen geschreven worden aub.

 • Harry Ketels

  Harry Ketels, 02-08-'17 13:09

  Sorry Mijnheer Piet. We kunnen niet allemaal even professioneel zijn !

 • Leon

  Leon, 02-08-'17 14:10

  Beste Harry, wat als de leverancier of fabrikant van het bloedluismiddel voor het drinkwater er ongevraagd fipronil aan heeft toegevoegd? Dan gaat alle ervaring en kennis van het jou adviserend bedrijf je ook niet helpen.

 • Jan zwaneveld

  Jan zwaneveld, 02-08-'17 20:31

  Zucht...... probleem oplossen nu!!!! Het is een K .. situatie waar ook de pluimveehouders die het niet hebben gebruikt last van hebben/krijgen op de lange termijn. En het is natuurlijk onzin om te zeggen dat het probleem door nvwa groter word gemaakt .... ben het eens met de column als iets te mooi lijkt om waar te zijn , is dat ook meestal zo!!! Ze waren niet gecertificeerd om ongedierte te bestrijden. En geruchten gingen al een tijdje... meer zeg ik er niet over want krijg nu al boze reacties ..... triest.....

 • Jan zwaneveld

  Jan zwaneveld, 02-08-'17 20:33

  Reclame onder dit bericht vind ik op dit moment heeeeel onsmakelijk . Hoop dat de redactie hier wat mee doet!

 • Harry Ketels

  Harry Ketels, 02-08-'17 20:52

  Leon, je hebt helemaal gelijk. Ik heb mijn eigen probleem als voorbeeld gesteld omdat ook ik in noodsituatie op een verkooppraat en verpakking gebruiksaanwijzing ben af gegaan. Ik er ben af gekomen op voor mij legale informatie maar net zo goed besodemieterd had kunnen worden. Maar dan kunnen we niets meer gebruiken zonder het opnieuw te laten onderzoeken en durven we niemand meer te geloven.

 • m

  m, 02-08-'17 22:58

  zo is het Harry

 • christiaan

  christiaan, 03-08-'17 13:15

  Er zijn altijd wel mensen die er de kantjes afrijden. Heeft de NVWA te hard gereageerd. ik vind het niet. Nu is het voor enkelen 'maar' fupronil; seffens komen ze met iets veel straffers uit de hoek. Stel de lijn tussen wat mag en niet mag maar zeer duidelijk. Iedereen zoekt optimaal resultaat aan minimale prijs. In moeilijkere financiële tijden vinden schoonpraters dan toch hun slachtoffers, de meesten in vertrouwen, enkele andere ....Die de volksgezondheid in gevaar brengt moet uit de sector uitgesloten worden.

 • sllachtkip

  sllachtkip, 04-08-'17 14:46

  De herinneringen van destijds de dioxinecrisis komen bij mij boven , ik vrees de brand te laten uitwoeden , iets anders is er volgens mij niet mogelijk.

 • Martijn

  Martijn, 06-08-'17 13:49

  Ik betuig mijn medeleven met de pluimveehouders. Als professioneel
  jager weet ik maar al te goed hoezeer je als minderheid wordt beoordeeld op je incidenten en niet op je intentie. Dat is frustrerend. Zeker als je vervolgens in een hoek wordt gedrukt door individuen en organisaties waarvoor geldt dat ze harder schreeuwen des te minder ze verstand van zaken hebben. En maatregelen zijn daardoor altijd overtrokken voor de betreffende situatie.
  Wens jullie alle sterkte en veerkracht!

 • JanLunteren

  JanLunteren, 07-08-'17 14:08

  'Eerst vogelgriep en nu dit weer'
  Naast concrete vragen willen boeren volgens Workamp hun gevoelens en emoties delen. "Ze hebben het emotioneel moeilijk, want ze moeten mogelijk ook afscheid nemen van hun dieren. Die moeten geruimd worden de komende weken."

  Hoe hyporcriet kun je zijn: iedereeen weet dat het alleen maar een rekensommetje is of men 'afscheid' neemt van de kippen. Of dat nu gebeurt na een anderhalf jaar als ze niet meer productief genoeg zijn of tussentijds zoals nu. Koele berekening, hooguit financiele emotie.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje