Excuses

Didam, vrijdag 15 september 2017

Oud staatssecretaris Van Dam en minister Schippers hoeven zich als verantwoordelijken echt niet te schamen om leghennenhouder Edwin van Remmen te bellen om hun excuses aan te bieden. Niet dat hij er iets mee opschiet maar waar ze zich wel diep voor zouden moeten schamen is de reden waarom.

Waarom? Omdat Edwin geen andere mogelijkheid meer zag voor de toekomst van zijn 55.000 jonge hennen van 25 weken oud dan ze te ruimen. Op Facebook en maandagavond na het 18.00 uur Journaal bij EenVandaag waren de beelden te zien van de dieren die na te zijn vergast, verspreid door de stal liggen en later op een grote hoop buiten. 

Diep en diep triest dat het zo moet eindigen; dit gaat door merg en been. Voor de sector geen reclame en er zal wel het nodige commentaar op komen maar toch ook goed dat deze ellende een keer goed in beeld is gebracht zodat de verantwoordelijken zich nu eens achter de oren kunnen krabben. Want hoe je het ook wendt of keert, ik vind dat behalve de heren van Chickfriend ook de NVWA medeverantwoordelijk is. 

Over het waarom is eigenlijk al genoeg gezegd en Edwin zegt het ook in het filmpje: als op tijd het signaal was gegeven dat er eieren gevonden waren met te hoge fipronilwaarden na inschakelen van Chickfriend, dan was dit nooit gebeurd. Familie Van Remmen uit het Achterhoekse Varsselder zag er geen heil meer in omdat de waarden dermate hoog waren dat er geen uitzicht was dat deze binnen een economisch verantwoorde termijn laag genoeg zouden zijn om de eieren weer normaal te leveren. 

2,5 miljoen hennen geruimd

Zouden Van Dam en Schippers, maar ook de heren van de NVWA, weten wat er bij deze familie is gebeurd voordat ze tot deze dramatische beslissing is overgegaan? En dit is dan nog maar één geval; reeds 2,5 miljoen hennen zijn geruimd en we zijn er nog niet want ook het ‘op dieet zetten’ heeft in veel gevallen niet het gewenste effect en er zal gerekend moeten worden met een vergelijkbaar gedwongen draconische besluitvorming. 

Ik heb eerder al aangegeven dat we niet toe mogen staan dat aan deze affaire pluimveehouders ten onder gaan. Hier is omvangrijk misbruik gemaakt van een enorm probleem bij veel pluimveehouders die al van alles geprobeerd hadden. Pluimveehouders die daarom misschien wel te makkelijk vertrouwd hebben op de blauwe ogen van iemand die aangaf een legale effectieve oplossing te hebben. 

Daarbij komen dan nog de enorm grote rol van de overheid in de vorm van de NVWA, het IKB dat te lang onduidelijk is geweest over de voorwaarden voor acceptatie van bestrijdingsmogelijkheden van de bloedluis, en de veevoedersector die er korter op had moeten zitten in haar begeleiding van de bedrijven. Daarom moet het niet afgeschoven worden als ondernemingsrisico en al helemaal niet omdat hier een taak ligt om deze bedrijven een hand toe te steken zodat ze het overleven. 

Zorgplicht

Ook vind ik dat de banken hier een zorgplicht hebben; ook voor die bedrijven die er voor de besmetting niet zo florissant voorstonden. Om ze in ieder geval tijd en ruimte te geven totdat het rapport van Winnie Sorgdrager uitkomt en de mogelijke juridische gevolgen duidelijk zijn. 

NVP en LTO hebben aangekondigd samen de strijd aan te gaan om de NVWA verantwoordelijk te stellen. De NVP vraagt een solidariteitsbijdrage maar waarom alleen de NVP? Waarom trekken ze hier ook niet samen op om de procedure financieel te waarborgen? Of stelt LTO zich sowieso garant voor haar getroffen leden?

Schijn bedriegt

Schijn bedriegt. Door de NVWA volgend jaar 25 miljoen extra te geven en doordat vooral minister Schippers wijst op het hoge aantal meldingen dat bij de NVWA binnenkomt, wordt de schijn gewekt dat werkdruk de oorzaak is dat de melding over aanwezigheid van fipronil in eieren verkeerd werd  beoordeeld. 

Ik vind deze schijn gewoon onzin: niet luisteren als ergens aan de bel wordt getrokken, is wel even iets anders dan wanneer ergens een ontsmettingsbak ontbreekt of dat er twee dagen te laat een salmonellacontrole is uitgevoerd. Hier is gewoon personeel geblunderd en dat is heel wat anders dan waar minister Kamp nu mee komt want dat is appels met peren vergelijken. Dus Kamp, wees een kerel en neem je verantwoordelijkheid voordat ook jij uit zicht verdwijnt en er anderen mee opzadelt.

Harry Ketels

Portrait foto Harry Ketels

Harry Ketels is pluimvee- en varkenshouder in Didam met een varkenstak  tijdelijk in rust vanwege het Besluit Huisvesting Ammoniak. De pluimveetak is geactualiseerd en ingericht specifiek voor moederdieren van traag groeiende  vleeskuikens. Hij was jarenlang als bestuurder actief in de branches mest, veevoeder en belangenbehartiging. Voor Pluimveeweb.nl bekijkt hij met een kritische bril de ontwikkelingen rond actuele onderwerpen.

Beeld: Ellen Meinen


Deel deze pagina

Reacties

 • Jan zwaneveld

  Jan zwaneveld, 15-09-'17 12:09

  Mis nog de SKAL in je verhaal.

 • Bio(on)logisch

  Bio(on)logisch, 15-09-'17 13:00

  De SKAL houd zich wel even rustig, niet om de laatste plaats omdat ze rechtstreeks onder het ministerie van EZ vallen. Het mag niet in de pers komen dat de biologische pluimveehouders het eerste en relatief in véél grotere aantallen gif hebben gespoten, weliswaar zonder dat ze het wisten maar daar was dus de SKAL voor om dat te controleren. Maar als straks de rook is opgetrokken komt de SKAL tevoorschijn, zwaait met de biologische toverstaf en alle stallen, uitlopen, kippen en eieren zijn weer biologisch. Omschakelen is er even niet bij, er moeten immers toch politiek correcte eieren in de schappen.

 • Biologisch

  Biologisch, 15-09-'17 16:02

  Juist de bioboeren hebben dit product gebruikt omdat het biologisch zou zij of eigenlijk is. Dat er een chemisch middel illegaal aan toe is gevoegd stond op het etiket niet bij vermeld.
  Ik hoop dat ze die gasten van chickfriend alle berichten en reacties verplicht laten lezen zodat ze zien wat ze hebben aangericht. En inderdaad de contole instanties eigenlijk ook. Voorkomen is beter dan genezen. En ze doen geen van beide....

 • Kippenfan

  Kippenfan, 15-09-'17 16:55

  Wat zou het mooi zijn .....

  Wat zou het mooi zijn als :

  Geruimde pluimveehouders hennen op kunnen zetten in opfok voor een collegapluimveehouder .
  Zo kunnen ze sneller herstarten en hopelijk profiteren van de oplopende prijzen voor eieren.

  Wat zou het mooi zijn als een pluimveehouder met hennen in opfok hun zittende koppels ruien en de voor hun geplande opfokhennen over doen aan een getroffen pluimveehouder.

  Wat zou het mooi zijn als de staat de niet besmette pluimveehouders compenseert voor de verminderde opbrengst van de geruide koppels .

  Wat zou het mooi zijn als we dat als sector redden en daardoor de omvang van de sector behouden.

  Wat zou het mooi zijn als we met dit plan het ministerie laten zien van uit de sector de schade collegiaal willen drukken.

  Wat zou dat prachtig zijn en hoe kan een falend NVWA- en het ministerie hier op tegen zijn....

  Want met geruide kippen wordt er nog steeds geld verdiend en komt de productie nationaal gezien sneller op peil .
  Alleen op deze wijze beperken we het aantal faillissementen in de sector en laten we EEN stem horen .

  Het vraagt veel organisatie en we moeten even de concurrentiedrang loslaten , maar dan komen we er sterker uit met zo min mogelijk ( gevolg) schade voor pluimveehouders en periferie .....

  T is maar een idee !

  Kippenfan

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje