Jacco voor president

Den Haag, dinsdag 17 oktober 2017

Nu, president is wel een beetje hoog gegrepen als we die al hadden, maar Jacco Geurts als minister van Landbouw? Waarom niet! De stoelendans is begonnen, 24 bewindslieden moeten worden gezocht om 26 oktober bij de Koning op het bordes te mogen staan, 16 ministers en acht staatssecretarissen.

Alhoewel gezocht, van de zes ministers en drie staatssecretarissen die de VVD mag leveren, 4 - 2 het CDA, 4 - 2 D66 en 2 - 1 de ChristenUnie, zal een behoorlijk gedeelte al zijn ingevuld voordat er officiéél met zoeken begonnen zou worden. Het CDA heeft vanaf het begin van de onderhandelingen volgehouden dat ze het wenselijk vonden dat Landbouw weer een ministerspost verdiende en niet weer een ondergeschoven kindje diende te zijn onder Economische Zaken. Ik heb de afgelopen dagen al verschillende namen voorbij zien komen die genoemd worden op verschillende posten en namen waar nog geen post achter staat, maar die het zogenaamd verdienen vanwege verleende diensten!

Ik heb me al zo vaak afgevraagd wat een bepaald persoon op een bepaalde post te zoeken heeft. In hoeverre wordt er rekening gehouden met kwalitatieve eigenschappen op een bepaald specifiek ministerie? Als je secondant bent van je partijleider in de onderhandelingen, ben je ook al zo goed als verzekerd van een baan als minister of staatssecretaris.

Ik krijg hier toch een wat ongemakkelijk gevoel bij, want wie is er voorbestemd voor Landbouw? ik verwacht dat het CDA deze post naar zich toe trekt en daar is, denk ik, niks mis mee, zelfs beter; daar zal bijna iedereen het mee eens zijn. Zeker op een zo specifiek ministerie als Landbouw zijn we hard toe aan iemand die met zijn poten in de klei staat, die weet wat er in de verschillende sectoren gebeurt, die hier een gevoel bij heeft en die niet helemaal afhankelijk is van een stoet (met alle respect) ambtenaren die het hem wel even voorkauwen. Die we niet hoeven te vertellen dat de melk niet in de fabriek gemaakt wordt en dat onze rundveestapel als een van de beste ter wereld beschouwd mag worden. Hem hoeven we ook niet te vertellen dat in nieuwe megastallen (als hij al weet wat dat zijn) het welzijn, het klimaat en de hygiëne voor de varkens veelal veel beter zijn dan het imago die het heeft en die we niet hoeven te vertellen dat de zogenaamde plofkippen, in welke context de consument deze benaming nog gebruikt, nagenoeg helemaal niet meer bestaan. 

Verder zoeken niet nodig

Heer Buma, zoek maar niet verder, ik heb hem gevonden. Hij zit nota bene voor uw partij in de Tweede Kamer. Een integer persoon zeker naar zijn achterban, met verstand van zaken van de hele Nederlandse landbouw en die ook de uitstraling heeft om die ook in Europa op een degelijke wijze te vertegenwoordigen. Die bij excessen, zoals laatst de fipronilaffaire, op een fatsoenlijke, realistische manier voor zijn zaak weet te staan, die met visie en met verstand van zaken en wetende wat er in de keten gebeurt met zo’n zaak weet om te gaan, te brengen en te verdedigen. Die ook niet te beroerd is om de hand in eigen boezem te steken en de vinger op de zere plek te leggen. Hij heeft misschien niet die staat van dienst en naam die u voor deze positie in gedachten heeft, maar de ervaring leert dat we daar alleen helemaal niets voor kopen. 

Heer Buma, ik heb mijn zegje gedaan, doe er wat mee. Ga hem eens bellen en vraag hem of hij zou willen. Of beter gezegd: vraag hem dat niet, maar zeg hem dat we hem gewoon nodig hebben. 

Harry Ketels

Portrait foto Harry Ketels

Harry Ketels is pluimvee- en varkenshouder in Didam met een varkenstak  tijdelijk in rust vanwege het Besluit Huisvesting Ammoniak. De pluimveetak is geactualiseerd en ingericht specifiek voor moederdieren van traag groeiende  vleeskuikens. Hij was jarenlang als bestuurder actief in de branches mest, veevoeder en belangenbehartiging. Voor Pluimveeweb.nl bekijkt hij met een kritische bril de ontwikkelingen rond actuele onderwerpen.

Beeld: CDA


Deel deze pagina

Reacties

 • Piet

  Piet, 17-10-'17 13:04

  laat Jacco maar mooi in de kamer blijven een mooie rol die hij daar prima doet. Voor ministerschap laat Rutten eerst even bellen met Ester de Lange zij kent de vele wegen en spreekt de taal van Brussel. Mocht zij niet beschikbaar zijn bel dan even naar Eelde naar Albert-Jan Maat.

 • Treurige Kip

  Treurige Kip, 17-10-'17 15:10

  Wat een priet praat.
  Sector zit niet te wachten op een nieuwe Bleker, alles en iedereen gelijk geven maar totaal niets voor elkaar krijgen. Of een soort Oplaat, boeren naar de mond praten en verder ruzie met iedereen.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets