Brabantse politiek speelt vuil spel

Erp, dinsdag 14 maart 2017
aangepast: dinsdag 11 april 2017

De Brabantse politiek speelt het spel vuil. SP doet alsof ze verder wil met de veehouderij en slechts een versnelling in de verduurzaming probeert te bewerkstelligen. Ik geloof dat niet.

Afgelopen vrijdag 10 maart mocht ik spreken bij het landbouwdebat bij de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Inmiddels hebben zich 21 bedrijven achter mijn initiatief geschaard om de snode plannen van gedeputeerde Van Hout (SP) tegen te houden. Naast mij spraken ook NVV en NMV. ZLTO heb ik gemist maar ik weet dat ze ook lobbyen om deze plannen van tafel te krijgen.

Politiek wordt het spel vuil gespeeld. SP doet alsof ze verder wil met de veehouderij en slechts een versnelling in de verduurzaming probeert te bewerkstelligen. Ik geloof dat niet. Volgens mij is het ze er gewoon om te doen om zoveel mogelijk boeren de nek om te draaien. Wat we tot nu toe gewonnen hebben met onze lobby kan ik moeilijk inschatten maar ik ben voorzichtig positief.

De motie van onder andere CDA, CU en SGP om vast te houden aan de originele afspraken van 2028 wordt inmiddels ook ondersteund door VVD. De motie is niet aangenomen maar aangehouden. Wat dat precies betekent weet ik niet maar Van Hout vindt eindelijk wat weerstand.

VVD aangesproken

Ik heb daar met name de VVD ook op aangesproken. Afgezien van mijn belangen in de agrarische sector vind ik het namelijk ongelooflijk dat een provinciebestuurder dergelijke beslissingen kan nemen. Het is eigenlijk zonde van de tijd die het nu kost om het weer van tafel te krijgen. Als een overheidsdienaar (die door ons allen wordt betaald) dit soort belachelijke ideeën heeft, moeten zijn collega’s toch meteen ingrijpen?

Men wil als overheid transparant en betrouwbaar zijn. Er vallen ministers over een bonnetje! Voorkomen is beter dan genezen. Druk dergelijke vuile politieke spelletjes dan ook meteen de kop in en zorg ervoor dat er goed bestuurd wordt. Want naast dit politieke gedoe splijt het ook nog de samenleving in Brabant. Slechts een kleine groep burgers is tegen de boer.

De overgrote (zwijgende) meerderheid steunt de agrarische sector zolang we netjes omgaan met onze omgeving en de afspraken nakomen. Door deze discussie wordt er twijfel gezaaid en gaan mensen zich afvragen wat er toch allemaal aan de hand is. De (linkse) media spelen daar weer op in en een volgende conflict is geboren.

Huub Fransen

Portrait foto Huub Fransen

Huub Fransen (1971) is de vierde generatie uit een molenaarsfamilie. In het dagelijks leven is hij directeur en eigenaar van mengvoerbedrijf Fransen Gerrits. Hij heeft een gezin met drie kinderen en is woonachtig in het Brabantse Erp. Naast zijn dagelijkse werk is hij bestuurlijk actief binnen de mengvoederbranche in ondermeer Nevedi en PDV. 


Deel deze pagina

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje