Column: #MeToo

Erp, vrijdag 3 november 2017
aangepast: dinsdag 7 november 2017

Ik sluit me aan bij de #MeToo rage. Ik daag BN-ers en gewone Nederlanders uit. Het zou toch mooi zijn als meer vleesliefhebbers, zoals Paul de Leeuw, zich durven uitspreken over hun eetgedrag.

De kop boven deze column gaat misschien te ver, maar ik bedoel het prikkelend. Natuurlijk zijn de seksuele intimidatiepraktijken die nu in het nieuws komen verschrikkelijk. De mannen (het zijn meestal mannen) die zich hieraan schuldig maken moeten gestopt en bestraft worden. Mensen bepalen zelf wat ze toelaten en wat niet.

Daarmee maak ik de brug naar onze sector en wel naar het eten van vlees. Een tijdje geleden kwam er steun uit onverwachte hoek. Paul de Leeuw schreef een column over zijn liefde voor vlees. Hij vindt het heerlijk (zoals zo veel mensen) en eet het dus ook. Maar hij vindt het vervelend dat hij zich moet verantwoorden voor dit eetgedrag. Woonachtig in de grachtengordel van Amsterdam zit hij natuurlijk in een omgeving met veel ‘dierenvrienden’. Die zijn trots dat ze geen vlees eten en voelen zich moreel superieur ten opzichte van vleesliefhebbers. Ze hebben nog meer begrip voor een geradicaliseerde moslim (zie aanpak van de gemeente Amsterdam) dan voor een vleeseter.

Gelukkig zijn er mensen als Paul de Leeuw die daar wat van durven te zeggen. Hij eet wel vlees, maar haast zich om er bij te vermelden dat hij dat alleen maar koopt bij een lokale slager die precies weet waar het vandaan komt. Alsof al dat andere vlees niet goed zou zijn.

Ik interpreteer deze laatste opmerking toch als een niet volledig uit de kast durven komen van Paul als het gaat om vlees eten. Dus nog niet helemaal een #MeToo.Het zou toch mooi zijn als vleesliefhebbers zich durven uitspreken over hun gedrag. Ze hoeven zich niet te schamen. Ze doen niets fout en de pluimvee- of varkenshouder die van hun liefhebberij ‘profiteert’ ook niet. En of je nu biologisch eet of vlees met of zonder sterren, die keus maak je zelf. En de misstanden in de sector, die er helaas ook zijn, zullen we moeten aanpakken en uitbannen. Want niet alle mannen zijn verkrachters en de meeste boeren, slachters, dierenartsen en voerproducenten deugen wél. Krijgen wij ook 9 miljoen keer #MeToo: ik eet vlees en vind het lekker?

Huub Fransen

Portrait foto Huub Fransen

Huub Fransen (1971) is de vierde generatie uit een molenaarsfamilie. In het dagelijks leven is hij directeur en eigenaar van mengvoerbedrijf Fransen Gerrits. Hij heeft een gezin met drie kinderen en is woonachtig in het Brabantse Erp. Naast zijn dagelijkse werk is hij bestuurlijk actief binnen de mengvoederbranche in ondermeer Nevedi en PDV. 

Beeld: Susan Rexwinkel


Deel deze pagina

Reacties

 • Tina Groendeijk

  Tina Groendeijk, 04-11-'17 20:06

  Laatste stuiptrekkingen van de vleesindustrie? #GoVegan for the animals, for the planet, for the environment!

 • AlexOirlo

  AlexOirlo, 05-11-'17 13:09

  Welterusten Tina,
  Als jij je nu even goed verdiept in het onderwerp zul je ontdekken dat juist de vleesconsumptie goed is voor het milieu en de omgeving. Maar dan wel alles meetellen wat echt duurzaam. (CO2 foodprint) En nu snaveltjes dicht.

 • Aldes

  Aldes, 05-11-'17 17:51

  Zoals we gewend zijn van geïndoctrineerde carnisten: compleet respectloos naar welk leven dan ook.
  Met als triest dieptepunt de toegevoegde mening van alexoirlo. Die anderen zouden nog kunnen praten - voor een deel - ingegeven door onzalige onwetendheid. Maar deze gast gaat gewoon door met het 'verspreiden' van desinformatie. Een gevaar voor alles en iedereen, zelfs voor z'n eigen nageslacht waarvan ik mag hopen dat 'ie dat niet heeft of gaat krijgen.

 • Esma Winter

  Esma Winter, 05-11-'17 18:55

  Zeker een tik van de molen gehad vroeger? Wat een kansloos prutstukje.

 • Conny van Mierle

  Conny van Mierle, 05-11-'17 19:46

  Ik stel voor om een nieuwe hastag in het leven te roepen aan iedereen die dieren gebruikt en misbruikt voor puur egoïstische redenen: #youtoo? Dus bij deze!!! Er is maar 1 reden om vlees te eten (lekker) en zoveel meer redenen om dit niet te doen.

 • marieke

  marieke, 05-11-'17 21:00

  Wat ongelofelijk smakeloos dat jullie seksueel misbruik van mensen gebruiken om misbruik van dieren te promoten. Shame on you.

 • Tom

  Tom, 05-11-'17 21:23

  Ik denk dat er wel degelijk iets te schamen valt als het gaat om vlees eten. Ook andere diersoorten kunnen pijn en stress ervaren en ze kunnen net als de mens lijden. In een tijd waarin alternatieven in elke supermarkt te verkrijgen zijn is het niet meer nodig om dieren te doden voor ons genot. Dieren die (bijvoorbeeld varkens) nog slimmer zijn dan de honden die wij zo liefhebben. Daarnaast heeft de vleesindustrie wel degelijk een zeer zware impact op het milieu, de ontbossing, voedsel- en waterverspilling en zo verder. Het is niet een noodzakelijk kwaad, het is een keuze die we hebben. Waarom niet voor compassie kiezen gedurende de maaltijd? Het is zo makkelijk tegenwoordig. :-)

 • Tim Zeegers

  Tim Zeegers, 05-11-'17 23:02

  Walgelijk om jezelf ten koste van mensen die seksueel misbruikt zijn als slachtoffer neer te zetten van mensen die beargumenteerd beweren dat het eten van dieren onjuist is. En dat zonder zelf ook maar een argument aan te voeren. De schrijver is duidelijk gespeend van enige zelfreflectie. Als hij introspectie zou plegen zou hij zien dat juist hij de misbruiker is: vanuit een machtspositie degenen over wie hij de macht heeft dwingen tot voortplanting en de dood.

 • Chaiba68

  Chaiba68, 06-11-'17 1:59

  Wat een zielig artikel van Huub, net zo zielig als die van Paul, die hij schreef naar aanleiding van een tweet van mij. Ja wij veganisten voelen ons superieur tegenover vleeseters want wij geven om dierenlevens en willen niet dat ze gemarteld en vermoord worden door het egoistische vreetgedrag van mensen zoals Paul en Huub. De reactie van Huub geeft al aan dat een dierenleven niks is in hun ogen, dus ja wij vegans zijn superieur en vleeseters egoistische narcistische dierenbeulen.

 • Marvin

  Marvin, 07-11-'17 18:52

  Ik mag graag een stukje vlees eten, maar weet ook dat het voor de dieren, ons ecosysteem en onze eigen gezondheid niet zo best is. Sterker nog, het is maar de vraag wanneer jullie branch niet meer aan de vraag naar vlees kan voldoen.

  Ik eet nog steeds vlees, maar veel minder en met schuldgevoel. Als je beelden uit de vleesindustrie ziet moet je net als ik steenkoud zijn om daarna nog een biefstukje te halen.

  Huub, hoe kijk jij naar docu’s als cowspiracy, forks over knives en what the health? Wat zie jij als duurzame oplossing tegen de ontbossing van regenwouden voor sojaplantages om koeien te voeren?

  Zou je in de toekomst insecten willen fokken of vlees willen kweken of misschien toch in de groentes en granen gaan?

 • huub fransen

  huub fransen, 06-11-'17 9:25

  De reacties hierboven had ik wel verwacht en bevestigen mijn beeld: er is geen ruimte voor discussie terwijl boeren wel degelijk een oplossing hebben. Het is de vraag wie hier nu verder slaapt en geïndoctrineerd is.
  Ik heb bewust gekozen voor een vergelijking die reactie oproept. In Nederland mag alles gezegd worden. Boeren worden zelfs vergeleken met nazi's door professors en cabaretiers en een politicus (betaald van mijn belastinggeld) vergelijkt boeren met drugscriminelen. Dan kun je een tegenreactie verwachten maar mijn grote voorkeur gaat uit naar de dialoog

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets