Column: En nu verder…

Erp, dinsdag 11 juli 2017
aangepast: vrijdag 28 juli 2017

De politiek van Brabant heeft beslist. Ze wil verder met minder boeren. Ik ben ruim een half jaar actief aan het lobbyen om deze beslissing te voorkomen. Helaas zonder resultaat.

Naar steekhoudende argumenten werd niet geluisterd. Zelfs niet door de VVD die pretendeert te beslissen op basis van feiten en niet meedoet in de emotionele discussie. Dat laatste is waar. Ze blijven zeer kalmpjes vasthouden aan het voorstel. Ik weet niet wat de deal is, maar hier is duidelijk sprake van achterkamertjespolitiek, door partijen die het hardst roepen dat ze dat niet doen. In ruil voor deze beslissing zal de VVD iets terugkrijgen. Is het een verbreding van de A58, de ruit van Eindhoven of mogen er meer giftreinen van Breda naar Eindhoven rijden?

SP en D66 hebben zich weer laten zien als anti-boeren partij. Tijdens alle debatten hebben ze echter steeds gezegd dat ze dat niet zijn. Het gaat om het milieu en er hoeven niet persé minder boeren en dieren in Brabant te komen. Ze willen deze transitie naar een ‘duurzamere’ veehouderij in goede banen leiden met goed flankerend beleid. Tot nu toe bleken het onbetrouwbare gesprekspartners. Ik ben benieuwd hoe we nu verder gaan. Hopelijk gaan ze praten met in plaats van over de sector.

We moeten verder

Maar we moeten verder. De veehouderij in Brabant heeft zich altijd enorm veerkrachtig getoond en barst van de ambitie. We gaan niet verder door een pot geld in de anonimiteit te laten verdwijnen. Dat geld gaat de sector uit en daar schieten we niets mee op. We moeten er met zijn allen de schouders onder zetten. Boeren en periferie werken samen aan innovaties. Innovaties die het rendement van bedrijven verbeteren, maar die ook goed zijn voor mens, dier en milieu. Nieuwe stalsystemen die nauwelijks ammoniak uitstoten en CO2-neutraal zijn, voer dat de voerconversie nog verder verlaagt, genetica die zorgt voor meer en vitalere biggen, gezondheidsprogramma’s waardoor antibioticagebruik daalt en stallen die passen in hun omgeving. En er hoeven heus niet allemaal nieuwe concepten te komen om vlees, melk en eieren te verwaarden. Export van kwalitatief hoogstaande producten is niets mis mee. Dat doen Philips en ASML ook.

Daar hebben we de overheid niet bij nodig. Het enige wat we vragen is ruimte om te ondernemen. Dat kost geen geld. Sterker nog, dat bespaart geld omdat we een hoop ambtenaren minder nodig hebben. Misschien willen er wel een paar komen werken in onze bedrijven. Ze weten allemaal erg goed hoe het moet.

Huub Fransen

Portrait foto Huub Fransen

Huub Fransen (1971) is de vierde generatie uit een molenaarsfamilie. In het dagelijks leven is hij directeur en eigenaar van mengvoerbedrijf Fransen Gerrits. Hij heeft een gezin met drie kinderen en is woonachtig in het Brabantse Erp. Naast zijn dagelijkse werk is hij bestuurlijk actief binnen de mengvoederbranche in ondermeer Nevedi en PDV. 

Beeld: Producenten Organisatie Varkenshouderij


Deel deze pagina

Reacties

 • Jpkievit

  Jpkievit, 28-07-'17 16:49

  Als fruitteler geloof ik niet dat pluimhouders niet weten dat fipronilverboden is door het ctbg onze sector gaat bij sp en d66 het gelag betalen

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje