Georganiseerde hetze

Erp, donderdag 30 november 2017
aangepast: zaterdag 9 december 2017

Bestaat er een georganiseerde hetze tegen de veehouderij in Nederland? Columnist Huub Fransen kan zich niet aan de indruk onttrekken dat daar in de media sprake van is.

De laatste tijd komt onze sector vaak negatief in het nieuws. Helaas geven we aanleiding door onzorgvuldig handelen. Ik kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat er in de media sprake is van een georganiseerde hetze tegen de veehouderij in Nederland. Dit doet me denken aan ‘het netwerk achter Volkert van der G.’. Een boek geschreven door veiligheidsexpert Peter Siebelt. Hij legde het netwerk van Volkert en andere milieuclubs bloot en toonde aan hoe de linkse politiek dit soort activiteiten steunt en financiert.

De kranten staan bol van de negatieve berichten over de veehouderij. Dat er kritisch te schrijven is over onze sector leidt geen twijfel. Maar er is ook heel veel positiefs te schrijven. Bijvoorbeeld over circulaire economie: volgens mij is de veehouderij zo’n beetje uitvinder van het verwaarden van ogenschijnlijk waardeloze grondstoffen.

Dat men niet vaak positief schrijft is nog tot daar aan toe. Daar moeten we zelf ook harder aan werken. Erger vind ik dat de negatieve berichtgeving vol staat met leugens en handig verdraaide cijfers. Bovendien is het soms akelig goed getimed, zoals bijvoorbeeld deze zomer in het Brabants Dagblad precies in de week voor de cruciale beslissing van Provinciale Staten. De Telegraaf sprak vorige week over een lawine aan nepnieuws. Natuurlijk vielen de kwaliteitsjournalisten weer over de grote kop en de te spectaculaire infografics, maar zij hebben boter op hun hoofd.

Gebruiken voor nepnieuws

Een kwaliteitskrant als de NRC laat zich volop gebruiken voor nepnieuws over de agrarische sector in Nederland. Zij plaatsten een artikel van enkele pagina’s groot over mestfraude, inclusief een spannende titel (het MEST-complot). Inmiddels is duidelijk dat veel cijfers die zij in dat artikel gebruikten niet kloppen. Zij zeggen hoor en wederhoor te hebben toegepast maar dat wordt ontkent door slachtoffers. De betreffende journalist (al eerder op de vingers getikt door de Raad van de Journalistiek) weigert in gesprek te gaan. Mensen die schrijven dat het NRC-artikel niet klopt worden door NRC onder druk gezet om niets te publiceren.

Enige tijd geleden heb ik intensief contact gehad met de NRC over een onwaarheid met betrekking tot waterverbruik bij de productie van vlees. Mailtjes en telefoontjes werden genegeerd of afgedaan met ‘druk, druk, druk.’  Men weigert gewoon om de andere kant van het verhaal aan te horen, laat staan te publiceren. Ik heb overigens ook nog geen reactie gehad op mijn vragen aan de ombudsman van de NRC. Op televisie is het al niet beter gesteld. Programma’s als Zembla en Radar maken er een sport van de agrarische sector te bekritiseren. Met handige frames (poep bacteriën, plofkip) wordt de consument het bos in gestuurd.

Mijn ervaring met de linkse politiek is net zo. Een gesprek met gedeputeerden van Brabant is bijna niet te organiseren en als je dan met ze aan tafel zit, wordt er niet geluisterd en de waarheid handig verdraaid. De mensen met de vlotte babbel winnen het van de techneuten die over feiten praten. Dan hebben we nog de wetenschappers die hun titel van professor misbruiken om het volk te mennen. Mensen met een achtergrond in psychologie pretenderen verstand te hebben van veevoeding en zoönosen en parkietendierenartsen schijnen wat te weten van transport van varkens.

Hetze bloot leggen

Ik zie hier een patroon en ik denk dat we het netwerk achter deze hetze bloot moeten leggen. Er zijn duizenden mensen die belang hebben bij deze verhalen. Bijvoorbeeld een vegetarische slager. Die ziet zijn gesubsidieerde omzet van fabrieksvoedsel stijgen. Mensen die in dienst zijn bij Wakker Dier en dergelijke strijden voor hun baan en dan zijn er natuurlijk een paar kamerleden die een vorstelijk salaris binnenhalen dankzij deze angstzaaierij. En natuurlijk de media die advertenties moeten verkopen of goede kijkcijfers moeten scoren om subsidie binnen te halen.

Ik stel voor dat we een diepgaand onderzoek doen naar dit netwerk en aantonen dat er sprake is van een maffia-achtig netwerk. Want voor je het weet staat er een Volkert bij een boer op de stoep.

Huub Fransen

Portrait foto Huub Fransen

Huub Fransen (1971) is de vierde generatie uit een molenaarsfamilie. In het dagelijks leven is hij directeur en eigenaar van mengvoerbedrijf Fransen Gerrits. Hij heeft een gezin met drie kinderen en is woonachtig in het Brabantse Erp. Naast zijn dagelijkse werk is hij bestuurlijk actief binnen de mengvoederbranche in ondermeer Nevedi en PDV. 

Beeld: Huub Fransen


Deel deze pagina

Reacties

 • Dirk

  Dirk, 30-11-'17 11:24

  Dit verhaal klopt als een bus. De hetze tegen de Nederlandse voedselproductie druipt er dagelijks vanaf in bijna alle media. Hier zit een organisatie achter die de macht heeft en dus niet ontmanteld kan worden. Meer moet je hier niet over vertellen, het kan gaan tegenwerken.

 • Guus Queisen

  Guus Queisen, 30-11-'17 12:28

  Helemaal waar! Ik kon het zelf geschreven hebben!

 • Zents

  Zents, 30-11-'17 13:20

  En zo geschiede het dat we thans zijn aangeland in een nieuwe situatie.

  De burger in dit land is onschuldig tot het tegendeel is bewezen.
  De agrariër in dit land is schuldig tot het tegendeel is bewezen.

 • Zents

  Zents, 30-11-'17 13:32

  Aanvulling : de NRC is al lang geen kwaliteitskrant meer. En een onafhankelijke krant al helemaal niet meer. Er lopen overduidelijk lijntjes over en weer met bv Groen Links. Deze partij wordt op haar wenken bediend en zaken moeten wel vooraf zijn afgestemd. Ik zou mijn abonnement nu willen opzeggen ware het niet dat ik dit 2 jaar geleden al gedaan heb.

 • sjaak

  sjaak, 30-11-'17 13:32

  Dit is ook de reden dat het "glazen ei" afgeblazen is. Er zitten bij de belastingdienst teveel linkse ratten die niet eens normaal over de zaak willen praten. En misschien vallen er nog een paar boeren meer om!!

 • René Velthuis

  René Velthuis, 30-11-'17 14:03

  Het lijkt wel 1 grote sekte, verdeeld over honderden splinterpartijen (PvdD, Wakker Dier, Radar, Animal Rights etc.) die zich voordoen als goed doel, politieke partij tv-programma, terwijl ze gezamenlijk maar 1 doel voor ogen hebben; het opdringen van het veganisme. Hiervoor worden ook de nodige leugens, verdraaiingen van cijfers en feiten niet geschuwd.

 • Peter

  Peter, 30-11-'17 14:16

  Mensen verafschuwen de gebeurtenissen van vroeger zoals onderdrukking, uitbuiting e.d.
  Nu anno 2017 komt het nog steeds voor hetzij op een andere manier.
  Ze zeggen dat we hier in een vrij land leven maar is dat wel zo?
  Oké je hebt een keuze: Of er aan toegeven of (op een duur) stoppen.

  Maar luisteren zul je anders staan er hoge sancties op....

 • Otto

  Otto, 30-11-'17 15:49

  Hier alvast wat feitjes: Antoinette Herzenberg
  ,radar,partner van Nico Koffeman,die samen met Jaap Korteweg de vegetarische slager heeft opgericht,en tevens 1ste kamerlid voor de partij van de dieren is. Jaap Korteweg is de partner van Marianne Thieme, wellicht bekend.Bij radar heeft A.H. bedongen dat ze in een bepaald aantal uitzendingen aandacht zal en mag besteden aan dierwelzijn en of andere gerelateerde zaken,dus niet specifiek consumentenbelangen

 • Yongone

  Yongone, 30-11-'17 17:03

  Ja dus wat doen we er aan?

 • Richard

  Richard, 30-11-'17 18:02

  Vrees dat er weinig tegen te doen valt zolang pluimveehouders zelfstandig zijn. Pas als je grotere organisatie bent of echt allemaal één lijn trekt dan gaan ze misschien luisteren.

 • Piet Driessen

  Piet Driessen, 30-11-'17 20:37

  Zo herkenbaar!
  Niet enkel de veehouderij, maar alle branches over wiens rug de linkse politieke kolonne denkt te kunnen scoren.

  Netwerk, Zembla, social media en enkele honderden krantenartikelen. Dat was ons deel.
  Verdraaide berichtgeving, stemmingmakerij.
  Met 1 doel. Sensatie om kranten te verkopen, niks of niemand ontziend.

  Hoor wederhoor???? No way.
  Procederen brengt je uiteindelijk tot de raad van journalistiek.

  Een tribunaal met oude journalisten en voorzitters van oa de panorama etc. Een beetje de ons kent ons rechtbank of de slager die zijn eigen vlees keurt.

  “Opiniestuk” , dat is wat je dan hoort.
  “Het is de mening van de journalist”, dat is toch duidelijk mijnheer!
  Jaja lul je er maar onderuit.

  De gedeputeerde loopt vrolijk mee in de kollone en schuwt niet om zijn eigen persoonlijke macht te misbruiken.

  Nog maar te zwijgen over alle verschillende wet en regelgeving tussen provincies onderling.

  Wij hebben ondertussen voor een bedrag van 7 cijfers geprocedeerd. Niet om ons ongelijk rechtste breien, nee om een mooi en gezond 3e generatie familiebedrijf dat midden in de samenleving staat, en waar eveneens zelfs 3 generaties medewerkers hun boterham verdienen, niet kapot te laten maken door een oneerlijke strijd.

  Deze strijd loopt bij ons nog steeds. Inmiddels hebben. Wij hebben hem gelukkig kunnen bekostigen, maar ik durf niet na te denken over de bedrijven die het zelfde lot tarten en gewoon naar de klote geholpen worden.

  DE WAARHEID MAG WEL EENS UITKOMEN.

 • Ikke

  Ikke, 30-11-'17 21:46

  1) Boeren zijn een minderheid.
  2) Veel mensen zijn jaloers op de boeren. Ze zien een groot bedrijf, maar niet de hypotheek erachter.
  3) Boeren zijn een tikkeltje slimmer en handiger, maar ook een tikkeltje excentrieker dan de gemiddelde Nederlander.
  4) Boeren passen zich slecht aan aan de maatschappij, omdat ze weten dat het boerenverstand nu eenmaal vaker gelijk heeft dan het stadse zweverige gevoel.
  5) Alle maatschappelijke problemen worden afgeschoven op de boeren.
  6) Boeren worden gediscrimineerd en uitgescholden voor alles en nog wat.
  7) Boeren worden gedeporteerd naar LOG's

  Nou waar doet dit aan denken?

 • Drikus

  Drikus, 30-11-'17 22:13

  Ga van al deze lui die de agrarische bedrijven en dan vooral de dierlijke sector in een boos daglicht zetten hun gangen maar na .Zij doen als of ze de belangen van mens en dier vertegenwoordigen . Maar dat is helemaal niet waar zij houden iedereen voor de gek . Zij staan of zitten daar niet voor een gewoon loontje . Maar beuren goudgeld voor hun toneelspel . En als je dat wil blijven beuren moet je natuurlijk heel lief voor iedereen zijn en natuurlijk ook voor dieren en planten . Maar als je goed voor de kijkers wil zijn moet je natuurlijk wel iets boosaardig veroordelen . Zoek een zondebok . Pak die domme boer maar die gelooft toch niemand en ze zijn met ze alle toch in de minderheid . Want pak je een andere bedrijfstak dan pak je burgers En hun waarschijnlijk negatieve reactie maakt dat je als presentator of wie dan ook niet meer lief en aardig gevonden wordt . En je dik loon in gevaar komt . Licht van al deze lui de doopceel maar . Laat de burger maar zien en horen hoeveel geld ze opstrijken en waar ze belangen in hebben en zich mee bezig houden . Het zou me niets verbazen dat ze zelf zijdelings nog uit het boeren potje mee snoepen . Want er zijn veel bedrijven en personen die niet indirect van de landbouw hun inkomen halen . Maar wel van bedrijven afhankelijk zijn die dat wel doen . Ik denk dat er veel burgers zijn die anti veehouderij zijn gemaakt of al zijn . Zelf hun inkomen verdienen bij bedrijven die ook belang hebben op de een of andere manier bij goed draaien agrarische bedrijven . Blijkt gewoon dat de burger niet goed op de hoogte is hoe het allemaal werkt en dus deze lieve aardige wereld verbeteraars geloven . Er is maar een oplossing gebrek aan voedsel zou velen snel van mening doen veranderen . Dit komt hopelijk nooit . Maar dan speelt eigen belang weer de hoofdrol net als nu bij onze goed betaalde lieve dieren vrienden .

 • dirk

  dirk, 30-11-'17 23:27

  Waarom staat deze colum niet zichtbaar vermeld als er een laatste reactie bijkomt bij de openingspagina van deze site. Gaat het een keer echt ergens over is hij morgen onvindbaar! Jammer.

 • Yongone

  Yongone, 01-12-'17 7:16

  Ik lees het al weer, zwart sminken halve eierdop op je hoofd zetten en maar blijven zeggen. Piep piep hallo jij bent groot en ik ben klein en dat is niet eerlijk.

 • fietskip

  fietskip, 01-12-'17 9:29

  Het zou eigenlijk toch niet moeilijk moeten zijn om een goede onderzoeksjournalist te vinden om dit te onderzoeken?

 • gijsbers

  gijsbers, 01-12-'17 13:46

  Weet u nog: onderzoeker Roos Vonk met Diederik Stapel die beweerde dat mensen hufterig worden van vleeseten. Later bleek dat ze alles uit de duim hadden gezogen. Deze Roos schrijft columns en vergelijkt de veehouderij nu met holocaust. En wat te denken van Youp van ’t Hek die recent in zijn column veehouders dierenhitlers noemt. Dat kan en mag allemaal in dit land als je over agrariërs schrijft. Mensen voelen dat de overheid hiertegen niets doet en denken dan dat agrariers vogelvrij zijn verklaard door de overheid. Zie ook vernielingen van duizenden kerst- en fruitbomen. Het snijden met een scherp voorwerp in afdekkingsmatertiaal van voerkuilen, of ijzer plaatsen in snijmais en inbreken in veehouderijstallen enz. enz. En de overheid? Kijkt toe en doet niets!! In dit land leven wij. daar hebben wij met te dealen. Nachtbrakers die in veestallen inbreken en zogenaamd filmen hoe slecht het dieren wel niet hebben worden blindelings gelooft door vooral de overheid. Diezelfde overheid vraagt zich niet af hoe deze lieden zijn binnen gekomen en/of de filmpjes gemanipuleerd zijn. Nee, het inbreken schijnt dan niet strafbaar te zijn. Als wij de politici hitlers zouden noemen of het overheidsapparaat met holocaust vergelijken waar zouden we dan terecht komen? Juist, en terecht. Andere mogen dat over de agrarische sector zonder enige schaamte en bestraffing zoveel verkondigen als men maar wil.

 • GeruimdeEendje

  GeruimdeEendje, 08-12-'17 15:00

  Tja, vandaag weer een uitbraak van vogelgriep. Eventjes snel 16000 eenden preventief ruimen. Rest ophokken. Stelletje helden. Wat verwacht je dan aan positief nieuws ? De sector zorgt zelf wel voor voeding van de negatieve berichtenstroom. En terecht. Hoe eerder deze grootschalige bio-industrie stopt hoe beter. Overbemesting, Fijnstof, Stalbranden, Fipronil, Melkquota, de lijst van schandalen is eindeloos.

 • dirk

  dirk, 08-12-'17 15:40

  Lucht dat een beetje op geruimdeendje@ ?Je gooit nu het een en ander door elkaar , huiswerk eerst doen voor je op een praktijksite je ongenoegen kenbaar maakt.

 • GeruimdeEendje

  GeruimdeEendje, 09-12-'17 21:33

  @Dirk, opgelucht wil ik niet zeggen. Ik vind het wel interessant te zien hoe groepen in de samenleving zo uiteenlopend denken. Ik reageer vanuit overwegingen van milieu, leefbaarheid en dierenwelzijn. Ik heb geen enkel financieel belang. Sterker nog, ik ben graag bereid het meervoudige te betalen voor agrarische producten als die op een sustainable manier geproduceerd worden. Ik denk ook niet dat het nodig is dat een klein land als Nederland 's werelds nummer 2 exporteur is van agrarische producten (feit uit 2014).

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets