Kom in actie tegen Brabantse anti-veehouderij

Erp, vrijdag 6 januari 2017
aangepast: zondag 8 januari 2017

De politiek in Brabant wordt steeds meer anti-veehouderij. Nergens is Nederland (en Europa?) zijn de regels voor uitbreiding en huisvesting strenger dan in Brabant. Als we niet snel ingrijpen, zullen andere provincies volgen.

Op zich is het niet gek dat er hoge eisen worden gesteld aan bedrijven in het dichtbevolkte Brabant. Dat geldt dus ook voor boerenbedrijven. Echter, het is onmogelijk ondernemen als de regels tijdens het spel steeds veranderd worden. Na moeizame discussies worden afspraken gemaakt over dierenwelzijn, milieu en omgevingsinpassing. Dat zijn lange termijn afspraken zodat ondernemers er naar toe kunnen werken, door te investeren of met beleid te stoppen. Nu wordt in één keer een afspraak van 2028 naar voren gehaald, naar 2020. Een onmogelijke opgave voor de veehouders en het zou de nekslag kunnen zijn voor de helft van de boeren in Brabant. Dat vindt de betreffende gedeputeerde (ik noem geen namen) niet zo’n probleem. Hij is er niet voor de boeren, maar voor de natuur. Een dergelijke uitspraak van een democratisch gekozen politicus is belachelijk. Hij mag natuurlijk de natuur belangrijk vinden, maar dat zo ongenuanceerd boven mensen stellen gaat wel heel ver en dan is het sociale van zijn partij ver te zoeken.

Nu zijn de veehouders niet de enigen die de dupe zijn van deze politiek. Er zijn veel bedrijven in Brabant die zaken doen met veehouders en dus voor hun omzet afhankelijk zijn van die veehouder. Bedrijven die volledig en direct afhankelijk zijn van de boer zijn bijvoorbeeld veevoerleveranciers, dierenartsen, slachterijen, stalinrichters en fokkerij-organisaties. Maar er zijn nog veel meer bedrijven die (een deel van) hun omzet (direct of indirect) bij de boer halen zoals aannemers, installateurs, boekhouders, transporteurs, mesthandelaren, veehandelaren, advocaten. En rondom deze bedrijvigheid is het een wirwar van nog meer bedrijvigheid. Uiteindelijk denk ik dat meer dan de helft van de huidige Brabantse economie draait op de veehouder. Sowieso is het economische succes van Brabant gebaseerd op de veehouderij (en een beetje Philips). Dat wordt vergeten door de bestuurders. Ach, die paar boeren die verdwijnen. Ze zijn oud en hebben toch geen opvolgers. En ze klagen dat ze niets verdienen, dus waar maken ze zich druk om. Ondertussen verdwijnen er ook duizenden banen in de periferie van de primaire landbouw. En dat banenverlies lossen we niet zo maar op. Gelukkig heeft de SP wel een oplossing: een mooie uitkering.

Er wordt in Brabant veel gesproken over Agri en Food. Er moeten keuzes worden gemaakt, want we kunnen niet overal goed in zijn en we zijn goed in Agri en Food. Er wordt echter vooral gefocust op Food. De grote supermarkten, vlees- en melkverwerkers, cateraars en restaurants. Zij worden met open armen ontvangen in stad en platteland en bij de heren en dames politici. Maar wat moeten die bedrijven zonder Agri? Waar haalt Vion zijn dieren vandaan als ze verdwijnen uit Brabant? En Frits en Koen kunnen wel vlees kopen buiten de grenzen maar dat strookt niet met hun kwaliteits- en duurzaamheidsbeleid. Het wordt tijd dat de Agri-kant van de voedselproductie zijn verdiende aandacht krijgt.

Ik roep de periferie bedrijven op zich te laten horen. ZLTO en NVV hebben hulp nodig in hun politieke lobby. Helaas wordt bij hun lobby-activiteiten te vaak gedacht ‘daar heb je die boeren weer’. Het is belangrijk dat we laten horen en zien hoe groot de sector is en hoe belangrijk ze is voor de Brabantse economie en maatschappij. Ik heb namens een paar grote periferie-bedrijven een brief naar de Provinciale Staten van Brabant gestuurd en binnenkort gaan we met enkele politieke partijen in gesprek. Maar dat is niet voldoende. We moeten laten zien hoe groot we zijn. Dus ondernemers, ga in gesprek met de beleidsmakers, Facebook en Twitter er op los of schrijf brieven naar de krant! Je mag je ook bij mij melden om steun te bieden aan onze acties.

Huub Fransen

Portrait foto Huub Fransen

Huub Fransen (1971) is de vierde generatie uit een molenaarsfamilie. In het dagelijks leven is hij directeur en eigenaar van mengvoerbedrijf Fransen Gerrits. Hij heeft een gezin met drie kinderen en is woonachtig in het Brabantse Erp. Naast zijn dagelijkse werk is hij bestuurlijk actief binnen de mengvoederbranche in ondermeer Nevedi en PDV. 


Deel deze pagina

Reacties

 • Stefan donkers

  Stefan donkers, 07-01-'17 12:39

  Top geschreven Huub. Helemaal waar.

 • Agterberg

  Agterberg, 07-01-'17 13:27

  Tijd om de slogan weer uit de kast te halen ;
  Beste Burgers ,dit nooit vergeten
  Boeren zorgen dagelijks voor uw eten

  Staat mooi op de vrachtwagens van de periferie en het toont de betrokkenheid van de periferie .

  Ron Agterberg
  Werkzaam in de pluimvee- sector

 • Geen Boer

  Geen Boer, 07-01-'17 13:44

  De heer Huub Fransen heeft het gewoon goed verwoord waar het probleem zit en waar het bij deze koers zal eindigen .Politiek is een onbetrouwbare zaak . Gedane zaken met terugwerkende kracht veranderen of besluiten naar voren halen . Kan in deze democratie schijnbaar allemaal . Helaas hebben de kiezers die geen bedrijf hebben niet door dat ze zelf ook een oor aangenaaid worden . AOW werd 67 jaar en nu krijg je binnen enkele jaren na deze beslissing al 3 maanden bij . Als bedrijven omvallen en je komt in de WW is deze al behoorlijk uitgekleed . En wordt je arbeidsongeschikt hang je de vlag al lager als halfstok . We gaan kanalen omleggen ,wegen verbreden enz. Om beter bereikbaar te zijn en hopen dat de bedrijven zich vestigen .Het platteland maken we schoon van boeren en laten de daardoor de zaak verloederen . Scholen en winkels gaan dicht niemand wil er wonen de werkgelegenheid is weg . En op duur aangelegde industrieterreinen zitten bedrijven die op moeten boksen tegen lage loon landen .Terwijl er bedrijven moeten inkrimpen of stoppen die in de landbouw en veehouderij hun brood goed konden verdienen . Maar helaas als je klanten moeten stoppen betekend dat stoppen of verkassen naar buitenland indien mogelijk .Weg werkgelegenheid weer wat slachtoffers voor de uitgeklede WW .Het moet allemaal sneller goedkoper het mag geen geluid of geur geven de horizon mag niet vervuild worden er mag blad verkeerd liggen . Iemand is altijd de schuldigen als deze er niet meer is zoeken ze wel een nieuwe . De politiek helpt u wel . Al is het maar van uw centen en rechten af onder het mom van bezuinigen en milieu .

 • Albert Hoekerswever

  Albert Hoekerswever, 07-01-'17 15:24

  Beste Huub, om welke afspraak gaat het? Een gedeputeerde kan niet zomaar een besluit van provinciale staten veranderen.

 • Klaas

  Klaas, 08-01-'17 9:24

  Dag Huub, ik kan geen touw vastknopen aan de discussie tussen boeren en de "de rest van de wereld". Boeren vechten voor hun zaak, maar de politicus kijkt naar een groter geheel, maar kan geen eerder genomen besluiten ongedaan maken. Hij zegt tevens dat het met de boeren is afgesproken. Verder geven in het naburige boekel huisartsen een gezondheidswaarschuwing af, en ook iemand van de landbouwuniversiteit geeft die.Kortom, alleen de publiciteit zoeken zal niet helpen, eerst moet duideijk worden hoe en wat. Anders zal de steun naar de politiek gaan. Immers een klagende boer heeft het nog niet zo slecht werd ons vroeger geleerd.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje