Oorlog in Brabant

Erp, dinsdag 11 april 2017
aangepast: woensdag 12 april 2017

Zoals ik in een eerdere column heb geschreven ben ik een lobby begonnen met de periferie in Brabant om het provinciebestuur te weerhouden van domme keuzes. Door de plannen van twee gedeputeerden worden honderden boeren gedwongen te stoppen.

Terecht dat ZLTO en NVV daar tegen ageren. Maar ook de periferie moet opletten. Zonder boeren ook geen handel in voer, vlees en genetica. En geen bouwprojecten meer of fiscale adviezen. Dat gaat Brabant dus geld kosten.

Inmiddels heb ik al een groot aantal bedrijven uit de periferie achter mijn initiatief gekregen en is er al veel communicatie geweest met bestuur en politiek. Zowel mondeling als schriftelijk hebben we politieke partijen en hun bestuurders duidelijk gemaakt wat onze zorgen zijn.

Sommige partijen (zoals CDA en CU-SGP) vinden we meteen aan onze kant. Ook op steun van de PVV kunnen we rekenen (‘hoe stoppen we deze milieumaffia?’). Van PvdA en GroenLinks hoeven we misschien niet veel te verwachten maar zij zijn nog redelijk genuanceerd. Met de SP is echter geen land te bezeilen.

Teleurgesteld in VVD en D66

Mijn grootste teleurstelling zit bij VVD en D66. Deze liberale partijen lijken zich helemaal te laten inpakken door Van Hout (SP). Alles voor het behoud van de coalitie waarin zij samen moeten werken met SP. Maar waar zijn de liberale principes gebleven en wat doen we met politieke ethiek? Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn maar openlijk liegen, een bepaalde bevolkingsgroep diep beledigen en asociaal beleid zijn toch niet de manieren waarop we het in ons beschaafd land doen?

GS van Brabant heeft Gé Backus gevraagd een onderzoek te doen naar de gevolgen van het voorgestelde beleid. Wat gebeurt er als alle veehouderijbedrijven (en ook alle stallen) per 2020 aan de ammoniak - emissie eisen moeten voldoen van 2028 en wat zijn de gevolgen van staldering (het uitkopen van de wijkers door de blijvers)?

Gedwongen stoppers

Vanuit de agrarische sector schatten we in dat de gevolgen groot zijn en dat er veel boeren gedwongen worden te stoppen. Met als gevolg daarvan ook een grote krimp in de periferie van de boer. Tot 7 april was het rapport van Backus nog geheim en alleen beschikbaar voor GS en een kleine groep ingewijden.

Maandag 3 april hadden we met onze lobbyclub een gesprek met Spierings en Van Hout. Er werd door hen meteen meegedeeld dat uit het rapport blijkt dat de gevolgen van hun voorstellen klein zijn. Natuurlijk hebben we dan even een dipje maar het aantal dieren zal nauwelijks afnemen en er komt ruimte voor de boeren die vooruit willen. Het voorgestelde beleid is daarbij nodig om zodoende een versnelling van de verduurzaming van de Brabantse veehouderij bewerkstelligen en een betere toekomst voor iedereen te verzorgen.

We hebben nog geprobeerd enkele verduidelijkende vragen te stellen maar het antwoord was steeds: het rapport is niet openbaar dus daar zeggen we niets over, maar maak je geen zorgen. Dus na een vriendelijk gesprekje van een uurtje gingen we weer huiswaarts. Tevreden? Niet echt. We hadden allen een onbehaaglijk gevoel. Dit kon niet kloppen.

Keihard voorgelogen

En inderdaad. Vrijdag 7 april is het rapport van Backus besproken in PS en wat we al vreesden, blijkt waar: we zijn keihard voorgelogen door de gedeputeerden! De mensen die wij betalen om op ons mooie Brabant te passen en er voor moeten zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen later ook nog prettig kunnen leven en werken, liegen en bedriegen om hun snode plannetjes erdoor te krijgen.

Vinden ze het gek dat we de politiek niet vertrouwen. In Den Haag struikelen twee ministers over een bonnetje. In Den Bosch maken twee gedeputeerden met list en bedrog de agrarische sector kapot. Waar blijven de eerlijke bestuurders die dit, afgezien van de inhoud van de plannen, niet accepteren? Wij strijden door.

Lees hier de column ‘Brabantse politiek speelt vuil spel’ die Huub Fransen in maart van dit jaar schreef. 

Huub Fransen

Portrait foto Huub Fransen

Huub Fransen (1971) is de vierde generatie uit een molenaarsfamilie. In het dagelijks leven is hij directeur en eigenaar van mengvoerbedrijf Fransen Gerrits. Hij heeft een gezin met drie kinderen en is woonachtig in het Brabantse Erp. Naast zijn dagelijkse werk is hij bestuurlijk actief binnen de mengvoederbranche in ondermeer Nevedi en PDV. 


Deel deze pagina

Reacties

 • Johan van den Hout

  Johan van den Hout, 11-04-'17 17:13

  Beste Huub,
  Mag ik je vragen wat we je dan precies zouden hebben voorgelogen? In ons gesprek hebben we dezelfde info en cijfers gebruikt als bij de PS bespreking op 7 april. Het is nogal een seieuze beschuldiging, dus graag ook een serieuze onderbouwing daarva.
  Groeten,
  Johan

 • Fietskip

  Fietskip, 11-04-'17 21:12

  Beste Johan,
  Over beschuldigingen gesproken?
  Ik zou normaal niet zo'n reactie geven!

 • huub fransen

  huub fransen, 11-04-'17 22:08

  Beste Johan, dank voor je reactie. Ik ben blij dat ik een snaar geraakt heb. Het voorliegen betreft het verdraaien of handig weglaten van de resultaten van het rapport van de heer Backus. Meer info kregen we ook niet want het was nog "geheim". We hebben aan dat gesprek alle vijf (vijf volwassen mannen met goede opleiding en dito functie) hetzelfde gevoel van voorliegen overgehouden. Ik leg dat graag nog een keer persoonlijk aan je uit. Ik heb je mijn contactgegevens gegeven. Groeten, Huub

 • domme boer

  domme boer, 12-04-'17 0:12

  We weten toch allemaal dat we al jaren voorgelogen worden, neem nu ammoniak :
  het eerste rapport dat glashard aantoont dat ammoniak slecht is voor het milieu moet nog gemaakt worden, maar er is wel een beleid omheen gebouwd waar duizenden mensen (lees ambtenaren) een dik betaalde baan aan hebben !
  en nu komen we to the point : Boeren zijn alleen nog maar werkverschaffers die zelf niets mogen verdienen en langzaam weg gesaneerd worden.
  Maar betreffende het ammoniak fabeltje heb ik nog een raadsel:
  Wat wordt er tegenwoordig in de uitlaat van vrachtwagens en tractoren gespoten om de emissie te beperken ??
  juist ja : ad bleu ! en wat is ad bleu ? juist ja : ureum! en wat is ureum ?
  juist ja ammoniak !!
  Snapt u het nog ? Ik niet.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje