Waar bemoeien ze zich mee?

Erp, donderdag 5 oktober 2017

„Als Brabander heb ik wel een beetje last van het Calimero-effect en volgens mij ben ik niet de enige." Dat zegt Huub Fransen. Hij concludeert: „Er wordt teveel over ons gepraat en te weinig met ons."

Brabant is op dit moment een welvarende provincie. Gebouwd op de fundamenten van de landbouw zijn er inmiddels veel succesvolle bedrijven met internationaal aanzien. De regio Eindhoven wordt zelfs gezien als de slimste regio van de wereld. Een eeuw geleden was het in Brabant nog armoede troef.

Daar zijn we trots op maar tegelijkertijd is Brabant ook erg bescheiden. We houden niet zo van de politieke prietpraat en laten dat dus graag over aan de mensen in de Randstad. Is dat wel verstandig? Er wordt teveel over ons gepraat en te weinig met ons. Ik heb enkele voorbeelden op een rij gezet waarin dat een rol speelt.

Stadsuitbreiding

De stad breidt uit ten koste van landbouwgrond. Steeds meer mensen gaan in steden wonen. Tegelijkertijd wil ook een grote groep mensen op het rustige platteland wonen. Net buiten de stad of men verhuist zelfs van de Randstad naar de provincie. Ook de wegen vragen daardoor meer plek en wat te denken van de luchthavens? Drie keer per jaar op vakantie met een goedkoop vliegreisje is heel normaal. De boeren hebben dus steeds minder grond voor hun bedrijf en in zo’n druk land is intensieve landbouw de oplossing. En dan krijgen ze de schuld dat er geen plek meer is voor vogeltjes en bijzondere bloemen. Hoezo hypocriet?

De stadslandbouw

Een veel gehoorde opmerking bij de discussie over de toekomst van de veehouderij is dat we op een doodlopende weg zitten. We moeten op een andere manier geld verdienen. Waar halen ze de wijsheid vandaan? Ondernemen is al een moeilijk vak en agrarisch ondernemen is iets bijzonders. Als die mensen zo goed weten hoe het moet, laat ze dan zelf een bedrijf beginnen. Wat dat betreft ben ik benieuwd naar de toekomst van de stadslandbouw. Eigenlijk is Nederland één grote stad maar blijkbaar willen de stadse consumenten nog dichter op hun voedsel zitten.

Vuurwerk

Iets wat niets met landbouw te maken heeft is vuurwerk. Het geeft blijkbaar veel overlast. Volgens mij valt het op platteland en de kleine dorpen wel mee. Over het algemeen houden we wel van een feestje en daar hoort vuurwerk (of carbidschieten) bij. Beetje ruiger misschien dan men in de stad gewend is, maar daarmee nog niet slecht en zeker niet geschikt voor een algeheel verbod in heel Nederland. Kijk, hier zou de provincie nu haar meerwaarde kunnen tonen.

Gebakken peren

Voor de niet-Brabanders: Groningen wordt leeggezogen en de Nederlandse economie en samenleving profiteren volop mee. Maar wie zitten er met de gebakken peren? Juist, de provincialen. En die mogen niet eens meer met een bierfiets door Amsterdam of een goedkoop weekeindje Amsterdam boeken via Airbnb.

Zo zijn er waarschijnlijk nog wel meer voorbeelden te bedenken waar deze gevoelens een rol spelen. Ik ben benieuwd naar uw ervaringen.

Resumé: we betalen een hoop belasting en willen daar graag iets voor terug. We krijgen ongevraagde bemoeizucht maar als bijvorbeeld de politie van Brabant schreeuwt om hulp vanwege drugscriminaliteit is er geen geld. Er moeten eerst meer moorden gepleegd worden dan in Amsterdam. Dus beste politici in Den Haag: de randstad in niet bepalend voor heel Nederland. Respecteer de provincie en haar gewoontes en voorkom dat we een afscheidingsbeweging beginnen.

Huub Fransen

Portrait foto Huub Fransen

Huub Fransen (1971) is de vierde generatie uit een molenaarsfamilie. In het dagelijks leven is hij directeur en eigenaar van mengvoerbedrijf Fransen Gerrits. Hij heeft een gezin met drie kinderen en is woonachtig in het Brabantse Erp. Naast zijn dagelijkse werk is hij bestuurlijk actief binnen de mengvoederbranche in ondermeer Nevedi en PDV. 


Deel deze pagina

Reacties

 • Ruud

  Ruud, 05-10-'17 13:29

  Daar wil ik er nog wel een aan toevoegen: vorige week stond ik op een verkeersbrug in de buurt van Schiphol.
  Op en onder de brug passeerde continu auto’s en treinen. Iedere minuut lande en steeg er een vliegtuig op.
  Het was een drukt van je welste, bunders geparkeerde auto’s, en toen dacht ik: en deze mensen maken zich druk als bij ons (Brabant) in hun ogen een koe te veel in wei loopt, er überhaupt te veel dieren zitten. Met welk recht spreken zij!?

 • Eva

  Eva, 05-10-'17 21:31

  In Nederland wordt voedsel niet gezien als zijnde de eerste levensbehoeften, voedsel wordt beleeft als een genots middel waarbij de goed gevulde beurs domineert ten kosten van de minder bedeelde

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets