'We moeten terug naar een sterke minister van landbouw!'

Erp, maandag 11 september 2017
aangepast: dinsdag 12 september 2017

We moeten terug naar een sterke minister van landbouw vindt Huub Fransen, directeur en eigenaar van mengvoerbedrijf Fransen Gerrits uit Erp (NB). Nu de kabinetsformatie in volle gang is, is hij vooral benieuwd wat ze over de landbouw gaan zeggen.

De kabinetsformatie is in volle gang. Er is veel discussie over principiële zaken als levensbeëindiging en embryotechnologie. Ik ben benieuwd wat ze over de landbouw zeggen. Enkele formaties geleden hebben ze in Den Haag besloten dat we geen minister van landbouw meer nodig hebben. Dat kon prima worden ingevuld door een staatssecretaris binnen het ministerie van EZ. Boeren zijn tenslotte normale ondernemers. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar destijds niet rouwig om was. Boeren zijn inderdaad normale ondernemers en als ze dan ook zo behandeld worden, zou dat wel eens goed kunnen zijn voor de ontwikkeling binnen de agrarische sector. Einde van de betutteling.

Helaas is dit niet uitgekomen. Binnen het ministerie van EZ zijn veel staatssecretarissen gepasseerd. In het begin waren dat nog echte ‘landbouwmensen’. Helaas werd het hoe langer hoe slechter en zitten we nu met een incapabele staatssecretaris die totaal geen gevoel bij agrarisch ondernemerschap heeft. En hij wil er ook niet zijn best voor doen om dat gevoel onder de knie te krijgen. Zijn baas (een VVD-minister) schijnt het allemaal niets uit te maken. Die hoor je niet.

Ondertussen is ook de controle op de agrarische- en voedselproductie opgegaan in een nietszeggend orgaan. De NVWA (voorheen VWA) controleert in Nederland alles en weet eigenlijk van niks. Ook in het huidige fipronil-schandaal is het weer een opeenstapeling van fouten. Ik vind niet dat we de NVWA de schuld kunnen geven van het huidige probleem. Daar zijn opportunistische ondernemers verantwoordelijk voor. Echter, wat doet de NVWA met tips, hoe wordt er gecontroleerd, hoe worden normen vastgesteld (zijn we chemofoob?) en hoe wordt er gecommuniceerd?

Ik heb het gevoel dat we terug moeten naar een sterke minister van landbouw. Dat doet recht aan onze positie als tweede agrarische exporteur van de wereld. Bovendien kan er dan weer een bewindspersoon worden aangesteld, die snapt waar het om gaat en die de gehele problematiek overziet, van een gezonde economie tot en met een veilige en geaccepteerde manier van voedsel produceren. Dat wil niet zeggen dat ik vind dat alles weer kan en mag! We moeten blijven ontwikkelen en rekening houden met de beperkingen van een klein en vol land. Maar wel in een goede balans en met oplossingen die echt bijdragen aan een beter milieu, dierenwelzijn en volksgezondheid. En niet zoals ze dat in Brabant bedacht hebben.

Onder dat ministerie van Landbouw kan dan de NVWA zijn laatste reorganisatie doormaken (wordt het dan ENVWA, écht nieuwe voedsel- en warenautoriteit?) Niet alleen maar bezuinigen en inkrimpen, maar investeren in kwaliteit en deskundigheid. Een organisatie die zijn werk aan kan en een centrale rol speelt in voedselveiligheid en agrarische productie. Een autoriteit dus.

Lezen jullie mee Marc, Alexander, Sybrand en Gert-Jan?

Huub Fransen

Portrait foto Huub Fransen

Huub Fransen (1971) is de vierde generatie uit een molenaarsfamilie. In het dagelijks leven is hij directeur en eigenaar van mengvoerbedrijf Fransen Gerrits. Hij heeft een gezin met drie kinderen en is woonachtig in het Brabantse Erp. Naast zijn dagelijkse werk is hij bestuurlijk actief binnen de mengvoederbranche in ondermeer Nevedi en PDV. 

Beeld: Ingrid Sweers


Deel deze pagina

Reacties

 • Eva

  Eva, 11-09-'17 23:00

  De NVWA krijgt er volgend jaar 25 miljoen er bij!! Dhr Kamp van VVD huize heeft aangegeven dat er geen enkel gezond pluimveebedrijf mag omvallen door de fipronil crises,wie bepaald dat! Welnu waarschijnlijk de bank,de overheid en de politiek zijn gehouden aan deze belofte en dienen hier streng op toe te zien.De financiële klap voor de pluimveehouders en aanverwante industrie gaat ( binnenkort) komen.Men heeft deze ondernemers deze belofte gedaan,wees als overheid allert en gereed als de genade klap voor de pluimveehouders wellicht aanstaande is!

 • Gedupeerde

  Gedupeerde, 12-09-'17 9:09

  En dan te bedenken dat de oplossing zo simpel had kunnen zijn.
  Verdunnen..... Het stelde al niks voor maar als je ze opmengt worden de gehaltes echt nihil.
  Geldt ook voor de mest afzet.
  Er zijn andere producten waar de gehaltes vele malen hoger in zijn maar daar hoor je niks van.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets