Winnen of verliezen

Dronten, vrijdag 10 maart 2017
aangepast: zondag 12 maart 2017

In een paar dagen tijd alle kanten op geslingerd worden. Ja, zij heeft eigenlijk gelijk. Maar ja, hij heeft eigenlijk ook gelijk. Maar hoe vinden we dan een oplossing? Hebben we straks na 15 maart winnaars en verliezers?

Vrijdagavond

Ik zat televisie te kijken. De lijsttrekker van Groen Links was te gast bij Pauw en Jinek (PenJ). Tevens waren er zo’n 50 boeren uit Drenthe uitgenodigd, ik neem aan als zaalvulling. PenJ, ook niet dom, wisten natuurlijk al lang dat hun gasten in de studio het totaal oneens zijn met de gast aan tafel.

De boer en boerin die aan het woord kwamen lazen de lijsttrekker dan ook in nette bewoordingen de les. Het eind van het liedje was dat ze meer respect wilden voor hun werk. 

En ja, de lijsttrekker stamelde wat over eerlijke prijzen voor de boer … en over biologisch.

Zaterdagochtend

Ik zat te lezen. Stal & Akker zat bij de post en ik las een artikel over de pluimveehouderij. Er was een symposium geweest en de grootste agrarische bank van Nederland gaf daarbij aan dat ze voor legkippen absoluut geen vertrouwen meer hadden in koloniehuisvesting. 

En ook voor traditionele scharrelbedrijven (gangbaar, als je wilt) zou financiering heel erg moeilijk worden. Alleen systemen die voldoen aan een marktvraag en dat aantoonbaar kunnen maken komen nog voor financiering in aanmerking.

En ja, de bankman stamelde wat over goede prijzen voor de boer … en over biologisch.

Zaterdagmiddag

Ik zat in de kantine. Onze eerste voetbalwedstrijd na de winterstop had net plaatsgevonden (rustig aan, veteranen). Ik zat in de kantine met een varkensboer, een zelfstandig makelaar en diverse anderen en we kregen het over de agrarische sector. 

Eigenlijk kregen we het over de malaise in de agrarische sector en de (verborgen) armoede die er heerst. De gemoederen liepen hoog op, in een prettige sfeer. Onze makelaar snapte er niets van: 80 uur per week werken en dan maar 100 euro overhouden? “Nog niet misschien, dan stop ik acuut, ga ik 3 jaar de schuldsanering in en wat anders doen! Als boeren dat normaal vinden, dan zijn ze dom!”

En ja, de varkensboer stamelde wat over slechte prijzen voor de boer … en over gangbaar.

Zaterdagavond

Ik zat in de kamer. De televisie stond aan en we zaten te kijken naar het programma ‘Weet ik veel’. ‘Wat heb ik de laatste 24 uur nu eigenlijk gehoord en wie heeft er gelijk?’

Boeren die afgeven op een lijsttrekker en uiteindelijk alleen om meer waardering vragen? Ze vroegen alleen maar dat iedereen in Nederland trots is op de boeren. Stel nu dat zelfs Wakker Dier trots zou zijn op alle boeren in Nederland, wat dan? Is er dan geen fijnstof meer? Is het mestoverschot dan opgelost? Verdienen dan ineens alle boeren een goede boterham?

De grootste agrarische bank die alleen nog maar biologisch stimuleert? Stel dat ze alleen nog maar biologische boeren financieren, wat dan? Komen er dan vanzelf minder dieren? Zijn de NGO’s en politieke partijen dan tevreden? Blijft het verdienmodel van deze boeren dan overeind?

Het advies aan een varkensboer om te stoppen en in de schuldsanering te gaan? Stel dat alle boeren die geen goed verdienmodel hebben dat zouden doen, wat dan? Zijn dan al die gezinnen gelukkig? Wie draait dan op voor de niet afgeloste leningen? Komt dat dan bij de nieuw te verstrekken leningen aan de boeren met wel een goed verdienmodel?

Waarschijnlijk geldt voor heel veel mensen en uitspraken uiteindelijk: Weet ik veel? Wat ik wel weet is dat we in onze eerste wedstrijd met 2 tegen 2 gelijk hebben gespeeld. En dat 22 mensen er vrede mee hadden dat er geen winnaar en geen verliezer was…

Ruud Zanders

Portrait foto Ruud Zanders

Ruud Zanders is lector Gezonde Pluimveehouderij aan Aeres Hogeschool in Dronten. Hij schrijft één keer per twee maanden een column voor Pluimveeweb.nl.

Beeld: Ellen Meinen


Deel deze pagina

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets