Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenBelangenbehartigingBioForum: gangbare landbouw en industrie verantwoordelijk voor vervuiling biovoedsel

BioForum: gangbare landbouw en industrie verantwoordelijk voor vervuiling biovoedsel

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie.
Diverse Belgische media meldden dat jongeren die meer biovoeding eten, meer gifstoffen in hun bloed zouden hebben. Volgens de Belgische belangenvereniging BioForum is deze vervuiling juist afkomstig van de gangbare landbouw en de industrie.

De Vlaamse professor en kankerexpert Nick Van Larebeke van de Universiteit Gent trekt de gezondheid van biologische eieren in twijfel.

Bionext meldt bij monde van Paulien Hoftijzer (PR) in een reactie dat het onderzoek waarop de Belgische media zich baseren bij de Nederlandse ketenorganisatie voor biologische landbouw nog niet bekend is. „Het is namelijk nog niet officieel gepubliceerd. De berichten in de Belgische media zijn gebaseerd op een soort samenvatting van het onderzoek, maar wij weten bijvoorbeeld niet onder welke omstandigheden het onderzoek is gebeurd. Het schijnt dat men in België veel te maken heeft met verontreinigde grond. We zijn wel een beetje verbaasd, maar ook heel benieuwd naar het onderzoek zelf.”

Slachtoffer omgevingsvervuiling

Hoftijzer verwijst bij haar reactie ook naar die van de Belgische zusterorganisatie BioForum. Deze constateert dat de vervuiling alleen te vinden is bij biologische zuivel, eieren, noten en zaden. Volgens BioForum is de biologische sector vooral het slachtoffer van ‘een jarenlang gebrek aan aandacht voor omgevingsvervuiling in Vlaanderen en fungeert als kanarie in de koolmijn. Het gaat over zogenaamde ‘Forever Chemicals’, oorspronkelijk afkomstig uit industrie en gangbare landbouw, die door hun chemische samenstelling niet of heel traag afbreken in de natuur. Een deel van deze stoffen zijn al jaren verboden - met DDT als bekendste voorbeeld - maar zitten in heel Vlaanderen nog altijd in de lucht, het water en de bodem. Omdat ze zo moeilijk afbreken, stapelen ze zich op, zowel in de natuur als in dierlijke en menselijke weefsels. Onzichtbaar, maar ook niet meer weg te krijgen.’

Natuurlijk gedrag

Geen van deze stoffen zijn toegelaten of worden gebruikt in de biologische landbouw, maar die sector is er wel het eerste slachtoffer van, aldus BioForum. ‘De biosector hecht veel belang aan dierenwelzijn en wil dus dat dieren hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Op biologische bedrijven zitten kippen en koeien dus niet opgesloten in stallen, maar hebben ze toegang tot een buitenloop of weide, waar ze in de bodem kunnen scharrelen of grazen.’

Biosector kwetsbaar

De biosector is dus erg kwetsbaar voor de historische vervuiling in de bodem, stelt BioForum. ‘Dat is vooral heel zuur voor al die biologische ondernemers die er door hun manier van werken alles aan doen om vervuiling te vermijden.’ Hetzelfde fenomeen zag de belangenvereniging tijdens de PFOS-crisis, toen biologische pluimveehouders hun kippen moesten ruimen omdat de uitloop dicht in de buurt van de 3M-fabriek lag. ‘De stoffen die de onderzoekers hebben teruggevonden, zijn te wijten aan de omgevingsvervuiling. En die krijg je ook binnen als je geen bio consumeert. Laten we niet opnieuw dezelfde fouten maken en in de plaats daarvan kiezen voor een landbouw met minder inputs als chemische pesticiden of kunstmest.’

Foto van Erik Kruisselbrink
Tekst: Erik Kruisselbrink

Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.

Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top