Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieAfzet'Ik zie in Vlaanderen nog veel toekomst voor gangbare vleeskuikens'

'Ik zie in Vlaanderen nog veel toekomst voor gangbare vleeskuikens'

„Ik zie in Vlaanderen nog veel toekomst voor de gangbare vleeskuikens. De omslag naar trager groeiende vleeskuikens loopt hier niet zo storm als in Nederland”, zegt Ann Truyen, algemeen secretaris van de Vereniging van Industriële Pluimveeslachthuizen (VIP).

Ze werkt al 30 jaar voor de Vereniging van Industriele Pluimveeslachthuizen (VIP), de Belgische Nepluvi. „Dankzij de veelzijdigheid en toegankelijkheid van kip is het de enige vleessector die blijft groeien”, zegt Truyen tegen het Vlaamse vakblad Landbouwleven.

In België stijgt de vleeskuikenproductie, maar blijft het aantal slachtingen stabiel doordat er meer Belgische vleeskuikens in Nederland worden geslacht. In Nederland is door de overstap naar 1 ster Beter Leven kip namelijk slachtcapaciteit vrijgekomen.

De omslag naar trager groeiende vleeskuikens loopt in België niet zo'n vaart. De uitrol naar het European Chicken Commitment (ECC)-concept verloopt moeizaam in België. In Nederland heeft de consument bijna geen keuze meer, want de supermarkten verkopen enkel nog verse kip met minimaal 1 ster van het Beter Leven keurmerk. Het prijsverschil tussen gangbare kip en 1 ster Beter Leven kip is in Nederland minder merkbaar, omdat ze niet naast elkaar in het winkelschap liggen, wijst Truyen op.

Trend

Ook in België is volgens haar een bescheiden trend richting trager groeiende rassen en meer ruimte in de stal. „We zien in de verkoop dat die hogere prijs de consument niet altijd kan overtuigen. Bovendien is het complex om vierkantsverwaarding te realiseren voor de trager groeiende kip: niet alleen de filets moeten aan een hogere prijs kunnen worden vermarkt, maar ook deelstukken, zoals de bouten, die relatief minder gegeerd zijn door de Belgische consument.”

„Vandaag de dag is de gangbare kip de meest duurzame productie op het vlak van economie en CO2-voetafdruk. Bijgevolg zijn er weinig stimulansen om als braadkippenhouder over te gaan naar trager groeiende braadkippen. Anderzijds hebben ook de Belgische supermarkten zich geëngageerd voor Better Chicken Commitment (BCC)-kip tegen 2026.”

Uitdagingen

In de Belgische pluimveesector is veel ongerustheid over stikstof, zowel bij pluimveehouders als bij slachterijen die een nieuwe vergunning nodig hebben. „De eisen rond emissiearme stallen zijn zo streng dat niet alle bedrijven hiernaar zullen kunnen overstappen”, licht Truyen toe.

„Daarnaast is er bijvoorbeeld het feit dat er veel pluimveebedrijven gevestigd zijn in het Turnhouts Vennengebied, waarvoor nog geen duidelijkheid is. Ik vrees dat de impact van de stikstofwetgeving op onze sector zich zal manifesteren in de komende jaren”, zegt Truyen tegen het Vlaamse vakblad Landbouwleven.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Ellen Meinen

Bron: Landbouwleven

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top