Avined: 'Wees alert op het correct verpakken van salmonellamonsters'
Boete voor pluimveehouder wegens niet naleven eisen salmonella monstermateriaal

De Nederlandse pluimveesector zet zich in voor veilige voeding. Pluimveehouders en levensmiddelenproducenten leveren een belangrijke bijdrage door monstermateriaal voor Salmonella-onderzoek in te sturen.
Onlangs is een koeriersdienst staande gehouden, die mestmonsters naar een laboratorium vervoerde voor Salmonella-onderzoek. Zowel de pluimveehouder (de afzender) en de koerier (de vervoerder) hebben een boete gekregen voor het niet naleven van de ADR – regelgeving rondom het vervoer van gevaarlijke stoffen. Zo meldt Avined dinsdag 22 april in een nieuwsbrief aan pluimveehouders.
Mogelijk is deze wetgeving niet bij iedereen bekend en zijn inzenders niet altijd op de hoogte van de eisen die gesteld worden aan de verpakking en het vervoer van monstermateriaal. Daarom vraagt Avined hier extra aandacht voor.
'Verpak salmonellamonsters correct'
In de ADR worden monsters voor Salmonella-onderzoek als infectieuze stof van categorie B aangemerkt en geclassificeerd als UN 3373 volgens de definitie: Stoffen waarvan bekend is of waarvan redelijkerwijs kan worden aangenomen dat zij ziekteverwekkers bevatten.
Om die reden worden er strenge eisen gesteld aan de verpakking en het vervoer van monstermateriaal. Let hierop bij de aanschaf en het gebruik van verpakkingsmateriaal voor Salmonellamonsters. „De verzender – in dit geval de pluimveehouder – is verantwoordelijk voor het correct verpakken van de monsters", benadrukt Avined.
Aanvullende informatie over het correct verpakken van monstermateriaal is te vinden op de website van Avined. De verpakkingsinstructie die hieraan ten grondslag ligt: P650 verpakkingsinstructie | Publicatie | Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Centraal Laboratorium voor Pluimvee
Bron: Avined