Energiemarkt: dynamische contracten rukken op

Een simpel, maar heel belangrijk advies van hem: „Zorg dat je bij het afsluiten van een energiecontract altijd op papier hebt staan waar je voor tekent. Wij komen elk jaar nog klanten tegen die telefonisch akkoord zijn gegaan met een aanbieding, en dan achteraf toch tegenvallers tegenkomen waar ze niet op hadden gerekend.”
Vergelijking energieaanbieders
Kees en zijn collega’s nemen regelmatig de tijd om bij ondernemers aan te schuiven voor een adviesgesprek. Zeker nu de energiemarkt zo aan het veranderen is, en de afschaffing van de saldering in 2027 een feit is. Boeren met zonnepanelen op het dak van de stal krijgen straks niets of heel weinig terug per geleverde kWh, of moeten in het slechtste geval zelfs betalen voor teruglevering.
„Wij kunnen bij acht à tien energieaanbieders offertes opvragen, en kijken welk type contract het beste past bij jouw bedrijfssituatie en jouw energiebehoefte”, zegt Van Ham. „Vooral bij kleinere, nieuwe partijen op de energiemarkt, die hun marktaandeel willen uitbreiden, kun je soms nog onderhandelen over de contractprijs.”
Slimme energiemanagementsystemen
Nu de energiemarkt steeds dynamischer wordt, spelen de leveranciers van ‘slimme kastjes’ voor zonnepanelensystemen daar meer en meer op in. Van Ham: „Zonnepanelen moeten stuurbaar zijn; je moet ze kunnen uitzetten wanneer de teruglevering van energie niets opbrengt, of zelfs geld kost.”
De meest simpele energiemanagementsystemen – kortweg EMS – zetten de zonnepaneleninstallatie alleen aan of uit. De iets geavanceerdere variant kan per paneel afschakelen. „En sinds vorig jaar zien we steeds meer kastjes op de markt verschijnen die traploos kunnen terugschakelen tot op het niveau dat de opgewekte zonne-energie uitsluitend je eigen energiebehoefte dekt.”
Met zo’n EMS kun je zowel inspelen op de Epex-markt (met energieprijzen per kwartier of per uur, gebaseerd op de 24 uur van tevoren voorspelde opwek) en de onbalansmarkt (die inspeelt op de afwijking op die voorspelling).
Stuurbare apparatuur
Een dergelijk slim kastje vergt een investering van enkele duizenden euro’s. Wil je daar optimaal gebruik van maken, dan is het handig om machines en apparatuur te hebben die stuurbaar zijn qua energiegebruik. Van Ham: „Kijk, als varkens- of pluimveehouder kun je niet zomaar je ventilatiesysteem uitschakelen tijdens piekuren. Maar een hamermolen voor het pletten van je eigen graan, of een roerwerk voor een silo, dat soort apparaten kun je wel gericht laten draaien op het moment dat de elektriciteit goedkoop is.”
Van Ham adviseert boeren om eerst eens ervaring op te doen met zo’n slim kastje. „Dan krijg je er beeld bij van wat het oplevert. En dán pas krijg je ook inzichtelijk of het uit kan om te investeren in een accu. Want die beginnen bij enkele tienduizenden euro’s.”
Onbalansmarkt wordt minder voorspelbaar
Veel aanbieders van accu’s rekenen met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar, stelt Van Ham. „Maar dat kunnen wij doorgaans niet bevestigen. Te meer daar we merken dat juist door al die energiemanagementkastjes de onbalansmarkt minder voorspelbaar is geworden. Het wordt lastiger om het verdienmodel rond te krijgen. Het voordeel van het handelen op de onbalansmarkt wordt steeds kleiner, terwijl de accuverkopers dat wél als argument blijven noemen.”
Ondernemers kiezen voor ontzorging
Kortom: het kan volgens Kees zeker geen kwaad om je hierover goed te laten voorlichten door een onafhankelijk adviseur. „Bovendien scheelt het je heel veel tijd als je het niet allemaal zelf hoeft uit te zoeken”, zegt hij. „Ook wat betreft het vergelijken van energiecontracten. Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om zich op dat gebied volledig te laten ontzorgen.”
En de DLV Advies adviseurs komen gewoon ouderwets aan tafel zitten, benadrukt hij. Ondernemers hoeven niet online in discussie met de chatbot van de energieleverancier om problemen op te lossen. Van Ham: „Mocht er iets onduidelijk zijn op een afrekening van het energiebedrijf, dan hebben wij bovendien bij alle grote aanbieders rechtstreekse contactpersonen, waardoor we makkelijker en sneller zaken geregeld kunnen krijgen.”

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Natasja Beverloo
Bron: DLV Advies