Nederlandse veevoerfabriek moderniseert Keniaanse pluimveehouderij

In het nieuwsbericht van Agroberichten Buitenland wordt Joyce Otela geïnterviewd over haar carrière in de pluimveehouderij sinds 2021. Bij de start van haar pluimveebedrijf maakte ze haar prognoses over de productiekosten en waren de boeken volgens haars zeer logisch. Naarmate de jaren verstreken, werden de kosten van pluimveevoer echter onvoorspelbaar, met inconsistente mengrantsoenen en macronutriënten uit de concentraten die op de markt verkrijgbaar waren, waardoor het moeilijk werd om een optimale productie te handhaven.

Laag legpotentieel
Joyce Otela: „Ik begon met 170 verbeterde kippenrassen, beter bekend als verbeterde kienyeji. Toen de kippen de legfase bereikten, bereikten ze slechts 75 procent van hun legpotentieel. Na overleg met andere boeren adviseerden zij om zelfs 90 tot 95 procent van hun legpotentieel te bereiken. Ik ondervond ook verlies van eieren door de zachte schaal. Dit betekende dat mijn kippen niet de juiste uitgebalanceerde mineralenmix kregen om eieren van goede kwaliteit te bevorderen.”
Hierdoor kwam Joyce's bedrijf in gevaar, totdat ze een gesprek had met haar zus, een expert op het gebied van diervoeding, die haar voorstelde aan De Heus Kenya. Na vier jaar maakte ze de overstap naar De Heus, die nu haar belangrijkste bron van inkomsten werd en de productiekosten zorgvuldig berekende om de winstgevendheid te garanderen.
Pluimveehouderij in Kenia
In Kenia is de pluimveehouderij overwegend kleinschalig; in 2024 waren er ongeveer 3 miljoen kleinschalige boeren die zo'n 50 miljoen kippen hielden. Kippen vormen de meerderheid, zo'n 45 miljoen kippen. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO ) draagt de pluimveesector ongeveer 8% bij aan het Keniaanse landbouw-bbp en produceert jaarlijks meer dan 25.000 ton pluimveevlees en 1,3 miljard eieren.
Om aan de groeiende vraag te voldoen, worden boeren volgens Agroberichten Buitenland zich steeds meer bewust van het belang van een uitgebalanceerde voerrantsoenering voor hun dieren. De sector staat echter voor verschillende uitdagingen, waaronder schommelende voerprijzen, inconsistente voerkwaliteit, ziekte-uitbraken en beperkte toegang tot betrouwbare afzetmarkten.

Ultramoderne voerverwerkingsfabriek
In 2019 begon De Heus aan een onderzoek naar de haalbaarheid van investeringen in Kenia. Na uitgebreid marktonderzoek was de beslissing om een ultramoderne voerverwerkingsfabriek te bouwen duidelijk. Kenia's strategische ligging in Oost-Afrika, gecombineerd met de dynamische vee- en pluimveesector in de regio, maakte het naar de visie van De Heus een ideale hub voor regionale groei.
Op korte afstand van Nairobi, in Mavoko Sub-county, Machakos County, bouwt De Heus Kenya een ultramoderne veevoerfabriek met een waarde van meer dan 22 miljoen euro, die de veevoederindustrie in Kenia zal transformeren. Met een productiecapaciteit van meer dan 200.000 ton per jaar zal deze faciliteit in Kenia nieuwe normen stellen op het gebied van kwaliteit en efficiëntie van veevoer, zo belooft de veevoerfabriant.
Complete voerproducten in 2026
Terwijl de bouw van de fabriek vordert, is het veevoerbedrijf begonnen met de import van concentraten voor de zuivel-, varkens- en kippensector, en werken ze samen met lokale distributeurs om winkels in het hele land te openen. Deze strategische aanpak heeft De Heus Kenya in staat gesteld om boeren oplossingen te bieden en een marktpositie te verwerven vóór de lancering van complete voerproducten in 2026. Tot nu toe hebben ze meer dan 25 gespecialiseerde winkels verspreid over het hele land, die concentraten voor dieren leveren die essentieel zijn voor een evenwichtige voeding van het vee.
Voor Joyce Otela was de beschikbaarheid van deze concentraten een ware revolutie in haar bedrijf: „Voorheen kon 60 procent van de 150 verzamelde eieren de markt niet halen vanwege gebroken schalen en slechte kwaliteit voor bevruchting. Na gebruik van het De Heus KLC20-concentraat werd het verlies teruggebracht tot slechts één ei of helemaal geen ei. Het is bemoedigend voor mij om mijn investering nu te verhogen, omdat ik nu toegang heb tot deze producten."
Trainingsprogramma's
Naast het leveren van hoogwaardig diervoeder ondersteunt De Heus Kenya Keniaanse boeren met gerichte trainingsprogramma's en duurzame landbouwpraktijken. Deze initiatieven richten zich op geavanceerde voeding, ziektebeheer en efficiëntie op de boerderij, waardoor boeren de kennis en vaardigheden krijgen die nodig zijn om de productie en winstgevendheid te optimaliseren.
De ‘reis’ van Joyce Otela getuigt volgens Agrobercihten Buitenland van de transformerende kracht van hoogwaardig diervoeder en duurzame landbouwpraktijken. Vroeger kampte ze met inconsistente productie en fluctuerende inkomsten, maar nu kan ze productiever boeren en tegelijkertijd haar inkomsten maximaliseren.

Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: De Heus
Bron: Agroberichten Buitenland