Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenMaatschappijVleesvervangers bevatten vaker schadelijke stoffen dan dierlijke producten

Vleesvervangers bevatten vaker schadelijke stoffen dan dierlijke producten

Alternatieve producten ter vervangen van dierlijke producten zoals vlees, vis en kaas kan meer schadelijke stoffen bevatten dan dierlijke producten. Dat concluderen wetenschappers van het Toxicologisch Centrum van de Universiteit Antwerpen. Het vermoeden bestaat dat deze alternatieve producten ‘vervuild’ zijn geraakt tijdens het voedselverwerkingsproces, maar de verpakking kan ook een rol spelen, zo meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.

De alternatieve vervangen de producten zijn veelal 'ultraprocessed novel plant-based foods' of nieuwe ultrabewerkte plantaardige voedingsmiddelen. Deze plantaardige producten ondergaan volgens de Antwerpse onderzoekers complexe industriële bewerkingsprocessen en bevatten vaak een lange lijst van ingrediënten en voedingsadditieven. In wetenschappelijk onderzoek wordt vooral gekeken naar de impact van deze ultrabewerkte alternatieven op het milieu of op wat de consument ervan vindt. Over mogelijke chemische contaminatie of de veiligheid van deze producten is veel minder geweten.

52 monsters uit drie landen

Om deze kennisleemte op te vullen, analyseerde het Toxicologisch Centrum van de Universiteit Antwerpen 52 (ultra)bewerkte plantaardige voedingsmiddelen gekocht in drie landen: België, Duitsland en Verenigd Koninkrijk. De wetenschappers onderzochten de producten op twee klassen van chemische stoffen: organofosfaatvlamvertragers en weekmakers. De eerste groep wordt gebruikt als vlamvertrager, bijvoorbeeld in productieapparatuur. De weekmakers dienen dan weer om de textuur van verpakkingen flexibeler te maken.

Uit onderzoek is al wel gebleken dat bepaalde weekmakers en organofosfaatvlamvertragers een schadelijk effect kunnen hebben op bijvoorbeeld het brein en de schildklier. Ook zouden ze volgens de onderzoekers kankerverwekkend kunnen zijn en een negatieve invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid.

Meer in kaasvervangers

Uit de analyse van de 53 stalen blijkt dat de onderzochte ultrabewerkte plantaardige voedingsmiddelen hoge concentraties en weekmakers bevatten dan hun dierlijke tegenhangers. In kaasvervangers bleken de hoeveelheden bovendien aanzienlijk hoger te liggen dan in de vleesvervangers. De onderzoekers gaan ervan uit dat de ‘besmetting’ met deze twee stoffen gebeurt tijdens het verwerkingsproces. Ook de plastic verpakkingen waarin de voeding wordt bewaard, kan volgens hen een oorzaak zijn.

De wetenschappers adviseren daarom om niet alle dierlijke producten in het dieet volledig te vervangen door ultrabewerkte plantaardige producten. Echter wel met de nuance dat de consument geen direct risico op de gezondheid loopt door het eten van deze plantaardige producten, aldus het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Agrio

Bron: Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top