Deinze vleeskuikennotering bereikt nieuw record wegens immense vraag naar kip en broedeiertekort

Acht weken was het wachten vooraleer de recordnotering van 1,36 euro per kilogram levend gewicht aan diggelen werd geslagen, meldt de Vlaamse belangenbehartiger Landsbond Pluimvee. De voorbije weken vertoonde de markt signalen van een potentiële stijging. Dit werd toen verhinderd door de verkorte slachtweken. De slachterijen deden er deze week alles aan om een stijging nog verder vooruit te schuiven, maar de producenten namen deze keer duidelijk geen genoegen meer met een gelijke notering. Na een moeilijke bevalling klom de notering 1 cent hoger tot een prijs van 1,37 euro/kg levend gewicht.
Op 19 maart 2025 vestigde de Deinzenotering een nieuwe all-time high record van 1,36 euro/kg levend gewicht, waarna de notering 7 weken stabiel bleef. Tot woensdag 14 mei. „De slachthuizen kwamen met een voorstel voor een gelijke notering, de producenten repliceerden met een eerder symbolische ‘+3’. Hiermee gaven ze te kennen duidelijk geen genoegen te nemen met een gelijke notering. Zeker niet nu het gegeven van ‘de verkorte slachtweken’ die de voorbije weken een stijging fnuikte, deze week niet meer van toepassing is", schetst de Landsbond Pluimvee.
Slachthaken tekort
De producenten verwezen onder meer naar de sterke stijgingen van de andere noteringen, al repliceerden de slachthuizen direct door te stellen dat deze vooral achterlopen en hun ‘schade’ inhalen, wijst de Landsbond Pluimvee op.
Er leek wel eensgezindheid omtrent het gegeven dat de vraag naar pluimveevlees immens is, aldus de Landsbond. Waar vroeger een deel van de vraag door buitenlands pluimveevlees werd ingelost, is dit nu veel minder. Zo noteert de prijs in Polen nog steeds ver boven de Vlaamse notering. Concurrentie vanuit die kanten is vandaag nagenoeg niet aan de orde. Mocht er extra aanbod aan levende vleeskuikens zijn, zou de vleesmarkt dit goed verteerd krijgen, maar vandaag is de slachtcapaciteit – vooral in de voorbije 4 dagen-weken – de limiterende factor.
Dit heeft als gevolg dat er soms leveringsproblemen zijn, zeker voor de spitters (lichte grilkip aan het spit). De slachters wijten dit tekort aan het gebrek aan de juiste gewichtsklasse, waarbij de uitladers voor hen te zwaar zijn om nog als spitkuiken te kunnen verkopen.
Broedeierentekort
Een nijpender (toekomstig) probleem ligt aan de basis van de keten, broedeieren. Hierover was er duidelijk ernstige verontrusting. „In heel mijn carrière nog nooit meegemaakt dat de basis van een hele keten in het gedrang komt”, klonk het bij een commissielid. Wanneer broedeieren duurder verkocht worden dan eendagskuikens, duidt dit de grootte van het wereldwijde probleem dat er vandaag is.
Zo zijn er alleen al in Polen meer dan 3.000.000 moederdieren geruimd door onder meer hoog pathogene vogelgriep. De productie die hierdoor wegvalt is niet van vandaag op morgen terug hersteld, doelend op de lange opfokfase die voorafgaat voordat een nieuwe koppel vleeskuikenouderdieren eieren legt.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Nepluvi
Bron: Landsbond Pluimvee