Wakker Dier ageert tegen gedoogbeleid van NVWA bij vangen van pluimvee

Wakker Dier voert al sinds 2020 juridische procedures om een einde te maken aan de huidige vangmethode. Er zijn volgens de organisatie diervriendelijkere en legale methodes beschikbaar, zoals het rechtop vangen van kippen. De kosten zijn daarbij hoger omdat het vangen van de dieren meer tijd vergt. Volgens de dierenrechtenorganisatie is de prijsstijging beperkt en bedraagt deze 0,01 euro per kilo pluimveevlees of 0,05 euro per 100 eieren.
Wakker Dier beraadt zich op eventuele nieuwe juridische stappen, meldt de dierenrechtenorganisatie op haar website.
'NVWA zal niet handhaven als volgens de EFSA-regels wordt gevangen'
Woordvoerder Bjorn Elsebrock van de NVWA reageert op de uitspraak: „Het CBb concludeert (uitspraak 4 juni 2024) dat het vangen van pluimvee door het optillen van de dieren aan de poten een overtreding is van de huidige Transportverordening. Concreet betekent dit dat de huidige, gangbare, manier van vangen niet langer is toegestaan en bedrijven dus zullen moeten overgaan op een andere methode om pluimvee te vangen en tillen. De NVWA had hiervoor al eerder een last onder dwangsom aan vier bedrijven opgelegd. In die last zaten volgens de rechter gebreken waardoor de NVWA nieuwe besluiten moest nemen. Deze zijn op 14 mei 2025 genomen."
„De NVWA heeft de plicht handhavend op te treden wanneer er sprake is van een overtreding van de bestaande Transportverordening. Hierbij moet de NVWA recht doen aan het welzijnsbelang van de dieren, maar ook oog hebben voor het belang van de sector en het Europese speelveld. De NVWA heeft vier bedrijven opnieuw een last onder dwangsom opgelegd. Deze bedrijven krijgen zes maanden de tijd om tot een andere vangmethode over te gaan. Denk hierbij aan het rechtop tillen van de dieren of door gebruik te maken van vangmachines. Wordt niet aan de last voldaan, dan zal een dwangsom betaald moeten worden."
„De NVWA zal in afwachting van de nieuwe Transportverordening niet handhaven wanneer pluimvee volgens de EFSA-regels of de concept-transportverordening wordt opgetild. Dit betekent weliswaar dat de dieren kunnen worden opgetild aan de poten, maar met maximaal drie dieren tegelijk en aan twee poten per dier en met ondersteuning van het lichaam (borst)."

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Agrio archief
Bron: Wakker Dier