Pluimveesector als wisselgeld gebruikt: sluizen voor importen met lagere standaarden opengezet door Mercosur-akkoord
'Mercosur-akkoord en meer dierwaardige veehouderij onverenigbaar'

Het rapport voorspelt een aanzienlijke toename van de Nederlandse import van pluimveevlees uit Mercosur-landen. De verwachting is dat de import met 69 procent zal toenemen, goed voor 137 miljoen euro aan extra importwaarde. De Nederlandse productiewaarde van pluimveevlees daalt daarbij met 119 miljoen euro. Dit komt door krimp van de sector (ten gunste van Mercosur landen). Het rapport concludeert dat de gevolgen voor de pluimveesector merkbaar zullen zijn. Tegelijkertijd wordt in Nederland gewerkt aan wetgeving om invulling te geven aan het amendement van Van Campen en De Groot. Dat roept op tot nog meer dierwaardigheid, wat tot kostenverhoging voor de Nederlandse pluimveehouder zal zorgen.
Het rapport suggereert dat de Nederlandse pluimveesector wellicht een deel van de klappen zou kunnen opvangen doordat andere EU-landen harder geraakt worden. “Dit is onrealistisch, de onderzoekers houden geen rekening met de structureel hogere kosten die gepaard gaan met het nog dierwaardiger maken van onze sector,” stellen de sectororganisaties. “Het zal dan ook zeer moeilijk tot onmogelijk worden voor de Nederlandse sector om de verwachte ruimte op te vullen.” De organisaties vermoeden daarmee dat de impact op de Nederlandse pluimveesector groter zal zijn dan voorspeld in het onderzoek.
Lagere dierenwelzijnseisen
Uit eerder onderzoek van Wageningen Economic Research blijkt dat Mercosur-landen als Brazilië en Argentinië aanzienlijk goedkoper kunnen produceren dan Nederland, onder meer door lagere eisen aan dierenwelzijn, voedselveiligheid en milieunormen. De Europese Commissie heeft aangegeven nauwer te willen samenwerken om dierenwelzijnsnormen te verhogen. Tot teleurstelling van de organisaties blijven harde eisen uit. Mercosur-landen kunnen niet voldoen aan de Europese dierenwelzijnseisen, laat staan de Nederlandse eisen. Ook verschillende internationale dierenwelzijnsorganisaties waarschuwen hiervoor.
Daarnaast blijkt uit het WUR onderzoek dat de economische winst voor de BV Nederland verwaarloosbaar is. De verwachte groei van het BBP door het akkoord is slechts 0,02 procent in 2040. Ter vergelijking: het BBP groeit jaarlijks gemiddeld met ongeveer 1 procent. „De pluimveesector dreigt gebruikt te worden als wisselgeld voor een economisch effect van minimale betekenis,” stellen de organisaties.
Standpunt innemen
De sectororganisaties roepen het kabinet op om een standpunt tegen het Mercosur verdrag in te nemen: „Het zou onbegrijpelijk zijn als de sluizen voor importen met lagere standaarden worden open gezet en zo de eigen pluimveehouders, en ook de schakels daarom heen, in een nog ongelijker speelveld komen. Helemaal als er in Nederland wordt gevraagd om duurzamer te moeten gaan produceren met hogere kosten.”