'Dierwaardige veehouderij maakt dierlijke producten 6 tot 9 procent duurder'

Wageningen University & Research en adviesbureau Connecting Agri & Food hebben de kosten uitgerekend van een dierwaardige veehouderij. Ze hebben berekend dat de extra jaarlijkse kosten, inclusief opbrengstderving, uitkomen op 1,3 miljard tot 2,1 miljard euro per jaar. Dat is omgerekend 52 tot 88 euro per Nederlandse huishouden per jaar. Gemiddeld genomen neemt de winkelprijs van dierlijke producten met 6 tot 9 procent toe.
In hun studie de onderzoekers rekening met een landelijke krimp van de veestapel van 20 tot 30 procent als gevolg van het stikstof- en klimaatbeleid. Daarnaast zal het invoeren van de dierenwelzijnsmaatregelen leiden tot minder dieren op het bedrijf, zolang vergroten van de staloppervlakte niet mogelijk is.
De geanalyseerde dierenwelzijnsmaatregelen vergen investeringen die veel oudere en kleinere bedrijven niet meer zullen doen. Op de gangbare veehouderijbedrijven zal, om investeringen in dierwaardigheid in combinatie met investeringen in duurzaamheid te kunnen terug verdienen, vaak schaalvergroting nodig zijn, denken de onderzoekers
Meer informatie is te vinden in de 'Economische impactanalyse AMvB dierwaardigheid in de veehouderij ten behoeve van de internetconsultatie'.