De Jong wil scherpe discussie op stikstof, dierwaardigheid en vergunningen voeren

De Jong: „We gaan de inbreng op de AMvB als vakgroep afstemmen met de partners. Denk aan een BMC en fabrikanten die systemen bouwen. Verder hebben we ook afgesproken met Avined dat we elkaars inbreng toesturen, zodat we zaken kunnen aanscherpen en elkaar versterken. Iedere pluimveehouder kan daarnaast zijn of haar inbreng ook naar mij toesturen, zodat we alle zienswijzen en aandachtspunten van iedereen samen kunnen voegen.” De internetconsultatie sluit op 5 augustus en voor die tijd moeten alle reacties op de AMvB binnen zijn.
Stikstof en dierwaardigheid
LTO/NOP probeert verder in beeld te brengen wat de stappen naar meer dierwaardigheid betekenen voor de stikstofemissie. „Hoe kunnen we de regie houden op stikstof? Zeker nu er weer verkiezingen aan komen, moeten we voorkomen dat de veehouderij weer als de grote boosdoener wordt aangewezen en er nog meer reductie-eisen aan de sector worden gesteld. We hebben hier op bestuurlijk niveau al gedachten over en op dit moment wordt er gekeken of hiervoor draagvlak is. Zo hebben we drie jaar geleden bij het niet gesloten landbouwakkoord al berekeningen laten maken wat we nu al doen en wat de gevolgen zijn van een dierwaardige veehouderij op de emissies. We weten min of meer hoeveel we nog moeten reduceren om terug te komen op een bepaald niveau en ook wat dit gaat kosten.”
Technisch en politiek haalbaar
Binnen LTO is olgens De Jong een gesprek gaand hoe de emissiepercentages over de veehouderijsectoren verdeeld moeten worden, uiteraard zit bij pluimveehouders nog vers in het geheugen hoe de afroming door de overheid is verdeeld. „Als vakgroep willen we er extra voor waken dat de verdeling van de emissiereductie niet op dezelfde manier gaat en de politiek de pluimveehouderijsector straks iets oplegt wat onterecht is. We kijken op dit moment welke route we moeten nemen en welke oplossingen technisch maar ook politiek haalbaar zijn. En vooral, waar de pluimveebedrijven het meest mee gediend zijn. Bij dit overleg gaat het binnen de LTO soms scherp op het mes over wat wel of niet kan. Dat is goed en moet ook. Het gaat ergens over. Het doel is uiteindelijk te zorgen dat er weer vergunningen loskomen.”
Vergunnigenstelstel
De vakgroepvoorzitter heeft recentelijk ook gesprekken gevoerd hoe het nieuwe vergunningenstelsel er uit moet komen te zien. Van emissielabels op systemen naar doelsturing en real time metingen op het bedrijf. „Ik zie hierin kansen, maar tegelijkertijd gaat dit heel lang duren. Wij willen natuurlijk veel sneller dan weer drie tot vier jaar wachten tot de vergunningen weer loskomen. Ook op dit thema blijven we scherp de vinger aan de pols houden.”

Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: LTO, NOP