
Opstarten van leghennen
Resultaat opstart zie je hele ronde terug
Legpluimveehouder Nijhuis over investeren in de jong hen

De overgang naar de legstal is een stressvolle periode voor de hen. Lichamelijk gebeurt er veel. Ze groeit richting volwassenheid en maakt zich klaar om te gaan leggen. De hormoonhuishouding van de hen verandert enorm. Deze periode van de opstart – rond 20-25 weken leeftijd – vraagt niet alleen veel aandacht voor de hen, maar vraagt ook om de juiste ondersteuning middels het voer.
Wat maakt de opstartperiode zo uitdagend?
“De hennen binnen een koppel komen niet allemaal tegelijk in productie, maar krijgen wel allemaal hetzelfde voer”, vertelt Wilko Vije, legpluimveespecialist. “Er zijn dus in de opstartfase zowel hennen die al eieren leggen als hennen die nog net niet leggen. De voedingsbehoeftes van deze hennen lopen hierdoor erg uiteen. De uitdaging zit hem in het optimaal voorzien in de behoeften van de opstartende leggende hennen, zonder de nog niet leggende hennen te overbelasten.”
Aanloop naar de legpiek
Het is dus de kunst om iedere hen te voeren met hetgeen dat zij in de aanloop naar de legpiek nodig heeft. Wilko: “In de praktijk zien we dat bij ieder koppel zo’n 10% achterblijft. Deze hennen hebben iets meer tijd nodig om te groeien en een eerste ei te gaan leggen. Daarnaast loopt zo’n 10% voor op het gemiddelde. Deze ‘disbalans’ wil je zo klein mogelijk houden.
Door de hennen in deze kritische periode van 20-25 weken leeftijd middels het startvoer extra te ondersteunen trekken we het koppel meer naar elkaar toe voor uniformiteit.
Het voordeel van de extra ondersteuning in zien we niet alleen terug in de uniformiteit en een makkelijker start. Deze optimalisatie van de opstartfase levert ook sneller eieren van het juiste gewicht ”
“We streven naar een uniform koppel hennen die goed op gewicht zijn voordat ze eieren gaan leggen."
Sander Nijhuis

Investeren in de jonge hen loont
De familie Nijhuis heeft een biologisch leghennenbedrijf en blinkt uit in de opstart. Sander Nijhuis: “We streven naar een uniform koppel hennen die op gewicht zijn voordat ze eieren gaan leggen. Dat bereiken we o.a. door bij de start niet te besparen op voer en de wormdruk goed te monitoren. Onlangs hebben we op advies van Wilko Vije het nieuwe startvoer van Reudink ingezet. En met succes. De voeropname en de vertering tijdens de opstart van de ronde zijn daardoor verbeterd.“
Hoge leefbaarheid
De gezondheid van de hennen is een doel op zich voor de familie Nijhuis. “We gaan voor een hoge leefbaarheid in goede gezondheid. Daarbij streven we naar een productie van 400 eieren per opgezette hen. En willen we de schaalkwaliteit zo lang mogelijk perfect houden”, zegt Sander. “Door te investeren in de jonge hen groeien de hennen makkelijker door. Het resultaat hiervan zie je de hele ronde terug.”
Topstart
Wil je meer weten over dé succesfactoren die leiden tot een Topstart bij de familie Nijhuis? Bekijk dan deze video