Reovirus blijft opduiken bij trager groeiende vleeskuikens

Het aantal inzendingen in het eerste kwartaal van dit jaar was vergelijkbaar met het vierde kwartaal van 2024. Zo meldt Royal GD in Veekijkernieuws Pluimvee van vrijdag 4 juli.
Aan het begin van het tweede kwartaal was het relatief rustig. In april werd bij vier secties de diagnose peesschedeontsteking door reovirus gesteld en bij vijf inzendingen werd reovirus wel in de peesscheden aangetoond, maar was geen sprake van histologische afwijkingen passend bij een reovirusinfectie. Bij deze laatste inzendingen speelden vooral bacteriële gewrichtsproblemen of ontwikkelingsstoornissen.
Aantal inzendingen neemt toe
Vanaf mei neemt het aantal inzendingen weer toe, met 31 inzendingen met de diagnose peesschedeontsteking door reovirus in de eerste drie weken. Op één uitzondering na, alle van vleeskuikens van een trager groeiend ras. De reovirussen vallen met name in genogroep 1 en 4, in beide genogroepen is een cluster zichtbaar, wat erop wijst dat er mogelijk sprake is van een gemeenschappelijke bron.
Het aantal vleeskuikenkoppels met peesschedeontsteking door het reovirus nam de afgelopen jaren toe. Deze afwijking wordt ook wel reovirus tenosynovitis genoemd. De aandoening leidt tot een aanzienlijk hogere voederconversie, flink lagere groei, en kan leiden tot beduidend meer afkeur. De financiële schade voor getroffen vleeskuikenhouders is enorm.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Royal GD