'Eierschalen als calciumbron in leghennenvoer kan prestaties verbeteren'

Wetenschappers van Schothorst Feed Research deden samen met collega's van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoek naar het gebruik van verschillende calciumbronnen in voeders voor leghennen.
De onderzoekers keken onder andere naar het legpercentage, de eierschaalkwaliteit, maar ook naar invloeden op het voortplantingsstelsel, het levervetgehalte en de morfologie van het darmstelsel van oude Dekalb White-leghennen. In totaal werden 9.900 hennen willekeurig toegewezen aan een van de vijf experimentele diëten, met zes hokken per dieet en 330 leghennen per hok gedurende vier weken.
- Hennen die een dieet kregen met 39 gram calcium per kilo uit grove kalksteen;
- Hennen die een dieet kregen met 36 gram calcium per kilo uit grove kalksteen;
- Hennen die een dieet kregen met 39 gram calcium per kilo waarvan 75 procent uit grove kalksteen en 25 procent uit fijne kalksteen;
- Hennen die een dieet kregen met 39 gram calcium per kilo waarvan 75 procent uit grove kalksteen en 25 procent uit oesterschelpen;
- Hennen die een dieet kregen met 39 gram calcium per kilo waarvan 75 procent uit grove kalksteen en 25 procent uit eierschalen.
Legpercentage vergelijkbaar
Het legpercentage, het lichaamsgewicht, de veerscores en de elasticiteit en breeksterkte van de eierschaal waren in alle behandelingen vergelijkbaar. Het voeren van eierschalen aan de kippen resulteerde in grotere darmvlokken. De onderzoekers concluderen dat eierschalen effectief 25 procent van de grove kalk in het dieet van 90 weken oude leghennen kunnen vervangen. Bovendien kunnen eierschalen in het dieet de vochtbalans in het darmstelsel van de hennen verhogen. Bovendien vormen eierschalen een duurzame bron van calcium.
Uit de studie blijkt ook aan dat oudere leghennen een daling van de calciumopname in het dieet van 39 naar 36 gram per kilogram (g/kg) aankunnen zonder nadelige effecten op het legpercentage en de schaalkwaliteit van de eieren. Er zijn wel aanvullende studies nodig om een verlaagd calciumgehalte in het dieet combineren met verschillende calciumbronnen, meldt Poultry Science.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Gerard Burgers
Bron: Poultry Science