NVWA: 'Pluimvee kan zonder letsel gevangen en vervoerd worden'

De NVWA controleerde in totaal 91 koppels pluimvee. Bij 77 koppels werd bij minder dan 1 procent van de gecontroleerde dieren letsel vastgesteld. Bij acht koppels lag het percentage letsel tussen 1 en 2 procent. Bij de overige zes koppels was dat bij meer dan 2 procent van de dieren. Dat is 6,6 procent van het totaal. Deze inspectieresultaten zijn gedeeld met vertegenwoordigers van de pluimveesector.
Toezicht
Dierenartsen van de NVWA controleren in slachthuizen aan de hand van de kleur en grootte van bloedingen aan de vleugels, poten en aan het lichaam of dieren gewond zijn geraakt. Door dit specifieke type letsel te tellen weten inspecteurs dat dit in de laatste 12 uur voor de slacht is ontstaan. Sinds 2024 legde de NVWA pluimveehouders en vangploegen een boete op als bij meer dan 1 procent van de dieren in een koppel letsel werd geconstateerd. Tot 2024 lag de handhavingsgrens op 2 procent letsel.
Bij een naleefmeting in 2017 constateerde de NVWA nog bij 27 procent van de Nederlandse koppels pluimvee dat meer dan 2 procent van de dieren gewond was geraakt. Door handhaving en de inspanning van een aantal ketenpartners is het letsel in de afgelopen jaren fors afgenomen. De koplopers in de sector laten zien dat het ook mogelijk is om het letsel tot 0 te reduceren. Dat kan door voldoende zorg en aandacht voor de dieren te hebben tijdens het vangen en het vervoer.
Handhaving
De rechter heeft onlangs geoordeeld dat de manier van beoordelen door de NVWA onvoldoende bewijst dat het letsel alléén is ontstaan bij het vangen. Dat zou ook tijdens transport of in het slachthuis kunnen zijn gebeurd. Omdat volgens de rechter niet duidelijk is wanneer het dier gewond is geraakt, kan de NVWA niet vaststellen wie voor de overtreding moet worden beboet.
Er raken nog steeds miljoenen dieren per jaar gewond gedurende de laatste levensfase. De NVWA onderzoekt daarom hoe er in de toekomst effectiever toezicht kan worden gehouden op welzijnsproblemen bij pluimvee, die in de keten ontstaan. Ook blijft de NVWA letsel monitoren en bespreken met sectorvertegenwoordigers. Alle inspectieresultaten uit de naleefmeting zijn te lezen op de website van de NVWA.
'Verlagen handhavingsgrens vangletsel fout signaal'
Het is volgens de NVWA goed mogelijk om vleeskuikens, leghennen, moederdieren en eenden te vangen en te vervoeren naar het slachthuis, zonder dat ze daarbij letsel oplopen. Vang- en laadbedrijven hebben een volstrekt andere mening. Het is vrijwel onmogelijk om continue onder de 2 procent vangletsel te blijven, stelden vang- en laadbedrijven in 2017. De NVWA controleert sinds 12 juni 2017 veel strenger op vangletsel.
Naast vang- en laadbedrijven zijn ook LTO/NOP en NVP kritisch hierover op de NVWA. „Ik vind het onbegrijpelijk dat de NVWA goed gedrag bestraft. De NVWA geeft een heel fout signaal af door de handhavingsgrens voor vangletsel te verlagen van 2 naar 1 procent”, zei LTO/NOP-voorzitter Kees de Jong in maart 2023. Hij noemde het verlagen van de handhavingsgrens destijds meer dan betreurenswaardig.