Franse eieroorlog laait opnieuw op

De beide supermarktketens stellen dat er onvoldoende Franse eieren beschikbaar zijn om de schappen te vullen en aan de groeiende vraag te voldoen. De brancheorganisatie voor de eierindustrie – Interprofession CNPO – beweert echter dat deze ingevoerde eieren afkomstig zijn uit kooihuisvestingssystemen, terwijl dezelfde supermarkten veel van hun Franse leveranciers juist hebben gedwongen over te stappen op huisvestingssystemen zonder kooien. Zo meldt de internationale pluimveenieuwssite Poultry World.
Eerder dit jaar botsten de betrokken partijen ook over de vraag of de retail financieel moet bijdragen aan de wettelijk verplichte eierseksbepaling, bedoeld om het massaal doden van eendagshaantjes te voorkomen. Een akkoord kwam er pas na langdurige onderhandelingen, de tussenkomst van een bemiddelaar en dreigementen van de eierproducentenvereniging CFA om de levering van eieren te staken.
Nu hebben beide retailorganisaties FCA en FCD besloten per direct uit de CNPO te stappen, omdat zij naar eigen zeggen geen stem meer hebben binnen de organisatie. Zij verwijten de CNPO een stampei van stemmen, zeker sinds de organisatie onlangs enkele landbouwvakbonden en de producentenvereniging van kwaliteitskippen als nieuwe leden heeft verwelkomd.
Geen constructieve en evenwichtige dialoog
„De CNPO heeft een bestuursstructuur die geen constructieve en evenwichtige dialoog mogelijk maakt met alle betrokken partijen. Er zitten te veel mensen aan tafel. De laatste tijd zijn er meerdere besluiten genomen zonder rekening te houden met de belangen van de retailsector”, zegt FCD-voorzitter Layla Rahnou.
De CNPO is verrast door de plotselinge beslissing: „Het druist in tegen de werking van de gehele eiersector in ons land, juist nu de toenemende vraag naar eieren het noodzakelijk maakt om gezamenlijk op te trekken om het aanbod van Franse eieren te vergroten,” laat de organisatie weten.
Vraag groter dan productie
Vorig jaar consumeerden Fransen gemiddeld 226 eieren per persoon, een stijging van 4,2 procent ten opzichte van het jaar ervoor, terwijl het wereldwijde gemiddelde op 182 ligt. De nationale productie kan de vraag niet aan, waardoor de import van eieren snel toeneemt – tot grote ergernis van Franse leghennenhouders. Tot voor kort waren deze buitenlandse eieren voornamelijk bestemd voor de voedingsindustrie of horeca, maar inmiddels liggen ook eieren voor de consumentenmarkt uit het buitenland in de winkelschappen.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Tom Schotman
Bron: Poultry World