Bijna 20 procent meer vleeskuikens geslacht in Duitsland

Commerciële slachterijen in Duitsland hebben in het eerste halfjaar van dit jaar bijna 3,4 miljoen ton vlees geproduceerd. Volgens het Statistische Bundesamt (Destatis) is dat 0,1 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De hoeveelheid pluimveevlees bleef vrijwel gelijk, maar binnen de pluimveesoorten waren er duidelijke verschuivingen.
In totaal werden in de eerste zes maanden van 2025 346,1 miljoen dieren van verschillende pluimveesoorten in Duitsland geslacht. Hoewel het aantal geslachte dieren in totaal licht steeg met 0,6 procent, werd met circa 779.900 ton, 0,1 procent minder pluimveevlees geproduceerd dan in dezelfde periode in 2024.
Meer vleeskuikens, minder kalkoenen
Deze ontwikkeling is vooral te verklaren door het feit dat de slachtvolumes bij vleeskuikens in het eerste halfjaar van 2025 met bijna 20 procent zijn gestegen ten opzichte van een jaar eerder.
Bij kalkoenen daarentegen was er in dezelfde periode sprake van een daling van circa 10 procent. Volgens de Zentralverband der Deutschen Geflügelwirtschaft (ZDG) komt dit doordat kalkoenmestbedrijven overstappen op andere houderijvormen, waar de bezetting lager is.
Lichte stijging bij varkensslachtingen
Bij de varkensslachtingen was opnieuw sprake van een lichte stijging. In de eerste zes maanden van dit jaar slachtten de bedrijven 22,1 miljoen varkens. Dat zijn 0,7 procent of 156.900 dieren meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Van de geslachte varkens was 98,2 procent van Duitse herkomst. De geproduceerde hoeveelheid varkensvlees in het eerste halfjaar van 2025 bedroeg 2,1 miljoen ton, een toename van 1,8 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
Productie rundvlees gedaald
In tegenstelling tot de varkensvleesproductie daalde de rundvleesproductie in het eerste halfjaar van 2025 duidelijk. Met 1,4 miljoen geslachte runderen lag het aantal 7,9 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De geproduceerde hoeveelheid rundvlees daalde met 7,2 procent tot 462.200 ton.
Aandeelsoorten in de Duitse vleesproductie
Varkensvlees heeft al jaren het grootste aandeel in de commerciële vleesproductie in Duitsland. In het eerste halfjaar van 2025 kwam 63,2 procent van de totale vleesproductie van geslachte varkens. Daarna volgden pluimveevlees met 23,0 procent en rundvlees met 13,6 procent. Het vlees van schapen, geiten en paarden maakte slechts circa 0,3 procent van de totale productie uit.
De opgegeven slachtcijfers voor het eerste halfjaar van 2025 zijn voorlopige gegevens.