Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidAandoeningenVerenigde Staten succesvol bij de bestrijding van salmonella

Verenigde Staten succesvol bij de bestrijding van salmonella

De Amerikaanse pluimveesector heeft in de afgelopen twee decennia veel maatregelen doorgevoerd die het aantal salmonella uitbraken aanzienlijk hebben verminderd.

In de VS zijn er jaarlijks ongeveer 1,35 miljoen gevallen van salmona, waarvoor in de media vaak de pluimveesector verantwoordelijk wordt gehouden. Volgens het US Centers for Disease Control zijn in de afgelopen twintig jaar echter veel maatregelen genomen die het optreden van de ziekte aanzienlijk hebben teruggedrongen.

Hoewel de ziekteverwekker overal aanwezig is, blijken verbeteringen in de voedselveiligheid van pluimveevlees effectief. Hierdoor is, in verhouding tot de hoeveelheid geconsumeerd pluimveevlees, het aantal gevallen van salmonellose afgenomen, meldt het Amerikaanse platform WattPoultry.

Moderne stallen bieden meer bioveiligheid

De pluimveesector heeft niet alleen de consumptie per hoofd van de bevolking weten te verhogen, maar ook het vertrouwen van de consument kunnen winnen, zo wordt Bill Potter, universitair hoofddocent aan de University of Arkansas, geciteerd.

„Pluimveestallen garanderen tegenwoordig meer bioveiligheid dan ooit tevoren,” verklaarde hij. Bovendien maken moderne verwerkingsbedrijven gebruik van uitgebreide managementcontroles, statistische procesbeheersing en voortdurende procesontwikkeling om de voedselveiligheid in de fabriek te verbeteren.

Probleemstallen identificeren

Volgens Potter zou de pluimveesector zich moeten richten op het identificeren van probleemstallen. Dit acht hij zinvoller dan het in zijn geheel behandelen van bedrijven met antimicrobiële middelen. Zo zouden pluimveestallen na bemonstering regelmatig in kaart kunnen worden gebracht aan de hand van log-tellingen van salmonella, om risicobedrijven te identificeren en zo gerichtere en kostenefficiëntere maatregelen mogelijk te maken.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Nepluvi

Bron: Watt Poultry

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Salmonella
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top