Verenigde Staten succesvol bij de bestrijding van salmonella

In de VS zijn er jaarlijks ongeveer 1,35 miljoen gevallen van salmona, waarvoor in de media vaak de pluimveesector verantwoordelijk wordt gehouden. Volgens het US Centers for Disease Control zijn in de afgelopen twintig jaar echter veel maatregelen genomen die het optreden van de ziekte aanzienlijk hebben teruggedrongen.
Hoewel de ziekteverwekker overal aanwezig is, blijken verbeteringen in de voedselveiligheid van pluimveevlees effectief. Hierdoor is, in verhouding tot de hoeveelheid geconsumeerd pluimveevlees, het aantal gevallen van salmonellose afgenomen, meldt het Amerikaanse platform WattPoultry.
Moderne stallen bieden meer bioveiligheid
De pluimveesector heeft niet alleen de consumptie per hoofd van de bevolking weten te verhogen, maar ook het vertrouwen van de consument kunnen winnen, zo wordt Bill Potter, universitair hoofddocent aan de University of Arkansas, geciteerd.
„Pluimveestallen garanderen tegenwoordig meer bioveiligheid dan ooit tevoren,” verklaarde hij. Bovendien maken moderne verwerkingsbedrijven gebruik van uitgebreide managementcontroles, statistische procesbeheersing en voortdurende procesontwikkeling om de voedselveiligheid in de fabriek te verbeteren.
Probleemstallen identificeren
Volgens Potter zou de pluimveesector zich moeten richten op het identificeren van probleemstallen. Dit acht hij zinvoller dan het in zijn geheel behandelen van bedrijven met antimicrobiële middelen. Zo zouden pluimveestallen na bemonstering regelmatig in kaart kunnen worden gebracht aan de hand van log-tellingen van salmonella, om risicobedrijven te identificeren en zo gerichtere en kostenefficiëntere maatregelen mogelijk te maken.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Nepluvi
Bron: Watt Poultry