Argentinië verbreekt record eierconsumptie: 380 eieren per persoon

Met bijna 60 miljoen legkippen worden er in Argentinië 571 eieren per seconde geproduceerd. In totaal produceert het land jaarlijks ruim 18 miljard eieren. Deze worden niet alleen geconsumeerd door de Argentijnen, maar worden ook geëxporteerd naar 65 landen verspreid over vijf continenten.
Mexico nog koploper
Internationaal gezien is Mexico met 394 eieren per persoon nog altijd de koploper in de eierconsumptie. Echter verloopt de groei in Argentinië sneller. In 2018 lag de consumptie in Mexico namelijk op 374 eieren per persoon en in Argentinië op 280 eieren per persoon. Met dit tempo wordt verwacht dat Argentinië 400 eieren per persoon gaat behalen en Mexico gaat inhalen op het gebied van eierconsumptie. Colombia komt steeds dichterbij in de eierconsumptie per persoon met 343 eieren per persoon. Het regionale gemiddelde in Latijns-Amerika ligt op 261 eieren per persoon.
Van rundvlees naar kip en ei
Argentinië staat bekend als een land van vleeseters, met name rundvlees. Toch verschuift de voorkeur door de vraag naar dierlijke eiwitten al jaren richting pluimvee. De gemiddelde Argentijn eet 48,1 kilo kip per jaar. Daarmee staat het land in de top drie van Latijns-Amerika, ruim boven het regionale gemiddelde van 37,4 kilo.
Tekst: Lorena Bronk
Beeld: Tom Schotman