Kritiek op etikettering: Duitse belangenorganisaties willen geen parallelle systemen

De Duitse Federatie van de Voedselhandel (BVLH), de Duitse Boerenbond (DBV), de Duitse Raiffeisenbond (DRV) en de Vleesindustrievereniging (VDF) uiten scherpe kritiek op het aangenomen Wet op dierenhuisvestingsetikettering. Ze eisen een volledige herziening en hebben hiervoor een concreet concept opgesteld, dat naar minister van Landbouw Alois Rainer is gestuurd.
Met hun voorstellen willen de organisaties bijdragen aan een sterkere focus op de praktijkbaarheid. Het dierenwelzijn moet als hoofddoel van de wet weer centraal komen te staan. Minister Rainer heeft het in werking treden van de wet eerder uitgesteld tot maart 2026.
„De klok tikt, tegen maart is er niet veel tijd meer. De regering moet nu consequent werk maken van de fundamentele hervorming van de dierenhuisvestingsetikettering. Hiervoor hebben wij een geïntegreerd totaalconcept ingediend”, aldus Martin Müller, voorzitter van de VDF.
Gebruik maken van bestaande Haltungsform-systemen
Een belangrijk onderdeel van het concept is het verminderen van de bureaucratie. Daartoe moeten gevestigde privaat-initiatieven worden erkend als uitvoerende en controlerende instantie.
„In plaats van parallelle structuren op te zetten, moet de wetgever vertrouwen op de reeds functionerende systemen in de praktijk,” zegt DBV-voorzitter Joachim Rukwied. „Daarnaast bieden bekende keurmerken, zoals de Initiative Tierwohl en de Haltungsform-etikettering van de Duitse detailhandel, de consument een uitgebreide en transparante oriëntatie.”
DRV-voorzitter Franz-Josef Holzenkamp vult aan: „Het gaat erom dat de wet uitvoerbaar en praktisch toepasbaar is, zodat overbodige regelgeving wordt verminderd. We roepen de federale regering op haar belofte na te komen, meer vertrouwen te hebben in de economie en verantwoordelijkheid bij de bedrijven te leggen.”
Etikettering verplicht voor alle verkoopkanalen
Een andere kernvoorwaarde is dat de etikettering verplicht wordt over alle distributiekanalen, inclusief de out-of-home sector, bijvoorbeeld via vermelding op menukaarten. Voorwaarde voor deze uitbreiding is dat ook buitenlandse producten gelijkwaardig worden meegenomen. Bewerkt vlees en worstproducten moeten eveneens het type huisvesting vermelden.
Mogelijkheid tot “downgrading”
Volgens de plannen van de organisaties moet het bij producten uit hogere huisvestingsvormen mogelijk zijn om deze indien nodig lager te labelen, een zogenoemd downgrading. Zo kunnen voedselverspilling en marktverstoringen worden voorkomen.
BVLH-voorzitter Björn Fromm: „De Duitse voedselhandel is al jarenlang succesvol in het consequent labelen van huisvestingsvormen. Het is nu van cruciaal belang dat ook andere belangrijke verkoopkanalen, zoals de horeca, worden meegenomen, zodat consumenten daar ook een verantwoorde keuze kunnen maken.”
Tekst: Christa Diekmann-Lenartz
Beeld: adobe_Stock_nmann77
Bron: Geflügelnews.de