Voedselveiligheid kippenvlees krijgt flinke kwaliteitsimpuls door nieuwe technologie

Het apparaat werkt als volgt. Een medewerker houdt de spectrometer in de hand en scant het kippenvlees. Het apparaat ziet vervolgens door machine learning kleurverschillen die kunnen wijzen op een verontreiniging op het vlees. Of het echt een verontreiniging is wordt gecheckt door een speciale meter die specifieke aminozuren analyseert. Als het apparaat een bepaalde hoeveelheid aminozuren aangeeft die wijst op een verontreiniging, geeft het apparaat de verontreiniging aan in procenten. Hierdoor kan de medewerker zien hoeveel procent van het vlees schoon is en hoeveel procent werkelijk verontreinigd is.
Tijdwinst
De technologie werkt volgens Griscom, afgestudeerd voedseltechnoloog aan de Universiteit van Arkansas, sneller dan de menselijke controles en wattenstaaftesten die vaak dagen in beslag nemen. Ook zou het zorgen voor minder terugroepacties en productievertragingen. De verwerker kan volgens hem met de kleurenspectrometer dus veel tijd winnen. Griscom stelt dat verwerkers vooral vertrouwen op het oog van medewerkers en wattenstaaftesten. Hij suggereert dat medewerkers niet alle verontreinigingen zien en dat de wattenstaaftesten te laat een uitslag geven.
Onzichtbare vervuiling
Volgens het team van onderzoekers zit de grootste winst van de kleurenspectrometer in preventie. Verontreinigingen worden ontdekt nog voordat het verwerkt en verpakt wordt. Hierdoor hoeven verwerkers minder terug te roepen of productielijnen stil te leggen. Uit proeven van de onderzoekers is gebleken dat de kleurenspectrometer verontreinigingen kan vaststellen die voor het oog onzichtbaar blijven. Griscom hoopt in de toekomst de technologie te ontwikkelen naar automatisering. Zijn doel is een robot die zelfstandig scant en direct aanwijst waar schoonmaak nodig is. Nu wordt er namelijk nog handmatig met het apparaat gewerkt.
Tekst: Lorena Bronk
Beeld: USDA Alice Welch
Bron: WATTAgNet