15 en 16 oktober Dutch Pork & Poultry Expo in Den Bosch
'Sector verdient eigen vakbeurs'

Dutch Pork & Poultry Expo is woensdag 15 en donderdag 16 oktober in Den Bosch. De beursvloer in de Brabanthallen aan de Diezekade 2 in Den Bosch is beide dagen van 14.00 tot 22.00 uur geopend. De eerste beursdag is er vanaf 12.00 uur een openingssymposium voor pluimveehouders. LTO/NOP-voorzitter Kees de Jong trapt af. Hij schetst hoe de pluimveehouder van de toekomst er volgens hem uitziet. Hoe hij met nieuwe technologische ontwikkelingen waaronder artificiële of kunstmatige intelligentie (AI) zijn bedrijf runt. Daarna is het de beurt aan Lisanne Stadig, programmamanager veehouderij bij de Dierenbescherming. Zij gaat in op dierwaardige pluimveehouderij van de toekomst.
De vergunningverlening lag de afgelopen jaren stil vanwege falende nationale wetgeving en dito provinciaal beleid. Veel pluimveehouders willen uitbreiden of verbouwen, maar krijgen hier geen vergunning voor. Adviseur Sjaak van Schaik van Van Westreenen vertelt tijdens zijn presentatie welke mogelijkheden er ontstaan voor pluimveehouders op gebied van vergunningverlening.
Tom Vingerhoets, docent-onderzoeker bij het lectoraat Healthy Farming van de HAS Den Bosch, gaat daarna in op de darmgezondheid van vleeskuikens en het algemeen welzijn van pluimvee.
Als zesde en laatste spreker is het de beurt aan dierenarts en onderzoeker Willem Dekkers van Royal GD. Hij vertelt over de rol van AI en camera’s in de stal.
Live cooking
Op beursdag twee start om 12.00 uur een symposium voor varkenshouders. Op de vakbeurs geven exposanten over tal van onderwerpen demonstraties en presentaties. „Naast inspirerende presentaties kunnen bezoekers hier ook genieten van live cooking, waar koks ter plekke de lekkerste gerechten bereiden en laten proeven van varkensvlees, kip en eieren", zegt Lucas van ’t Hof. Hij is head of cluster van agri, groen en horti binnen Easyfairs, de organisator van de vakbeurs. „Kennisplatform Kip van Oranje en varkensslachterijen Vion en Westfort stellen het vlees en de eieren hiervoor beschikbaar. Live cooking moet bezoekers inspiratie geven voor nieuwe gerechten met varkensvlees, pluimveevlees en eieren. Dat vindt allemaal plaats in een speciale festivalhal. De foodtrucks in deze hal maken deel uit van de volledige verzorgde en gratis bezoekerscatering. Overdag worden hier live podcasts opgenomen. Bovendien treedt zangeres Jorieke Sterken hier ’s avonds op. Ze is onder meer bekend van haar nummer ‘Vette Boeren’.”
We hebben een kleine 200 exposanten. Dat is boven verwachting
Uitermate trots
Van 't Hof is uitermate trots dat er een kleine 200 exposanten op de beursvloer staan. „Dat is boven verwachting." Op de beursvloer staan voerfabrikanten, stalinrichters, farmaceuten en dienstverleners. „Bedrijven uit alle segmenten waar pluimveehouders mee te maken hebben, zijn aanwezig op de beursvloer."
Op Dutch Pork & Poultry Expo in oktober vorig jaar in Hardenberg stonden 150 exposanten. „Den Bosch is centraler gelegen voor de meeste varkens- en pluimveehouders. Voor pluimveehouders uit het zuiden is Hardenberg wel een eind rijden. Daarom verwachten we ook iets meer bezoekers in Den Bosch." Van 't Hof hoopt ruim 5.000 bezoekers te verwelkomen. Op de vorige editie in Hardenberg waren er ruim 4.000. Van ’t Hof hoopt ook veel pluimveehouders uit de Duitse en Belgische grensstreek te trekken. Zeker nu dit jaar geen EuroTier plaatsvindt. Op de Landbouw Intensieve Veehouderijdagen (LIV) – de voorganger van deze vakbeurs – kwamen vaak veel gestopte veehouders af. Dat is op de Dutch Pork & Poultry Expo anders. „Onze exposanten nodigen enkel actieve pluimvee- en varkenshouders uit.” De voorgaande edities was 33 procent van de bezoekers eigenaar en 14 procent meewerkende familielid. „Op de voorgaande edities waren meer eindbeslissers dan voorheen op de LIV", zegt Van 't Hof.
Innovatie Award
De organisatie van de vakbeurs reikt tijdens de sectorborrel op beursdag 1 de Dutch Pork & Poultry Expo Innovatie Awards uit. Crunch van Agrifirm, een nieuwe voervorm voor betere prestaties en uniformiteit bij leghennen en vermeerderingsdieren; ChiCams van AGRI-FOOD.AI, een draagbaar AI-camerasysteem voor gewichtsbewaking van vleeskuikens; en de Airnovate Chemische Luchtwasser, die ammoniak uit ventilatielucht verwijdert en omzet in meststof zijn genomineerd voor de Innovatie Award pluimvee. Vanaf nu tot het einde van de eerste beursdag kunnen bezoekers stemmen op de genomineerden.
ProgrammaDutch Pork & Poultry Expo 2025
Live cooking partijen
Dag 1: programma Kip van Oranje en Vion
Dag 2: herhaling programma Kip van Oranje en Westford
Kip van Oranje
Snack battle, welke gerecht vinden de bezoekers het lekkerst, uitleg over de kip in de wei naar kip op het bord
Dag 1
Pluimveesymposium Nieuwe Oogst
12:00 - 14:00
Kees de Jong
Voorzitter LTO/NOP
Lisanne Stadig
Programmamanager veehouderij Dierenbescherming
Martijn van Rossum
Adjunct-Hoofdredacteur Nieuwe Oogst
Dagvoorzitter
Sjaak van Schaik
Adviseur Van Westreenen
Tom Vingerhoets
Docent-onderzoeker t HAS - lectoraat Health Farming
Willem Dekkers
Onderzoeker en pluimvee dierenarts Royal GD
Gezocht: pluimveehouder van de toekomst!
De ontwikkelingen in de pluimveehouderij gaan continu door. Dierwaardige veehouderij, emissies, ruimtelijk beleid, diergezondheid, personeel. Welke grote veranderingen komen eraan? Waar liggen de marktkansen? Welke rol gaat AI in de pluimveehouderij spelen? Het is belangrijk om jezelf als pluimveehouder goed voor te bereiden, maar hoe doe je dat en welke stappen kun je nu al zetten? Met andere woorden: hoe ziet de pluimveehouderij in Nederland er over tien jaar uit en welke pluimveehouder hoort daarbij? Bent u de pluimveehouder van de toekomst?
Programma
12:00 – 12:15 Inloop
12:15 – 13:00 Netwerklunch
13:00 – 14:00 Symposium
21:00 uur: Internationaal Speelveld Vogelgriep en Varkenspest
Fabian Brockötter - hoofdredacteur Poultry World en vakblad Pluimveehouderij. Vincent ter Beek - hoofdredacteur PigProgress
21:20 uur: Uitreiking finale Innovatie Wards
Sector Netwerkborrel met optreden Jorieke Sterken
Dag 1 & 2: Boerenverstand Podcasts
De Boerenverstand Podcast staat bekend om eerlijke gesprekken met boeren, adviseurs en experts uit de sector. Geen ingewikkelde praat, maar het verhaal zoals het écht is: vanuit de praktijk, met boerenverstand. In de wekelijkse afleveringen worden actualiteiten besproken, nieuwe ontwikkelingen en hoe je als ondernemer vooruit kunt kijken in een sector die volop in beweging is.

