Pluimveeweb.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
ForFarmers Reudink logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over ForFarmers - Reudink
  • Contact
ForFarmers ReudinkOndernemenPluimveebedrijf De Haas breidt uit met vleespluimveetak

Pluimveebedrijf De Haas breidt uit met vleespluimveetak

Van ouderdieren naar vleeskuikens; logische stap

Ondernemers Willem de Haas, Ethy Aarts-de Haas en haar partner Martijn Aarts zijn eind 2024 gestart met het houden van vleeskuikens op een nieuwe bedrijfslocatie in Vessem. Hoewel het houden van vleeskuikens nieuw is voor het drietal, hebben zij al ruime ervaring in de pluimveesector. Samen met (schoon)ouders Kees en Annie de Haas runnen zij, naast deze vleeskuikenlocatie, vier locaties met vleeskuikenouderdieren.
Vleespluimveelocatie Pluimveebedrijf De Haas
Nieuwe vleespluimveelocatie in Vessem Beeld: Theo Knoops, ForFarmers

Locatie in Vessem

De uitbreiding met vleeskuikens was zeker een wens. “De afgelopen jaren zijn we hier mee bezig geweest en hebben we ons meer verdiept in de branche,” vertelt Ethy. Nu deze kans op ons pad kwam, hebben we die direct aangegrepen.”

De nieuwe locatie beslaat een totale bedrijfsoppervlakte van 8.500 m², inclusief nieuwbouw. Er stonden al vijf vleeskuikenstallen en één varkensstal. Er was een vergunning aanwezig voor de bouw van een zesde stal van 1.440 m² (i.p.v. de varkensstal). Inmiddels is er ook een bedrijfskantine, hygiënesluis en een opbergloods gerealiseerd.

Hoewel het bedrijf instapklaar was, hebben de ondernemers direct enkele aanpassingen doorgevoerd. Zo is er geïnvesteerd in stalcomputers om op afstand gegevens te kunnen inzien – een belangrijke toevoeging, aangezien ze niet op deze locatie wonen. Verder is de hoofdmeterkast verplaatst, zodat deze los staat van de pluimveestallen. Ook is de silocapaciteit vergroot, wat zorgt voor meer flexibiliteit in de voerbestelling en het dagelijkse werk.

Eerste stappen in een nieuwe tak

De eerste ronde draaiden de ondernemers samen met de vorige eigenaar. Een ideale manier om het bedrijf en het vak goed te leren kennen. Eind 2024 werd het bedrijf officieel aangekocht en sindsdien worden er reguliere kuikens gehouden.

“We hebben veel geleerd van de vorige eigenaar,” vertelt Martijn. “Hij ging dagelijks met ons de stallen in en leerde ons de kneepjes van de vleeskuikenhouderij.” Ook experts zoals Theo Knoops (ForFarmers), Arno van de Wielen (Advee Dierenartsen) en Stefan Wouters (Vencotec) speelden een belangrijke rol in de begeleiding en technische ondersteuning. Willem: “De vorige eigenaar had goede ervaringen met ForFarmers en wij hadden een goed gevoel bij Theo Knoops en zijn begeleiding.” Op de locaties met moederdieren werken de ondernemers met andere voerleveranciers.

Theo Knoops begeleidt hen bij praktische zaken zoals lichtschema’s, voerschema’s en de controle van de kuikens. “Tot dusver verloopt de samenwerking erg goed. Zijn kennis is waardevol, vooral in deze opstartfase,” aldus Willem.

Ervaringen en kansen

Inmiddels hebben de ondernemers al een aantal rondes vleeskuikens gehouden. “Het houden van vleeskuikens bevalt ons goed,” zeggen ze alle drie instemmend. “Het is een mooie interessante aanvulling om ook in deze sector actief te zijn!”

Moederdieren vs. vleeskuikens

Het houden van vleeskuikens is natuurlijk compleet verschillend van het houden van moederdieren. “Het vleeskuiken en het moederdier zijn hele andere dieren met ieder hun eigen behoeftes,” legt Martijn uit. “Moederdieren zijn arbeidsintensiever en de risico’s zijn groter. Bij beide sectoren is controle van de dieren essentieel.”

De voldoening zit in verschillende aspecten. Bij vleeskuikens is dat een gezond koppel en het snelle schakelen tussen rondes. Bij moederdieren is het de uitdaging om ze goed in productie te krijgen en een hoge uitkomst te behalen met een laag uitvalspercentage.

Derde generatie De Haas Pluimvee
V.l.n.r. Martijn Aarts, Ethy Aarts-De Haas en Willem De Haas Beeld: familie De Haas

Derde generatie pluimveehouders

Willem, Ethy en Martijn zijn inmiddels de derde generatie pluimveehouders op dit bedrijf. In 1970 begonnen opa en oma met moederdieren op een gemengd bedrijf. In 1990 namen Kees en Annie De Haas het bedrijf over. Zij richtten zich volledig op het houden van moederdieren.

In de loop der jaren heeft het ondernemerspaar het bedrijf uitgebreid met meerdere locaties. Met de aankoop van een vierde locatie In 2018 traden Willem, Ethy en Martijn toe tot het pluimveebedrijf. In 2024 zijn Willem, Ethy en Martijn zich gaan verdiepen in het houden van vleeskuikens en werd eind 2024 een vleeskuikenlocatie gekocht.

De Haas pluimveebedrijf blijft continue investeren in nieuwbouw, renovatie, maar ook in innovaties als zonnepanelen en energieopslag.

Toekomstplannen

Toekomstplannen hebben deze ondernemers genoeg. “We vinden het belangrijk dat alle locaties up-to-date zijn, “vertelt Willem. “Zo hebben nog een locatie met verouderde stallen. Die willen we graag vernieuwen. Daarnaast zitten we in het overnameproces met onze (schoon)ouders. Maar met de aankoop van deze vleeskuikenlocatie zien we al kansen in het afnemen van kuikens van onze eigen moederdierenbedrijven.” We blijven vooruit kijken,” vult Ethy aan. “Als zich kansen voordoen, dan staan we daar altijd voor open.”

Tekst: ForFarmers

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
ForFarmers - Reudink
ForFarmers biedt complete voeroplossingen voor de veehouderij. Onze biologische voeroplossingen staan bekend onder de naam Reudink. Met onze missie ‘For the Future of Farming’ zetten wij ons in voor een toekomstbestendig boerenbedrijf en een verdere verduurzaming van de agrarische sector.

Door voorop te lopen met kennis, advies, ondersteuning en producten op het boerenerf dragen wij bij aan een goed rendement en een robuust langetermijn verdienmodel.
Lees verder
Links
  • Meer over pluimvee
  • Meer over biologisch pluimvee
Contact opnemen
Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice of één van onze verkoopleiders.
  • Klantenservice

    Klantenservice

    Pluimvee

    088 024 8150

    pluimvee@forfarmers.eu

    • ForFarmers Facebook
    • ForFarmers LinkedIn
  • Klantenservice

    Klantenservice

    Biologisch pluimvee

    088 024 8165

    info@reudink-bio.eu

    • Reudink op Facebook
    • Reudink op LinkedIn
  • Henk van der Vegt

    Henk van der Vegt

    Verkoopleider biologisch legpluimvee

    06 5134 4325

  • Jan te Paske

    Jan te Paske

    Verkoopleider legpluimvee

    +49 171 3333883

  • Tom van Rooij

    Tom van Rooij

    Verkoopleider vleespluimvee

    06 3091 0441

  • Robin Kemper

    Robin Kemper

    Verkoopleider opfok/vermeerdering vlees

    06 5376 9280

Meer contact
Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top