
Pluimveebedrijf De Haas breidt uit met vleespluimveetak
Van ouderdieren naar vleeskuikens; logische stap

Locatie in Vessem
De uitbreiding met vleeskuikens was zeker een wens. “De afgelopen jaren zijn we hier mee bezig geweest en hebben we ons meer verdiept in de branche,” vertelt Ethy. Nu deze kans op ons pad kwam, hebben we die direct aangegrepen.”
De nieuwe locatie beslaat een totale bedrijfsoppervlakte van 8.500 m², inclusief nieuwbouw. Er stonden al vijf vleeskuikenstallen en één varkensstal. Er was een vergunning aanwezig voor de bouw van een zesde stal van 1.440 m² (i.p.v. de varkensstal). Inmiddels is er ook een bedrijfskantine, hygiënesluis en een opbergloods gerealiseerd.
Hoewel het bedrijf instapklaar was, hebben de ondernemers direct enkele aanpassingen doorgevoerd. Zo is er geïnvesteerd in stalcomputers om op afstand gegevens te kunnen inzien – een belangrijke toevoeging, aangezien ze niet op deze locatie wonen. Verder is de hoofdmeterkast verplaatst, zodat deze los staat van de pluimveestallen. Ook is de silocapaciteit vergroot, wat zorgt voor meer flexibiliteit in de voerbestelling en het dagelijkse werk.
Eerste stappen in een nieuwe tak
De eerste ronde draaiden de ondernemers samen met de vorige eigenaar. Een ideale manier om het bedrijf en het vak goed te leren kennen. Eind 2024 werd het bedrijf officieel aangekocht en sindsdien worden er reguliere kuikens gehouden.
“We hebben veel geleerd van de vorige eigenaar,” vertelt Martijn. “Hij ging dagelijks met ons de stallen in en leerde ons de kneepjes van de vleeskuikenhouderij.” Ook experts zoals Theo Knoops (ForFarmers), Arno van de Wielen (Advee Dierenartsen) en Stefan Wouters (Vencotec) speelden een belangrijke rol in de begeleiding en technische ondersteuning. Willem: “De vorige eigenaar had goede ervaringen met ForFarmers en wij hadden een goed gevoel bij Theo Knoops en zijn begeleiding.” Op de locaties met moederdieren werken de ondernemers met andere voerleveranciers.
Theo Knoops begeleidt hen bij praktische zaken zoals lichtschema’s, voerschema’s en de controle van de kuikens. “Tot dusver verloopt de samenwerking erg goed. Zijn kennis is waardevol, vooral in deze opstartfase,” aldus Willem.
Ervaringen en kansen
Inmiddels hebben de ondernemers al een aantal rondes vleeskuikens gehouden. “Het houden van vleeskuikens bevalt ons goed,” zeggen ze alle drie instemmend. “Het is een mooie interessante aanvulling om ook in deze sector actief te zijn!”
Moederdieren vs. vleeskuikens
Het houden van vleeskuikens is natuurlijk compleet verschillend van het houden van moederdieren. “Het vleeskuiken en het moederdier zijn hele andere dieren met ieder hun eigen behoeftes,” legt Martijn uit. “Moederdieren zijn arbeidsintensiever en de risico’s zijn groter. Bij beide sectoren is controle van de dieren essentieel.”
De voldoening zit in verschillende aspecten. Bij vleeskuikens is dat een gezond koppel en het snelle schakelen tussen rondes. Bij moederdieren is het de uitdaging om ze goed in productie te krijgen en een hoge uitkomst te behalen met een laag uitvalspercentage.

Derde generatie pluimveehouders
Willem, Ethy en Martijn zijn inmiddels de derde generatie pluimveehouders op dit bedrijf. In 1970 begonnen opa en oma met moederdieren op een gemengd bedrijf. In 1990 namen Kees en Annie De Haas het bedrijf over. Zij richtten zich volledig op het houden van moederdieren.
In de loop der jaren heeft het ondernemerspaar het bedrijf uitgebreid met meerdere locaties. Met de aankoop van een vierde locatie In 2018 traden Willem, Ethy en Martijn toe tot het pluimveebedrijf. In 2024 zijn Willem, Ethy en Martijn zich gaan verdiepen in het houden van vleeskuikens en werd eind 2024 een vleeskuikenlocatie gekocht.
De Haas pluimveebedrijf blijft continue investeren in nieuwbouw, renovatie, maar ook in innovaties als zonnepanelen en energieopslag.
Toekomstplannen
Toekomstplannen hebben deze ondernemers genoeg. “We vinden het belangrijk dat alle locaties up-to-date zijn, “vertelt Willem. “Zo hebben nog een locatie met verouderde stallen. Die willen we graag vernieuwen. Daarnaast zitten we in het overnameproces met onze (schoon)ouders. Maar met de aankoop van deze vleeskuikenlocatie zien we al kansen in het afnemen van kuikens van onze eigen moederdierenbedrijven.” We blijven vooruit kijken,” vult Ethy aan. “Als zich kansen voordoen, dan staan we daar altijd voor open.”
Tekst: ForFarmers