FAO verwacht een verdere sterke toename van de mondiale vleesconsumptie met pluimveevlees en eieren als motor

De groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart hebben ervoor gezorgd dat de globale wereldwijde vleesconsumptie zowat verviervoudigd is tussen 1961 en 2025. Van circa 100 miljoen ton tot in de buurt van 400 miljoen ton. De verwachting van de Wereldvoedselorganisatie (FAO) is een verdere stijging in de komende 25 jaar tot 550 miljoen ton.
Pluimveevlees boomt
Vooral de zeer sterke toename van de consumptie van pluimveevlees is opvallend. Voor 1970 bedroeg de mondiale consumptie van pluimveevlees nauwelijks een derde vergeleken met zowel rundsvlees als varkensvlees. Maar vanaf dan is pluimvee gaan ‘boomen’. Bij het begin van deze eeuw werd er wereldwijd reeds meer pluimveevlees geconsumeerd dan rundsvlees (inclusief buffel).
Varkensvlees, de tweede sterkste groeier, werd in 2000 wel nog duidelijk meer geconsumeerd dan pluimveevlees. Maar doordat pluimveevlees een sterkere groei kende dan varkensvlees werd pluimveevlees vanaf circa 2023 wel mondiaal het meest geconsumeerde vlees.
Prognose 2050
FAO gaat in hun prognose voor 2050 uit van een verdere sterke toename van de globale mondiale vleesconsumptie. De verwachte bevolkingstoename van de huidige 8,2 miljard tot bijna 10 miljard in 2050 is het uitgangspunt. Verder wordt de trend naar een hogere mondiale vleesconsumptie ondersteund door een verwachte toename van de welvaart. Vooral in ‘landen in ontwikkeling’ zal, volgens het FAO, de vleesconsumptie hierdoor toenemen. De motor van de verwachte toename van de globale vleesconsumptie zal van pluimvee komen. Als sterkste stijger zal de globale consumptie van pluimveevlees in 2050 zowat 1/3 hoger zijn dan van varkensvlees en zelfs het dubbele bedragen van rundveevlees.
Consumptie eieren, ook steeds stijgende trend
Ook de wereldwijde consumptie van eieren vertoont een steeds stijgende trend. Sinds het begin van deze eeuw en heden is de globale consumptie met circa 50 procent toegenomen. De inschatting van het FAO is dat in 2050 de globale consumptie van eieren zal oplopen tot bijna 100 miljoen ton of zowat verdubbeld zijn in vergelijking met 2000.
Als de verwachte consumptie van pluimveevlees en eieren worden samengevoegd, dan zullen beide in 2050 instaan voor zowat de helft van de globale wereldwijde vleesconsumptie. Of dus samen evenveel als de gezamenlijke consumptie van runds- , varkens- en schapen(+geiten)vlees.
Tekst: Luc Maertens
Beeld: Martijn Beekman

