
Circulaire grondstoffen dragen bij aan een meer duurzame pluimveeketen
Verwerken van restproducten, wat vraagt dat van een voerfabriek?

Geen grondstof is hetzelfde in het maal/mengproces van pluimveevoer. Elk product heeft andere nutritionele en fysische eigenschappen. En die kunnen ook weer veranderen wanneer er wisselingen zijn van oude naar nieuwe oogst. Ook komen er nieuwe producten op de markt, zoals restproducten uit de levensmiddelenindustrie, die geschikt zijn om in veevoeding te verwerken.

Verwerking restproducten in voerfabriek
Het klinkt eenvoudig om restproducten toe te voegen aan veevoeding. Maar elk nieuw product geeft technische uitdagingen, doordat elk product zich door vorm, consistentie, of plakkerigheid anders gedraagt in het productieproces. Edgar Bos is bedrijfsleider van ForFarmers productielocatie Delden, waar onlangs een nieuwe pompruimte gebouwd. Ook zijn er nieuwe grondstoftrechters geïnstalleerd. Investeringen die onder andere nodig waren voor de verwerking van restproducten uit de levensmiddelenindustrie.
Edgar vertelt: “Nieuwe producten in het productieproces geven uitdagingen. Neem bijvoorbeeld chips, een restproduct dat we vorig jaar zijn gaan verwerken in ons vleespluimveevoer. Een silo met chips loopt minder snel leeg dan een silo met maïs. Chips zijn licht, hebben olie aan de buitenkant, haken in elkaar. Hiervoor moeten we dus technische oplossingen bedenken, zoals aanpassingen aan de silo en trechters om ophanging te voorkomen.“

Technische aanpassingen
“Het bestaande productieproces is nog altijd in hoofdlijnen gebaseerd op 'doseren, malen en mengen', vervolgt Edgar, "waarna het eventueel geperst en/of verkruimeld kan worden. Dit proces moet er ook bij gebruik van nieuwe reststromen voor blijven zorgen dat alles soepel en efficiënt verloopt, zodat we de kwaliteit van het mengvoer kunnen waarborgen en tegen scherpe kosten kunnen blijven produceren.Voor elk nieuw (rest)product bekijken we wat er technisch nodig is om deze goed te verwerken in het bestaande proces."
Van grondstof naar voerrecept
Ingekochte grondstoffen en restproducten worden ingerekend in de voerrecepten volgens een verwachte voedingswaarde. Of de verwachte voedingswaarde overeenkomt met de werkelijke voedingswaarde, wordt bij elke levering gecheckt. Van elke grondstof en elk restproduct die gelost worden bij de voerfabriek, wordt een monster genomen. Dit monster wordt gecontroleerd op kwaliteit. Met behulp van analyses wordt de voedingswaarde, zoals de hoeveelheid eiwit, vet en zetmeel, bepaald. Deze informatie nemen de afdelingen Formulatie en Nutritie mee in de definitieve berekening van de diverse voerrecepten, om te komen tot een optimaal voerproduct voor pluimvee.
Wat zijn circulaire producten?
Circulaire producten zijn restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie. Restproducten zijn er in twee soorten: droge en natte. Natte stromen zijn bijvoorbeeld resten van bierbrouwerijen of resten van de productie van zetmeel. Voorbeelden van droge stromen zijn broodmeel, chips en chocomix. Het verwerken van deze reststromen neemt een belangrijke plaats in bij de verduurzaming van onze voedselketen.
Verlagen CO2 footprint
Samen werken we aan duurzaam en betaalbaar voedsel. Door onder andere circulaire grondstoffen in onze voeders te verwerken, verlagen we de CO2 footprint van deze voeders, en daarmee de CO2 footprint van pluimveehouders. Zo dragen we als sector bij aan een duurzame toekomst.
Tekst: ForFarmers
Beeld: ForFarmers