Meest gelezen items: augustus 2025
Augustus: Eerste mobiele kippenslachterij, stoppen vijf jaar met vleeskuikens, tekort aan eieren dreigt

1. 'Kippen slachten op bedrijf waar ze scharrelden, is traceerbaarheid ten top'
Na tien jaar voorbereiding is in België de eerste mobiele pluimveeslachterij een feit. Sinds vorige week heeft biologisch pluimveehouder, olijventeler en slager Koen De Clercq van De Donderij in het Vlaamse Maarkedal de officiële erkenning van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) binnen.
2. Opmerkelijke stap: 'We stoppen vijf jaar met vleeskuikens houden'
De Duitse vleeskuikenhouder Ulrich Löhr stopt ongeveer vijf jaar met vleeskuikens houden totdat zijn dochter haar studie heeft afgerond. Dan wil de familie hun vleeskuikentak weer opstarten en sterker terugkeren in de pluimveehouderij.
3. Tekort aan eieren dreigt
Zowel de Nederlandse als Duitse eiernoteringen stijgen deze week verder vanwege de grote vraag van consumenten bij een krap aanbod. Door de sterk groeiende vraag naar eieren in Duitsland, rijst de vraag waar deze hoeveelheden vandaan moeten komen.
4. 15-jarige Jan verkoopt eieren via WhatsApp: 'Klanten vinden het makkelijk'
De 15-jarige Jan Wedding uit Haarlem levert al ruim drie jaar wekelijks eieren bij mensen thuis. Inmiddels heeft hij zo’n honderd klanten en verkoopt zo’n zeshonderd eieren per week.
5. Fotoserie: Saes verdubbelt vloeroppervlak vleeskuikentak
Rasondernemer Sander Saes bouwde in Weert (LB) twee nieuwe 1 ster Beter Leven-vleeskuikenstallen. Zijn bedrijfsomvang wijzigde door de nieuwbouw van 94.000 gangbare vleeskuikens naar 85.000 1 ster Beter Leven kuikens. „Ik voorzie de komende jaren goede rendementen voor ster-kip omdat de vraag stijgt. Bovendien past ster-kip qua arbeid goed naast onze beide andere takken”, motiveert hij.

