Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomie‘Kwart vleeskuikens in 2020 is ‘de kip van morgen’

‘Kwart vleeskuikens in 2020 is ‘de kip van morgen’

,,Produceer een kip die de consument vraagt``, zegt Kees Van Oers van slachterij Plukon.
,,Produceer een kip die de consument vraagt``, zegt Kees Van Oers van slachterij Plukon.
Nederlandse pluimveehouders moeten vleeskuikens produceren die de consument vraagt. Dat vindt Kees van Oers, directeur agribusiness van slachterij Plukon. Hij was dinsdag één van de sprekers op het symposium ‘Kansen voor de vleeskuikenhouderij’, georganiseerd door het Gezondheidscentrum voor pluimvee (GvP) in Emmen (DR).

Het in evenwicht brengen van vraag en aanbod, wat betreft de kip van morgen is essentieel, vertelt Van Oers. Hij is bang voor teveel aanbod van dit nieuwe duurzame concept dat in 2020 moet zijn gerealiseerd, waarbij vleeskuikens trager groeien en meer ruimte krijgen in de stal. Volgens hem moet er daarom een vraaggestuurde keten komen voor dit duurdere vleeskuiken.

De productiekosten van dit concept liggen ongeveer 20 eurocent per kilo levend gewicht hoger dan voor reguliere kip, berekende pluimvee-econoom Peter van Horne van het LEI. Vleeskuikenhouders die de kip van morgen gaan produceren, moeten er aan kunnen verdienen. Vleeskuikenhouders vrezen een hogere kostprijs en daarom moeten er goede afspraken worden gemaakt met supermarkten en de andere partijen in de keten over onder meer volumes en het verdienmodel. Daar waren alle gastsprekers het over eens.

Wilbert Hilkens van ABN Amro zegt dat zijn bank meerdere houderijsystemen wil financieren. Het gaat om de ondernemer, daar moeten we als bank vertrouwen in hebben. De vleeskuikenhouder moet goed kunnen beargumenteren waarom hij kiest voor een houderijsysteem. Zekerheid van inkomsten is hierbij essentieel.

Voornamelijk kipfilet

Het Productschap Pluimvee, Vlees en Eieren bereikte dit jaar een akkoord met de supermarkten (CBL) over de kip van morgen. Bij dit concept gaat het om alle pluimveevlees in Nederlandse supermarktschappen.

De Nederlander koopt hoofdzakelijk kipfilet en slechts 17 procent van een vleeskuiken is filet. De bouten en andere delen worden voornamelijk geporteerd. In het buitenland gelden niet de hoge eisen zoals hier, daarom moet de meerprijs voor een vleeskuikenhouder uit kipfilet komen. De vraag is of consumenten deze meerprijs wil betalen.

In Nederland worden wekelijks 10 miljoen vleeskuikens geslacht, waarvan er 9 miljoen afkomstig zijn uit ons land. Nederlandse supermarkten verkopen omgerekend 2,5 tot 3 miljoen vleeskuikens per week. Meer dan een kwart van de Nederlandse vleeskuikenhouders moet dus voor 2020 zijn omgeschakeld, aldus Van Oers. De rest kan reguliere kip blijven produceren voor het buitenland.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Tom Schotman

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top