Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieReguliere vleeskuikens minst vaak Campylobacter positief

Reguliere vleeskuikens minst vaak Campylobacter positief

Koppels met een lange leefperiode en koppels die beschikking hebben tot uitloop hebben de grootste kans om Campylobacter besmet te raken. Reguliere koppels zijn het minst vaak Campylobacter positief.

Toch is van de reguliere koppels gemiddeld 70 procent in de zomermaanden en 30 procent in de wintermaanden  Campylobacter positief, beweert NEPLUVI. Campylobacter is een darmbacterie die onder andere voorkomt bij kippen en kan leiden tot infecties bij de mens. 

Uit de door de slachterij genomen monsters blijkt dat Campylobacter besmette koppels het belangrijkste risico vormen voor een Campylobacter besmetting van het geslacht product. Dit werd ook al aangetoond in diverse internationale onderzoeken; om te komen tot beduidend minder Campylobacterbesmettingen dienen er geen/minder Campylobacter positieve koppels aangeleverd te worden.

Reductiemaatregelen pluimveehouders

Binnen het Europese CAMPYBRO project wordt onderzoek verricht naar de toevoeging van diverse componenten aan het voer en het effect hiervan op het Campylobacterniveau bij levende kippen. In eerste instantie wordt het effect van producten als plantextracten, probiotica, prebiotica en organische zuren individueel op laboratoriumschaal onderzocht. 

De eerste resultaten laten zien dat bepaalde componenten een (lichte) reducerende werking hebben op het Campylobacter niveau in kippen. De vervolgstap is dat de meest potentievolle onderzochte producten met elkaar worden gecombineerd en dat het effect hiervan in het lab wordt onderzocht. Uiteindelijk worden de meest succesvolle combinaties van middelen in de praktijk bij pluimveehouders getest. Dit zal ook bij Nederlandse pluimveehouders gaan plaatsvinden.

Klik hier voor meer informatie over het CAMPYBRO project waarin wordt onderzocht welke maatregelen pluimveehouders kunnen nemen om besmetting van pluimvee met Campylobacter te voorkomen.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top