Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomie‘Wondermiddel tegen alle mycotoxines bestaat niet’

‘Wondermiddel tegen alle mycotoxines bestaat niet’

Er bestaan geen ‘wondermiddel’ dat pluimveehouders kunnen inzetten tegen alle mycotoxines. Dat zei de Belgische onderzoeker Gunther Antonissen van de Universiteit Gent dinsdag 29 april in Barneveld tijdens de Pluimveerelatiedag, georganiseerd door het vakblad Pluimveehouderij en de NOP/LTO Nederland.

Mycotoxines zijn giftige stoffen die geproduceerd worden door schimmels en kunnen voorkomen in veevoer. Daardoor kunnen ze pluimvee gevoeliger maken voor ernstige darmaandoeningen, zoals coccidiose of necrotische enteritis.Ook wanneer mycotoxines in lage hoeveelheden in het voer zitten.

Volgens de onderzoeker zijn de maximale niveaus die de EU heeft opgesteld voor mycotoxines in voer onvoldoende is om alle nadelige effecten te voorkomen. We zagen tijdens praktijkonderzoek bij 'veilige' niveaus ook problemen. Dit zijn vaak indirecte effecten van mycotoxines, die een pluimveehouder veel geld kosten. Doordat het afweersysteem van pluimvee afneemt, bestaat de kans dat entingen, zoals NCD niet worden opgenomen, licht de onderzoeker toe.

Het is niet altijd zo dat coccidiose of salmonella wordt veroorzaakt door besmet voer. Maar nutritionisten en dierenartsen moeten hier wel alert op zijn want dieren zijn ook gevoelig voor mycotoxines die in kleine hoeveelheden aanwezig zijn in het mengvoer en dit verslechterd de technische resultaten.

Voeranalyse

Een voeranalyse is en blijft volgens Antonissen de beste manier om te onderzoeken of het voer besmet is met mycotoxines en hoe erg deze besmetting is. Naast de voeranalyses die de veevoerfabrikanten vaak al uitvoeren, kan een veehouder zelf ook een voeranalyse laat uitvoeren, wanneer er problemen in de stal zijn. De kosten voor een voeranalyse varien afhankelijk van de soort test en het aantal mycotoxines waarop wordt onderzocht. Deze liggen tussen de 20 en enkele honderden euros.

Een goede opslag van veevoer(grondstoffen) is cruciaal om schimmelgroei en de vorming van mycotoxines tegen te gaan, zegt Antonissen. De pluimveehouder dient daarom bijvoorbeeld zijn voersysteem en voersilos regelmatig schoon te maken.

Voederadditieven

Momenteel zijn er verschillende firmas die mycotoxine binders en ontgiftigers op de markt brengen. Deze producten kunnen dan aan het voer toegevoegd worden om zo de schadelijke effecten van de in het voer aanwezige mycotoxines te verminderen.

Mycotoxines zijn stoffen met zeer verschillende soorten eigenschappen, dit maakt dat er geen wondermiddel is dat helpt tegen alle mycotoxines. Antonissen adviseert dan ook om zich als veehouder te laten adviseren voor een gepaste aanpak van een mycotoxine probleem voor zijn bedrijf.

Versterken elkaar

De Belgische onderzoeker vertelde ook dat er meer dan 300 soorten mycotoxines zijn en ze zelden alleen voorkomen in diervoer. Daarbij geldt ook dat toxines elkaar versterken (meestal geldt 1+ 1=3) en de besmetting dus verergerd.

Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat 55 procent van het mengvoer met mycotoxines besmet is. Het is alleen niet bekend of en in hoeverre al dat mengvoer schadelijk is voor de dieren, verklaart de onderzoeker. Dit wordt momenteel wereldwijd onderzocht.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top