Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomie‘Onderzoek maïs altijd op mycotoxines’

‘Onderzoek maïs altijd op mycotoxines’

Vanwege het hoge niveau mycotoxines in maïs die geoogst is in 2014 raadt Professor Johanna Fink-Gremmels van de van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht het ten strengste aan om maïs te laten onderzoeken op de gehaltes DON en ZEA.

Mycotoxines zijn giftige stoffen die geproduceerd worden door schimmels en kunnen voorkomen in veevoer. Daardoor kunnen ze pluimvee gevoeliger maken voor ernstige darmaandoeningen, zoals coccidiose of necrotische enteritis. Ook wanneer mycotoxines in lage hoeveelheden in het voer zitten.

Beschadiging darmwand

Wanneer grenswaarden worden overschreden, leidt dit tot een beschadiging van de darmwand en dus tot een verzwakking van het immuunsysteem, bij varkens. Dit kan groeiachterstanden van 10 tot 15 procent veroorzaken, vertelde Fink-Gremmels in november 2014 tegen een groep van 100 Duitse varkenshouders en adviseurs.

Bij ma die in 2014 is geoogst, zijn DON waardes tot 60.000 Parts per billion (ppb, delen per miljard) vastgesteld en ZEA waards van 30.000 ppb, terwijl de grenswaardes beduidend lager liggen.

Deze bedragen 900 ppb DON en 100 ppb ZEA en 250 ppb ZEA voor biggen van zeugen en vleesvarkens. De gevonden DON waardes zijn dus ruim 65 keer zo hoog dan is toegestaan en die voor ZEA zijn 300 en 120 keer zo hoog.

Maximale gehaltes te hoog

De Belgische onderzoeker Gunther Antonissen van de Universiteit Gent vertelde in april 2014 bovendien dat de maximale niveaus die de EU heeft opgesteld voor mycotoxines in voer onvoldoende zijn om alle nadelige effecten te voorkomen.

We zagen tijdens praktijkonderzoek bij veilige niveaus ook problemen. Dit zijn vaak indirecte effecten van mycotoxines, die een pluimveehouder veel geld kosten. Doordat het afweersysteem van pluimvee afneemt, bestaat de kans dat entingen, zoals NCD niet worden opgenomen, zei Antonissen toen.

Het is niet altijd zo dat coccidiose of salmonella wordt veroorzaakt door besmet voer. Maar nutritionisten en dierenartsen moeten hier wel alert op zijn want dieren zijn ook gevoelig voor mycotoxines die in kleine hoeveelheden aanwezig zijn in het mengvoer en dit verslechterd de technische resultaten, vertelde de onderzoeker.

Vochtige en warme bloeiperiode

De goede maoogst van 2014 wordt gekenmerkt door verhoogde gehaltes aan mycotoxinen. Dat blijkt uit onderzoek dat het Belgische BEMEFA, de beroepsvereniging van mengvoederfabrikanten, en het eveneens Belgische Synagra, de beroepsvereniging van graanhandelaars, hebben uitgevoerd.

De hogere gehaltes mycotoxines komen volgens de sector door het vochtige en warme weer tijdens de bloeiperiode. De analyseresultaten tonen dit jaar verhoogde waarden aan voor DON en ZEA. Nu ma relatief goedkoper is dan tarwe, is het oppassen dat in het mengvoer aanbevolen richtwaarden niet overschreden worden. Een regelmatige monitoring is dus aanbevolen, vertelt Yvan Dejaegher, directeur van Bemefa.

Stop opzoeken grenzen in veevoersector

Roel Robbertsen, voorzitter van SecureFeed, vindt dat de veevoedersector moet stoppen met opzoeken van grenzen in veevoer. Bovendien moet de sector af van 'de afvinkmentaliteit in de diervoedersector'. Pluimveeweb.nl berichte hier eerder deze week over in het artikel Veevoersector moet stoppen met opzoeken van grenzen'.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top