Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieMinder voedselvergiftigingen door salmonella

Minder voedselvergiftigingen door salmonella

kipfilet
kipfilet
Het aantal ziektegevallen van Salmonella is in 2013 voor het achtste jaar op rij gedaald. De 82.694 mensen die er ziek door werden in 2013 zijn er bijna acht procent minder dan het jaar ervoor. Dit melden voedselveiligheidsautoriteit EFSA en ziektecontrolecentrum ECDC in hun jaarlijkse rapportering over het voorkomen van voedselvergiftigingen en zoönosen in Europa.

In het rapport wordt deze positieve evolutie toegeschreven aan de effectieve controleprogrammas van de lidstaten ter reductie van salmonella in kippenstallen.

Dalend aantal ziektegevallen
Het rapport bestaat hoofdzakelijk uit positieve berichten. Naast een positief resultaat voor het voorkomen van salmonella heeft campylobacter in voedsel, vooral kippenvlees, voor het eerst in vijf jaar minder mensen ziek gemaakt. Daarmee komt een eind aan een stijgende trend, toch blijft het met 214.779 ziektegevallen de meest gerapporteerde voedselvergiftiging.

Yersinia is de derde meest voorkomende zoose in de EU. De bacterie wordt vooral aangetroffen in varkens, rund- en lamsvlees maar ook in vis, mosselen, oesters en in rauwe melk. Varkensvlees is de meest waarschijnlijke verspreidingsbron. In 2013 waren er 6.471 darminfecties te wijten aan deze bacterie, wat bijna drie procent minder uitbraken zijn dan een jaar eerder.

Toenemende problemen
De toenemende problemen met de bacteri listeria en VTEC, een E.coli-stam die nierfalen veroorzaakt zoals we dat gezien hebben bij de dodelijke EHEC-epidemie in Duitsland, werpen een kleine smet op het rapport. In 2013 is het aantal voedselvergiftigingen door listeria helaas met 8,6 procent toegenomen. Listeria zit al vijf jaar in stijgende lijn.

Het voorkomen van verocytotoxine producerende E.coli, kortweg VTEC is in 2013 met 5,9 procent gestegen. De Europese instanties vermoeden dat VTEC niet zozeer vaker voorkomt bij dieren en in voeding, maar wel dat er beter gerapporteerd wordt sinds de EHEC-uitbraak in Duitsland.

Foto van Joyce Cornelissen
Tekst: Joyce Cornelissen

Tekst: Vlaams infocentrum land-, tuinbouw

Beeld: Ingrid Zieverink

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top