NVP: 'Broedeiregeling moet in Diergezondheidsfonds'

De DGF onderhandelingen tussen belangenbehartigers uit de pluimveesector en het ministerie van Economische Zaken (EZ) lopen vooral daardoor zeer stroef. Er is meer sprake van slikken of stikken, dan dat er op inhoudelijke punten constructief van gedachten wordt gewisseld, meldt de NVP in haar nieuwsbrief.
Het kan niet waar zijn dat na 12 jaar spreken, over broedeieren opnieuw geen regeling in het convenant zit, schrijft de NVP. Na 2003 zei minister Veerman dat er een oplossing moest komen voor de vermeerderaars, dat ze niet weer kind van de rekening mochten gaan worden.
Eenmalig toegepast
In november is wel een tijdelijke broedeiregeling uitgewerkt en toegepast. Deze is in december meegenomen in het convenant, echter in januari werd door EZ aangegeven dat een dergelijke rekening eenmalig is toegepast en geen deel van het nieuwe DGF-convenant kan en zal gaan uitmaken.
Het DGF betreft geld dat door alle pluimveehouders bijeengebracht wordt voor bestrijding van besmettelijke dierziekten. Als verbod op verplaatsen van broedeieren en eendagskuikens een bestrijdingsmaatregel is, dan is vergoeding van die kosten uit het DGF op zijn plaats, volgens het NVP.
Geld uit andermans portemonnee
Er is momenteel helaas geen enkele beweging van de zijde van EZ om tot een oplossing te komen. EZ houdt vast aan tekenen bij het kruisje, met een plafondbedrag van 47 miljoen over 5 jaar, zonder voorwaarden of inspraak door de sector over de wijze van bestrijding.
Het ministerie kan en gaat handelen wat hun goed lijkt zonder kennis en kunde over de pluimveesector en graait het geld uit andermans portemonnee.
4.500 euro per jaar
Een kort rekensommetje: 47 miljoen min 2 miljoen voor NCD is 45 miljoen in 5 jaar, komt uit op 9 miljoen euro per jaar. Dat is voor een gemiddeld bedrijf 4.500 euro per jaar. Nederland telt ongeveer 2.000 pluimveebedrijven.
Dat is nog niet alles. De marktschade van een vogelgriep uitbraak komt elke keer terug bij de pluimveesector. Exportmarkten reageren direct, waardoor het bij elke uitbraak in zijn totaliteit aan schade voor de sector over vele tientallen miljoenen gaat.
Zonder broedeiregeling geen handtekening
Voor de NVP-bestuurders is het duidelijk: zonder broedeiregeling geen handtekening onder dit DGF-convenant (2015-2019). Met dit mandaat is het Landelijk Bestuur gekomen op 5 februari 2015. De NVP blijft in afwachting van waar EZ mee gaat komen. Blijft EZ bij haar 47 miljoen zonder goede (proces)afspraken, dan is er zeker geen draagvlak voor vanuit de NVP.
Over verlaging van het plafond na een nieuwe risico-inventarisatie en berekening van een gemiddelde schade bij uitbraken van hoogpathogene vogelgriep, gebaseerd op de goede monitoring, strengere hygie-eisen, mogelijkheden voor tijdelijke ophokplicht en reductie van versleping, zijn de sector en EZ het op hoofdlijnen wel eens. Wat het Bestuur van de NVP betreft kan en mag dit nog wel wat concreter worden geformuleerd, maar over de standpunten is het NVP het eens met EZ.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: NVP
Beeld: Ruth van Schriek