Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomie'Kippenvlees mede-oorzaak ESBL-besmetting'

'Kippenvlees mede-oorzaak ESBL-besmetting'

Uit een onderzoek uit 2009 kwam naar voren dat besmet kippenvlees voor een deel verantwoordelijk was voor de groei van het aantal mensen dat drager is van ESBL-producerende bacteriën. Deze bacteriën zijn bestand tegen de meeste antibiotica.

Hoewel dit zeker niet de volledige aanwezigheid bij mensen kan verklaren, zijn maatregelen, nodig om de aanwezigheid van ESBL in kippenvlees te verminderen, stelt arts-microbioloog Ilse Overdevest die de afgelopen week promoveerde bij de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Zij baseert zich op een voedselonderzoek eind 2009 in Brabant. Daarbij werden tientallen vleesmonsters uit winkels maar ook patiten in ziekenhuizen en van huisartsen onderzocht op ESBL- bacteri.

Daaruit bleek dat de bacteriestammen op het vlees (vooral op kippenvlees, veel minder op rund- en nauwelijks op varkensvlees) genetisch vrijwel identiek zijn aan die bij (zieke) mensen. Het is niet bekend of het kippenvlees uit Nederland afkomstig is of uit andere landen.

E-coli

Overdevest geeft niet aan hoe groot het aandeel van besmet kippenvlees precies is als oorzaak van besmetting; Maar onze studies laten zien dat ESBL-producerende E-coli uit kipvlees wel degelijk infecties bij mensen kan veroorzaken. Dat werd lang betwijfeld.

ESBL (Extended-spectrum ba-lactamase)-bacteri hebben enzymen die de werking van antibiotica uitschakelen. Volgens het Brabantse onderzoek is tussen de 4,9 (van de patiten in ziekenhuizen) en 10,1 procent (patiten van huisartsen) van de bevolking mogelijk drager van ESBL- bacteri.

Overdevest relativeert deze percentages. Het ging namelijk om ziekenhuispatiten (927 mensen) en om mensen met medische klachten bij huisartsen (720). Volgens haar staat vast dat het aantal ESBL-besmettingen wereldwijd flink groeit. Daarom is een snelle detectie belangrijk om effectief maatregelen te kunnen nemen.

Tekst: Lauk Bouhuijzen

Beeld: Ingrid Zieverink

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top