Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomie‘Onderscheiden op kwaliteit en voedselveiligheid’

‘Onderscheiden op kwaliteit en voedselveiligheid’

Nederland produceert geen chloorkip maar het meest veilige kippenvlees ter wereld, volgens Martin Scholten.
Nederland produceert geen chloorkip maar het meest veilige kippenvlees ter wereld, volgens Martin Scholten.
De Nederlandse vleeskuikenhouderij moet zich onderscheiden op kwaliteit en voedselveiligheid. Daarnaast zijn ook een substantieel volume en een redelijke prijs essentieel.

Dat zei algemeen directeur Martin Scholten van de Animal Sciences Group donderdag 21 mei op het Symposium Hogere Pluimveegezondheid Vlees in het Brabantse Eersel. Nergens anders ter wereld wordt veiliger voedsel geproduceerd en deze kans moet Nederland verzilveren op de exportmarkten, zegt Scholten.

Daarvoor is het cruciaal dat Nederland vrij blijft van vogelgriep uitbraken en salmonellavrij pluimveevlees kan leveren, vertelt Scholten. De wereld vraagt om meer kippenvlees, dus liggen er kansen voor Nederlandse vleeskuikenhouders. In Nederland is in 60 jaar tijd de consumptie van 2,1 naar 22 kilo per inwoner per jaar gestegen, gaf hij als voorbeeld.

Concept en gangbaar

De laatste jaren produceren in Nederland steeds meer vleeskuikenhouders voor concepten. Volgens Scholten moeten we in Nederland zowel voor concepten als gangbaar blijven produceren. Er moeten vleeskuikenhouders geen extra eisen worden opgelegd, want een verplichting betekent dat bedrijven zich niet meer kunnen onderscheiden.

Dierwelzijn en ruimtelijke ordening (vergunningen) zijn zaken waarmee Nederlandse pluimveehouders nu al mee te maken hebben en ook in de toekomst belangrijke aandachtspunten blijven. In het buitenland spelen deze twee zaken minder.

Belangrijke aandachtspunten

Andere belangrijke aandachtspunten voor Nederlandse pluimveehouders zijn antibioticaresistentie, mestopwerking en voeralternatieven. De veehouderij in Nederland moet op zoek naar alternatieve bronnen voor voer, zoals lokale eiwitrijke gewassen of insecten.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Ingrid Zieverink

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top