Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieFotoserie: ‘Tevreden met overstap naar Kip van Morgen van Albert Heijn’

Fotoserie: ‘Tevreden met overstap naar Kip van Morgen van Albert Heijn’

Louis en José Lubbers uit Oud Ootmarsum (OV) zijn redelijk tevreden met hun overstap van reguliere vleeskuikens naar de Kip van Morgen van Albert Heijn. Ze schakelden in november 2014 om naar dit traag groeiende ras. „Maar het saldo per vierkante meter moet minimaal gelijk blijven anders gaan we terug naar reguliere”, benadrukt Louis.
Louis (54) en José (52) Lubbers houden in het Twentse Oud Ootmarsum 76.000 traag groeiende vleeskuikens volgens het Kip van Morgen concept van Albert Heijn in drie stallen. Voorheen hielden ze 106.000 reguliere vleeskuikens. José verzorgt overdag de kuike
Louis (54) en José (52) Lubbers houden in het Twentse Oud Ootmarsum 76.000 traag groeiende vleeskuikens volgens het Kip van Morgen concept van Albert Heijn in drie stallen. Voorheen hielden ze 106.000 reguliere vleeskuikens. José verzorgt overdag de kuikens en Louis ’s avonds. Louis werkt daarnaast 30 uur per week als ICT-er bij een zorgverzekeraar.
„We zijn tot nu toe redelijk tevreden met de overstap”, vertelt José. „Maar het saldo per vierkante meter moet minimaal gelijk blijven anders gaan we terug naar reguliere, want het is geen hobby, we moeten er wel van kunnen leven”, benadrukt Louis. Lubber
„We zijn tot nu toe redelijk tevreden met de overstap”, vertelt José. „Maar het saldo per vierkante meter moet minimaal gelijk blijven anders gaan we terug naar reguliere, want het is geen hobby, we moeten er wel van kunnen leven”, benadrukt Louis. Lubbers heeft nu de vijfde koppel Kip van Morgen zitten en het saldo bleef in grote lijnen gelijk.
Ze stapten over omdat ze graag voor een landelijke markt wilden produceren in plaats van een wereldmarkt. „Nu kan ik tegen consumenten zeggen dat onze kip bij de Albert Heijn om de hoek te koop is”, verklaart Louis.
Ze stapten over omdat ze graag voor een landelijke markt wilden produceren in plaats van een wereldmarkt. „Nu kan ik tegen consumenten zeggen dat onze kip bij de Albert Heijn om de hoek te koop is”, verklaart Louis.
De bezetting daalde. Lubbers zet nu 17 kuikens per vierkante meter op.  „De afgelopen vier koppels gingen de kuikens in twee keer op dag 46 en 47 naar de slachterij”, vertelt José. Hun kuikens werden door de slachterij telkens als eerste geslacht, daarom
De bezetting daalde. Lubbers zet nu 17 kuikens per vierkante meter op. „De afgelopen vier koppels gingen de kuikens in twee keer op dag 46 en 47 naar de slachterij”, vertelt José. Hun kuikens werden door de slachterij telkens als eerste geslacht, daarom begonnen ze iedere keer om 22:00 uur met laden. „Dat is beter dan om 3:00 uur ’s nachts”, noemt Louis een voordeel.
Alle vijf koppels ontving Lubbers traag groeiende kuikens van het ras Hubbard 987. Iedere broederij mag de kuikens leveren in tegenstelling tot het voer. Dat mag slechts door vier Nederlandse voerfabrikanten geleverd worden. De kuikens worden bij Lubbers
Alle vijf koppels ontving Lubbers traag groeiende kuikens van het ras Hubbard 987. Iedere broederij mag de kuikens leveren in tegenstelling tot het voer. Dat mag slechts door vier Nederlandse voerfabrikanten geleverd worden. De kuikens worden bij Lubbers afgenomen door hun voerfabrikant en hiermee hebben ze een leveringscontract. Plukon slacht de kuikens.
Vlak na de omschakeling moesten de vleeskuikenhouders even wennen aan het kuiken. „De eendagskuikens zijn kleiner dan reguliere daarom verwarmen we de stal nu tot 36 à 37 graden Celsius en bouwen de temperatuur de eerste weken ook langzamer af”, vertelt J
Vlak na de omschakeling moesten de vleeskuikenhouders even wennen aan het kuiken. „De eendagskuikens zijn kleiner dan reguliere daarom verwarmen we de stal nu tot 36 à 37 graden Celsius en bouwen de temperatuur de eerste weken ook langzamer af”, vertelt José. Daardoor steeg het gasverbruik. De eerste koppel deden ze dat nog niet en verwarmden ze de stallen tot 34 à 35 graden Celsius en toen liepen de kuikens in het begin van de ronde een coli infectie op.
Het valt Lubbers ook op dat de kuikens veel actiever zijn dan reguliere. „Reguliere kuikens zijn van die bankhangers die alleen eten en drinken en voor de rest bijna de hele dag zitten, terwijl deze veel meer rondscharrelen door de stal en ook op de water
Het valt Lubbers ook op dat de kuikens veel actiever zijn dan reguliere. „Reguliere kuikens zijn van die bankhangers die alleen eten en drinken en voor de rest bijna de hele dag zitten, terwijl deze veel meer rondscharrelen door de stal en ook op de water- en voerlijnen springen”, vertelt Louis.
De pluimveehouders hebben drie stallen. In hun nieuwste stal uit 2006 houden ze 33.000 kuikens, in stal 2 uit 1999 zitten 30.000 kuikens en in de oudste 13.000. De oudste stal in fungeerde in het verleden als leghennenstal en heeft Lubbers omgebouwd.
De pluimveehouders hebben drie stallen. In hun nieuwste stal uit 2006 houden ze 33.000 kuikens, in stal 2 uit 1999 zitten 30.000 kuikens en in de oudste 13.000. De oudste stal in fungeerde in het verleden als leghennenstal en heeft Lubbers omgebouwd.
In de nieuwste stal uit 2006 koos Lubbers voor deze ovalen Haikoo voerpannen. In de twee andere stallen werkt hij met ronde Minimax voerpannen. „De voordelen van de Haikoo voerpannen heb ik nog niet kunnen ontdekken, een nadeel is dat je deze voerpannen s
In de nieuwste stal uit 2006 koos Lubbers voor deze ovalen Haikoo voerpannen. In de twee andere stallen werkt hij met ronde Minimax voerpannen. „De voordelen van de Haikoo voerpannen heb ik nog niet kunnen ontdekken, een nadeel is dat je deze voerpannen slechter kunt schoonspuiten dan de ronde voerpannen”, vertelt Louis.
Over de nevelkoeling in de nieuwe stal is Lubbers goed te spreken. „Deze zomer hebben we voor het eerst enkele nozzles moeten vervangen omdat ze verstopt zaten”, zegt Louis.
Over de nevelkoeling in de nieuwe stal is Lubbers goed te spreken. „Deze zomer hebben we voor het eerst enkele nozzles moeten vervangen omdat ze verstopt zaten”, zegt Louis.
Deze nozzles raken volgens hem niet zo gauw verstopt omdat ze minder fijne nevel produceren dan andere merken nozzles.
Deze nozzles raken volgens hem niet zo gauw verstopt omdat ze minder fijne nevel produceren dan andere merken nozzles.
De vleeskuikenhouders werken in alle drie stallen met een warmtewisselaar. In stal 1 en 2 werken ze met dezelfde warmtewisselaar die tussen beide stallen staat. De nieuwste stal heeft een eigen warmtewisselaar. Ze zijn tevreden over deze investering. „Het
De vleeskuikenhouders werken in alle drie stallen met een warmtewisselaar. In stal 1 en 2 werken ze met dezelfde warmtewisselaar die tussen beide stallen staat. De nieuwste stal heeft een eigen warmtewisselaar. Ze zijn tevreden over deze investering. „Het klimaat is beter en de energiekosten zijn lager”, vertelt Louis. Het schoonmaken valt hem tegen. „De wisselaars krijg je nooit helemaal schoon omdat je niet kunt zien of de onderste lamellen schoon zijn. Maar gelukkig gaat de lucht die de stal in gaat door de schone lamellen en de vuile uitgaande lucht eromheen. Ook blijft het rendement nagenoeg gelijk, dus spuiten we de wisselaars goed genoeg schoon”, verklaart Louis.
Lubbers liet het voerlokaal van de nieuwste stal betegelen en koos voor een watertank.
Lubbers liet het voerlokaal van de nieuwste stal betegelen en koos voor een watertank.
Voor in de nieuwe stal ligt een stuk H-balk waar de vleeskuikenhouders hun laarzen aan afschrapen zodat de mest eraf valt en het voerlokaal schoner blijft.
Voor in de nieuwe stal ligt een stuk H-balk waar de vleeskuikenhouders hun laarzen aan afschrapen zodat de mest eraf valt en het voerlokaal schoner blijft.
De pluimveehouders hoeven in geen van de drie stallen dode kuikens door het voerlokaal te sjouwen, de kadavers in de nieuwe stal gaan door deze buis naar buiten. Op die manier blijft het voerlokaal schoner.
De pluimveehouders hoeven in geen van de drie stallen dode kuikens door het voerlokaal te sjouwen, de kadavers in de nieuwe stal gaan door deze buis naar buiten. Op die manier blijft het voerlokaal schoner.
Buiten zetten ze onder de buis een kruiwagen of emmer om de kadavers op te vangen, waarna ze deze later op de dag naar de kadaverkoeling brengen.  Een bord aan de nieuwe stal maakt bezoekers duidelijk dat de vleeskuikenmest wordt verbrand in de BMC in Moe
Buiten zetten ze onder de buis een kruiwagen of emmer om de kadavers op te vangen, waarna ze deze later op de dag naar de kadaverkoeling brengen. Een bord aan de nieuwe stal maakt bezoekers duidelijk dat de vleeskuikenmest wordt verbrand in de BMC in Moerdijk. Al vanaf de opstart van de centrale wordt hun mest daar verbrand.
Een hek met daarop een bordje 'Verboden toegang voor onbevoegden' zorgt ervoor dat bezoekers zich eerst melden bij het huis en niet zo hun erf oplopen. „Bezoekers moeten zich aan ons hygiëneprotocol houden”, zegt José Lubbers. Na de uitbraak van de vogelg
Een hek met daarop een bordje 'Verboden toegang voor onbevoegden' zorgt ervoor dat bezoekers zich eerst melden bij het huis en niet zo hun erf oplopen. „Bezoekers moeten zich aan ons hygiëneprotocol houden”, zegt José Lubbers. Na de uitbraak van de vogelgriep in november 2014 scherpen ze hun hygiëneprotocol aan. „We hebben het liefste dat dierenartsen en (voer)voorlichters bij ons niet in de stal komen”, vertelt José. „En als ze wel in de stal komen, moeten ze eerst door onze hygiënesluis en moeten ze overtreksokken en een overtrekoverall over hun eigen kleding aantrekken. Ook krijgen ze bedrijfsklompen en moeten ze in iedere stal een andere overall en laarzen aan.”
Het erf bij Lubbers ziet er spik en span uit. Een paar jaar geleden lieten ze nieuwe H-klinkers leggen. Ze kozen voor klinkers in plaats van beton omdat die er eenvoudig uit te halen zijn als er problemen zijn met een elektriciteits-, water of afvoerleidi
Het erf bij Lubbers ziet er spik en span uit. Een paar jaar geleden lieten ze nieuwe H-klinkers leggen. Ze kozen voor klinkers in plaats van beton omdat die er eenvoudig uit te halen zijn als er problemen zijn met een elektriciteits-, water of afvoerleiding.
Lees het complete verhaal van Louis en José Lubbers over hun ervaringen met de Kip van Morgen van Albert Heijn zaterdag 8 augustus in Vee & Gewas en binnenkort in Stal & Akker, Veldpost en Agraaf.
Lees het complete verhaal van Louis en José Lubbers over hun ervaringen met de Kip van Morgen van Albert Heijn zaterdag 8 augustus in Vee & Gewas en binnenkort in Stal & Akker, Veldpost en Agraaf.

De pluimveehouders ontvangen een hogere prijs voor de kuikens, maar dat is nodig omdat de Kip van Morgen van Albert Heijn onder meer aan de volgende eisen moet voldoen:

  • Maximale bezetting van 38 kilo per vierkante meter
  • Traag groeiend ras
  • Daggroei moet lager zijn dan 50 gram per kuiken per dag
  • Voer moet aan eisen voldoen
  • Een dag- en nachtritme met s nachts een minimale donkerperiode van 6 uur
  • Een strobaal per 1.000 kuikens
  • De kuikens moeten minimaal 46 dagen oud worden

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top