Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomie80 % van Europese voedselverspilling is vermijdbaar

80 % van Europese voedselverspilling is vermijdbaar

Europese consumenten gooien gemiddeld 123 kilo voedsel per jaar weg. 97 kilo daarvan is 'vermijdbare' voedselverspilling.

Environmental Research Web meldt dat onderzoekers van het Joint Research Centre van de EU namen de voedselverspilling in de EU onder de loep.

Zes Europese landen
Onderzoekers onderzochten de nationale gegevens over voedselverspilling van 6 EU lidstaten: Denemarken, Duitsland, Finland, Groot-Brittanni Nederland en Roemeni in de periode 1996-2005. Het onderzoek is gepubliceerd in het online tijdschrift Environmental Research Letters. Groot-Brittanniblijkt de grootste verspiller. Roemenen zijn het zuinigst.

Vermijdbare voedselverspilling
Gemiddeld gooiden Europese consumenten 123 kilo voedsel weg. De topverspillers zitten op 190 kilo; de zuinigste verspillers bleven steken op 55. Dit betekent dat 16% van al het voedsel dat ze in huis halen wordt weggegooid. Van al dat 'afval' is 97 kilo per persoon per jaar 'vermijdbaar'. Vermijdbare voedselverspilling is eetbaar voedsel dat niet weggegooid had hoeven te worden. 'Onvermijdbaar' voedselafval bestaat bijvoorbeeld uit botresten, eierschalen, pitten en schillen van groenten en fruit.

Besparing
Volgens de onderzoekers is 80% van de afvalstroom te vermijden. Dat scheelt een berg van 22 tot 75 miljoen ton voedselverspilling per jaar. Volgens de onderzoeksleider kunnen in theorie de EU consumenten alle vermijdbare voedselverspilling voorkomen. Dat zou niet alleen veel geld besparen voor de consumenten zelf, maar ook voor de lokale autoriteiten, die moeten betalen voor de afvalinzameling en verwerking. Daarnaast zou het ook een grote besparing betekenen aan water en actieve stikstof, en andere natuurlijke bronnen als fosfor, land en energie.

Voedselverspilling vermijden
Internationaal krijgt voedselverspilling vermijden steeds meer aandacht. Inkopen op maat, kleinere verpakkingen en praktische handreikingen op kliekipedia.nl zijn Nederlandse voorbeelden. De kook-tv zender 24Kitchen zendt speciale 'Food Recycle' filmpjes uit.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Tekst: Foodlog

Beeld: Gabriel Amadeus

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top