‘Minder dierlijk voedingspatroon is bevorderlijk’

Ook vermindering van de consumptie van suikerhoudende dranken is van belang. Goede alternatieven zijn thee en gefilterde koffie zonder suiker en ook water. Dat is de kern van het advies Richtlijnen goede voeding 2015, dat de Gezondheidsraad deze week aanbood aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken.
Richtlijnen goede voeding 2015
In dit advies heeft de commissie Richtlijnen goede voeding 2015 conclusies uit 29 achtergronddocumenten over het verband tussen voedingsstoffen, -middelen en -patronen en het risico op veelvoorkomende chronische ziekten getegreerd. De voedingsadviezen die de commissie houden in het kort in:
Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit
Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten
Eet wekelijks peulvruchten
Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag
Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt
Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis
Drink dagelijks drie koppen thee
Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oli
Vervang ongefilterde door gefilterde koffie
Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan n glas per dag
Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag
Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ingrid Zieverink
