Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomie‘Etiketten van vleesproducten zijn vaak misleidend’

‘Etiketten van vleesproducten zijn vaak misleidend’

Volgens de koepel van consumentenorganisaties ´European Consumer Organisation´ (BEUC) zijn veel etiketten van vleesproducten onvolledig en vaak zelfs misleidend.

Voorbeelden zijn vleeskroketten met minder dan de helft van de op het etiket aangegeven hoeveelheid vlees, satdie bestaat uit samengeperste kleine stukjes vlees en lams- en kalfsvlees dat van gevogelte afkomstig is.

Dat blijkt uit een grootscheeps onderzoek van zeven aangesloten organisaties, waaronder de Consumentenbond in Nederland. De organisatie wil daarom dat de lidstaten de Europese regels veel strikter dan nu gaan toepassen.

Frauderen te makkelijk

Consumenten moeten hun aankopen namelijk kunnen baseren op eerlijke, correcte en complete etiketten, zo stelt BEUC/directeur Monique Goyens: Het is nu zo makkelijk om te frauderen dat er geen reden is om te stoppen.

De Europese Commissie moet ook betere definities opstellen voor vleesproducten en -bereidingen. Volgend jaar worden wel nieuwe initiatieven verwacht over onder meer nitraat in voeding.

Toevoegen water vermelden

Behalve de Nederlandse kroketten en satvoldeden ook in andere landen veel producten niet aan de regels. In Belgibevatte de filet amicain vaak niet de verplichte 70 procent rundvlees. Met creatieve namen als Prardu chef wordt die eis omzeild en kan er varkensvlees toegevoegd worden.

Volgens de BEUC wordt ook de hoeveelheid vlees in bijvoorbeeld vleesspiezen lang niet altijd goed gemeld. Als er meer dan 5 procent water wordt toegevoegd, zoals vaak gebeurt, dan moet dat worden vermeld. Een andere manier waarop de consument wordt misleid is het niet vermelden dat het vlees mechanisch van het karkas is verwijderd met als gevolg een lagere kwaliteit.

Tekst: Lauk Bouhuijzen

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top